Het land van Manneken Pis en Asterix en Obelix: rondreis langs attracties in België & Frankrijk

Onlangs ging Hans op een attractie tour bij onze zuiderburen in België en Frankrijk. Hoogtepunt van het programma was Puy du Fou, misschien wel het beste themapark ter wereld. Voor veel Nederlanders en zo ook voor Hans was dit nog een grote onbekende, maar met een reviewscore van 9,8 (!) is dit entertainmentpark niet te missen! Verder bezocht Hans de Franse pretparken Parc Astérix en Futuroscope. In België heeft Hans de nieuwe attractie Fraxinus ontdekt, een uniek Treetop Adventure boven in de bomen in het safaripark Le Monde Sauvage. Meer avontuur vond Hans bij Durbuy Adventure en Hans sloot af met het Wildpark en de Grotten van Han.

Puy du Fou - theatervoorstelling De Ronde Tafel

Puy du Fou – theatervoorstelling De Ronde Tafel

Futuroscope, pretpark van de toekomst – Frankrijk (review score: 6,5)

Futuroscope is qua aantal bezoekers een van de grootste attractieparken van Frankrijk. Heel veel buitenlandse bezoekers waren er echter niet, en dat had een reden. Voor kinderen tot 10 jaar is er een grote interactieve speeltuin, maar los daarvan worden oudere bezoekers vooral filmproducties in 3D- en 4D-variaties voorgeschoteld. In het Frans… en het Engelstalige vertaalkastje werkte helaas voor geen meter.

 

 

De combinatie van theater, circus en film was dan wel weer iets speciaals. Het eten en drinken was verrassend goed en de architectuur van dit sciencepark is de moeite waard om alleen al doorheen te wandelen. De sfeer was gemoedelijk en dankzij de parkachtige opzet kun je ook lekker relaxen op een schaduwrijk plekje. De avondshow, Aquaféerie La Forge aux Etoiles, mede opgezet door Cirque Du Soleil, is het hoogtepunt van de dag. Wij sliepen op loopafstand van het park in het Inter-Hôtel Altéora Confort. Futuroscope kan een leuke tussenstop zijn op de weg van Spanje naar huis.

Futuroscope - markante architectuur

Futuroscope – markante architectuur

Een standaard entreekaartje kost € 43,00 voor een volwassene en € 35,00 voor kinderen van 5-16 jaar. Er is ook een avondticket beschikbaar voor toegang na 17.00 uur voor respectievelijk € 20,00 en € 16,00.

Puy du Fou, entertainment van de bovenste plank – Frankrijk (review score 9,8)

Al bij de aankomst bij Puy du Fou word je verrast door de drie bijzondere themahotels met optimaal slaapcomfort. Wie hier wil overnachten, moet wel meer dan een half jaar van te voren boeken! Het succes van Puy du Fou is ontstaan uit een dorpsklucht die jaarlijks ten tonele werd gebracht. Nu uitgegroeid tot het 2e park van Frankrijk. Het park telt maar liefst 13 theatershows, ieder met tientallen acteurs. De verhalen van de theaterproducties zijn gebaseerd op de Franse revolutie en de bijzondere gebeurtenissen uit de historie, zoals het verhaal van Jeanne d’Arc. De voorstellingen Le Signe du Triomphe (Romeins spektabel), Les Vikings, Le Bal des Oiseaux Fantômes, MousQuetaire de Richelieu en Le Dernier Panache zijn inmiddels beroemd. Ondanks dat alle shows Franstalig zijn, is het voor buitenlanders goed te volgen. Er zijn geluidsdragers met vertalingen te huur.

Drukte bij De Dans van de Spookvogels

Drukte bij De Dans van de Spookvogels

Naast de shows is er in het themapark nog van alles te beleven, zoals echte ambachten in bijpassende gethematiseerde decors. De 2 belangrijkste shows zijn Les Orgues de Feu, elke avond om 21.45 als afsluiting, en La Cinéscénie, die “slechts” 25 keer per jaar wordt opgevoerd voor 25.000 bezoekers door zo’n 1.500 acteurs! Voor die laatste ga ik beslist volgend jaar weer terug.

 

 

Kaartjes koop je voordeliger online dan aan de kassa: € 32,00 voor een volwassene en € 22,00 voor kinderen van 5-13 jaar.

Parc Astérix, een kei goed familiepretpark – Frankrijk (review score: 8,5)

Veel Nederlanders kennen Parc Astérix van de route naar het zonnige zuiden maar rijden er vervolgens voorbij. De volgende keer kun je hier gerust stoppen.

Les Vikings - een heftige achtbaan

Les Vikings – een heftige achtbaan

Het is namelijk een ‘keigoed’ pretpark! De onoverwinnelijke vrienden Asterix en Obelix hebben hier hun eigen pretpark op 30 kilometer ten noorden van Parijs. Alle attracties zijn gebaseerd op de avonturen van de stripfiguren. Bij de entree waan je je echt even terug in de tijd. In de ingangsstraat Via Antiqua staan huisjes uit alle landen waar de 2 striphelden zijn geweest, gevuld met allerlei leuke winkeltjes en eettentjes.

