Pure wildlife en een mysterieuze onderaardse wereld bij de Grotten van Han

Onderdeel van zijn reis door Nederland en België was een bezoek aan het Wildlife park en de Grotten van het Domein van Han. Hans werd er persoonlijk ontvangen door oud Plopsa directeur Danny de Troch, die de marketing van het Domein van de Grotten van Han verzorgd. Een bijzondere ervaring in de Belgische Ardennen.

Domein van de Grotten van Han

Op zoek naar de Europese “Big Five”

Nog voor de officiële openingstijden nam Danny ons al mee voor een privé bezoek aan het 250 hectare grote Wildpark. Op zoek naar de Europese “Big Five” (ja, deze zijn nét weer even anders dan die van de Veluwe): de bruine beer, de wolf, de bizon, de lynx en de veelvraat. Al bij de poorten werden we verrast door een complete kudde wilde zwijnen die slechts door een wildrooster van ons gescheiden blijven. En dat is opvallend in het hele park; overal kan je als bezoeker zeer dichtbij de dieren komen.

Domein van de Grotten van Han

“Wij zijn geen dierentuin!”

Danny: “Wij zijn geen dierentuin en willen dat ook bewust niet uitstralen. Alle dieren die we hier hebben, kwamen van oorsprong in dit gebied voor. Daarom willen we hen ook zoveel mogelijk “vrij” rond laten lopen, zonder hoge hekken of afrasteringen.” Zelfs de bruine beer kunnen we tot op enkele meters afstand bewonderen. En we hebben geluk, want zelfs de lynx die zich normaal gesproken nauwelijks laat zien, ligt klaar voor een fotomoment. Naast de Big Five zijn er ook tal van dieren die (wegens eerdere verwondingen) niet meer in de vrije natuur gelaten kunnen worden, zoals lapland- en sneeuwuilen en gieren. Daarnaast werkt men samen met het Wereld Natuur Fonds voor de herintroductie van beschermde diersoorten in de natuur. Zo worden met enige regelmaat Europese bizons vrijgelaten in de Karpaten en worden Przewakski paarden teruggeplaatst in Mongolië.

Uitgeroepen tot beste Wildlife park van België

Het Wildpark in de Ardennen is enorm in oppervlakte en kent bijzondere hoogteverschillen. Het ene moment sta je bovenop de Grot van Han en kijk je uit over de Ardennen; het andere moment bevindt je je laag in het dal bij de herten en reeën en zien we de rivier de Lesse stromen naar de donkere spelonken van dezelfde Grot van Han. Wij bezochten het Wildpark met een privé auto, maar het is voor gasten ook mogelijk om aan boord van een safari bus te stappen of het park per voet te verkennen via het 5 km lange wandelpad. Vorig jaar nog werd het Wildpark uitgeroepen tot beste wildlife park van België.

Domein van de Grotten van Han

De authentieke tram is al een belevenis op zich

We vervolgen ons bezoek aan de Grotten van Han door aan te sluiten bij de eerste groep bezoekers van de dag. Bezoekers aan de Grotten van Han komen uit alle maatschappelijke lagen, van jong tot oud, uit alle windstreken en van makkelijk tot moeilijk ter been. Er is zelfs een apart gedeelte van de grot dat te bezoeken is met een rolstoel. Met een heuse authentieke tram worden we naar de top van de grot geleid, een belevenis op zich. Rondleidingen worden afzonderlijk van elkaar in het Frans, Nederlands en Engels uitgevoerd en elke groep kent gemiddeld 40 deelnemers. In totaal kennen de Grotten bijna 500 treden. Al binnen enkele tientallen meters onder de grond openbaren zich de eerste stalactieten, stalagmieten, gordijnen en zuilen; een bijzonder natuurverschijnsel.

Een natuurverschijnsel als unieke attractie

Wat maakt juist deze grotten zo bijzonder? Danny: “Bijzonder is dat deze grot de eerste attractie was van West-Europa. De grot werd al bezocht in de prehistorie en al in de 18e eeuw waagden de eerste ontdekkers er zich. Het domein van deze grotten kent ongeveer 17 km aan gangpaden en is één van de grootste of misschien zelfs wel dé grootste van Europa. Het grootste gedeelte is echter niet open voor het publiek maar gereserveerd voor wetenschappers en speleologen, die hier nog altijd onderzoek doen.”

 

  We kunnen stellen dat het natuurverschijnsel een populaire attractie is; door de jaren heen bezochten al 20 miljoen bezoekers de Grotten van Han. Juist doordat hij zo uniek is en er slechts weinig kopieën bestaan. Een concurrent wordt ook niet zo snel gecreëerd, zeker niet als je bedenkt dat alle druipstenen slechts enkele centimeters per 100 jaar groeien.

Domein van de Grotten van Han

Binnenkort nog meer beleving

Het Domein van de Grotten van Han investeert de komende jaren fors in toegevoegde beleveniswaarde. Zo wordt de lichtshow in de grot volledig vernieuwd en zal ook de entree verplaatst worden. Het moet allemaal nog spectaculairder en echt verrassend zijn. Dit jaar werd ook al een extra deel van de grot opengesteld voor het “parcours speleo”: een beveiligd off-road parcours waarbij bezoekers zich als “echte” speleologen door de modder van de rivier en neergestorte stenen ploeteren.

Over het Domein van de Grotten van Han

Een bezoek aan de grot duurt gemiddeld 1,5 uur en kost € 17,-. Een afzonderlijk bezoek aan het Wildpark kost tevens € 17,-. Met een Pass Han bezoek je beide attracties voor € 27,50 p.p.

Domein van de Grotten van Han

Zelfs de lynx liet zich even vastleggen op de foto!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *