Het vruchtbare Naxos

Kreta en Naxos zijn de enige Griekse eilanden die zichzelf volledig kunnen voorzien. Alles groeit, zwemt en graast. Naxos is het grootste en tevens meest vruchtbare eiland van de Cycladen. Dat is goed te proeven in de talrijke lokale kazen, kruiden, verse groenten en de net gevangen vis ontdekt Fred tijdens zijn 3e stop tijdens het eilandhoppen door Griekenland.
520-bar-1

Hij is niet zo’n aardappeleter, maar die van Naxos zijn goed. Hij is ook geen wijnsnob, maar de Griekse huiswijn slaat ‘ie meestal over. Niet op Naxos. Hier is de lokale wijn prima en dat voor slechts 5 euro voor een karaf.

Meest kindvriendelijke strand volgens the Guardian

Ik verblijf twee nachten in het centrum van Naxos-stad, ook wel Chora genoemd. Het onderkomen is op loopafstand naar de oude stad en ook naar het strand van de St. George baai. De Britse krant The Guardian had dit strand onlangs uitgeroepen tot meest kindvriendelijke strand van 2016. Het is dan ook behoorlijk vol met jonge families. Goede tip dus als je met kleine kinderen gaat. Mocht je hier iets meer rust zoeken; loop het strand verder af tot de laatste 3 strandtenten.

 

ZIE OOK: Amorgos en de azuurblauwe zee

 

Zoek je een rustiger strand? Deze vind je vooral aan de zuidwestkust van het eiland bij de badplaatsen Plaka, Agios Prokopios en Agia Anna.

Zalige stranden,maar vergeet het binnenland niet. Mooie routes langs de vruchtbare gronden en traditionele bergdorpjes zoals Filoti nodigen je van harte uit een auto, scooter of quad bike te huren.

 

 

De oude stad van Naxos oftewel Chora is bijzonder. Zoekers naar leuke souvenirs en lokale ingrediënten om mee te nemen, cocktaildrinkers, lekkerbekken en liefhebbers van oude culturen kunnen hier uren ronddwalen. De moeite waard van slenteren door de smalle straatjes zijn de eeuwenoude kerken, de overblijfselen van het Venetiaanse kasteel en het archeologisch museum. Na al die indrukken beloon je jezelf met een cocktail op het dakterras van 520 Bar. Bij voorkeur tijdens zonsondergang. Hier nip je met een fantastisch uitzicht van de beste drankjes op het eiland. Voor het diner; probeer een tafeltje te verkrijgen bij restaurant Lithos.

restaurant-lithos

scirocco-restaurant

Dineren in het nieuwe deel van de stad doe je prima bij het populaire Scirocco. Vergeet echter niet te reserveren. En waar de vruchtbaarheid van Naxos ten volste en uiterst creatief in lokale gerechten wordt verwerkt; Nostimon Hellas. Tevens prima voor een vers ontbijtje. Prettige mensen runnen met liefde dit kleinschalig restaurant met een sfeervolle tuin waar ik genoot van gestoomde mosselen en natuurlijk van de wijn van Naxos. Zelfs de Bloody Mary was met lokale tomaten gemaakt.

“Jamas”

 

Wil je weten welke eilanden Fred eerder bezocht tijdens het eiland hoppen door Griekenland? Lees het hier.

venetiaans-kasteel

verse-vis-naxos-haven

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Comments are closed.