De hoofdrolspelers - Astérix en Obelix - vind je door het hele park terug

De hoofdrolspelers – Astérix en Obelix – vind je door het hele park terug

Uiteraard ontbreekt het stripmuseum niet en is er een meet & greet. Niet alleen stripliefhebbers, maar ook zogenaamde thrillseekers kunnen in dit park hun hart ophalen. Er staan een aantal hele spectaculaire achtbanen en andere attracties. Voor de kleintjes is er het kleurrijke kinderspeeldorp La Forêt d‘Idéfix, genoemd naar het lievelingshondje van de bekende grote Galliër. Het park heeft zelfs een eigen hotel, Hôtel des Trois Hiboux.

De standaard ticketprijs in 2016 is € 47,00 voor een volwassene en € 39,00 voor kinderen.

Domein van de Grotten van Han: grotten en wildpark – België (review score 8,3)

De grotten van Han vormen een stelsel van onderaardse grotten in Han-sur-Lesse nabij Rochefort, gelegen tussen de rivier de Lesse in de Belgische Ardennen. Het staat bekend als een van de grootste grottencomplexen van Europa en is gelegen in een groot wildpark van een paar 100 hectare groot. In het wildpark vind je Europees wild in zijn natuurlijke habitat, met heel veel vrijheid voor de dieren. Een treintje leidt je door de verschillende leefgebieden van de wilde dieren. Sinds 2 jaar is het ook mogelijk een ferme wandeling te maken waarbij je zomaar oog in oog komt te staan met een edelhert en wilde zwijnen. Of je wandelt door de bomen op een hoogteparcours! Je kunt hier zelfs slapen in het wild naast de bruine Europese beren. De sportievelingen onder ons doorsnijden via het Parcours Speleo de verborgen galerijen van de Grotten van Han. Om dit ondergrondse traject af te leggen kruip je over rotsen en door de modder van de rivier… de ultieme manier om kennis te maken met het avontuur van deze wonderlijke grotten. De Grotten van Han is een perfect familieuitje in combinatie met een verblijf in de Ardennen.

Zo mooi dat eeuwenoude spektakel diep onder de grond

Zo mooi dat eeuwenoude spektakel diep onder de grond

Er is toegang mogelijk tot enkel de grot of het wildpark voor € 17,00 (kinderen 4-11 jaar €11,00). Een combiticket is €27,50 voor volwassenen en € 17,50 voor kinderen. Voor het Parcours Speleo moet apart worden betaald.

Safaripark Le Monde Sauvage & FEC Adventure Park Durbuy – België

Durbuy Adventures is uitgegroeid van een locatie voor sportieve klimmers naar een outdoor familieattractie met voor ieder wat wils. Voor de kleinere waaghalsen zijn er kleinere ‘low rope’ courses en voor kleine kinderen is er een leuk aangeklede speeltuin. Na alle avonturen is er natuurlijk tijd voor barbecue! Perfect voor groepen zijn de teepee tenten, voor een bijzonder verblijf voor families, verenigingen en bedrijfsuitjes. Nieuwe attractie is de Airbag Jump: springen vanaf een toren van wel 10 meter hoog en belanden in een grote zwarte luchtzak, voor de echte durfals!

Van 10 meter hoogte springen voor echte durfals!

Van 10 meter hoogte springen voor echte durfals!

Ticketprijzen voor het Adventure Park zijn afhankelijk van je lengte: €5,00 voor de kleinsten, 25€ tussen 1.20m en 1.40m groot, en ben je groter dan 1.40 meter dan bedraagt de toegang € 40,00. Voor de extreme jumps en enkele andere attracties (zoals kajakken) gelden aparte prijzen. De jumps kosten bijvoorbeeld € 10,00 pp.

Safaripark Le Monde Sauvage

Le Monde Sauvage mag dan wel de wereldklasse missen, maar dit attractiepark, safaripark en dierentuin in één biedt toch een gezellig dagje uit. Alle populaire dieren zijn hier te vinden en je kunt een ritje in een safaritrein maken… of op de rug van een dromedaris! De zeeleeuwenshow en roofvogeldemonstratie mogen niet ontbreken. De voorzieningen zijn wat basic: de paden zijn onverhard en je frietje haal je bij een heus frietkot. De reden voor ons bezoek is de gloednieuwe attractie Fraxinus. In deze unieke ‘Treetop Adventure’ kun je spelen in nettenconstructies hoog tussen de bomen!

Entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 19,00, kinderen 3-11 jaar € 15,00. Senioren vanaf 60 jaar betalen € 17,00. Voor Fraxinus is een apart entreekaartje nodig.

De nieuwe attractie Fraxinus: "gevangen" in netten

De nieuwe attractie Fraxinus: “gevangen” in netten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *