Barcelona’s Gotische wijk vanuit een ander perspectief

Het historische centrum van Barcelona, de Gotische wijk, wordt dagelijks overspoeld met toeristen die graag de Kathedraal willen bezoeken of een terrasje willen pakken bij het Plaça Reial. Contributor Marta neemt je mee langs enkele van de mooiste geheimen van deze sfeervolle wijk in Barcelona.

Barcelona's Gotische wijk vanuit een andere perspectief

Barcelona’s Gotische wijk

Veel van Barcelona‘s bezienswaardigheden zitten in de Gotische wijk, maar als je de drukte bij Carrer del Bisbe en Carrer Ferran links laat liggen, beland je in een hele nieuwe wereld.

1. Romeinse ruïnes

In de Gotische wijk zijn talloze ruïnes uit de Romeinse stad Barcino opgegraven. Enkele daarvan zijn gewoon gratis te bezoeken en liggen nog in de oorspronkelijke staat verborgen tussen de gebouwen en straatjes van Barcelona. Mijn favorieten zijn de Romeinse tempel van Augustus in het Centre Excursionista de Catalunya, de Romeinse badhuizen bij het Pati Llimona, de Romeinse begraafplaats op het Plaça de la Vila de Madrid en de resten van de stadsmuur bij het rustige Plaça dels Traginers.

Romeinse begraafplaats op het Plaça de la Vila de Madrid Barcelona

Romeinse begraafplaats op het Plaça de la Vila de Madrid

2. Sant Felip Neri’s plein

Dit plein naast de kathedraal van Barcelona en verborg een van de meest trieste passages van de Spaanse burgeroorlog. De Italiaanse luchtvaart liet hier onder het Franco-regime een bom lieten vallen met als gevolg 42 slachtoffers, waarvan velen kinderen waren. Het spoor van deze gebeurtenissen is nog terug te zien in de gaten in de gevel van de kerk op dit plein. Het nu rustige plein van Sant Felip Neri, is een geliefde plek bij verliefde stelletjes en een aangename plek om uit de drukte van de Kathedraal en het Carrer Bisbe te ontsnappen.

Plaça Sant Felip Neri Barcelona

Plaça de Sant Felip Neri

 

ZIE OOK: Smullen van chocolade in Barcelona

 

3. De oudste kerk van Barcelona

Bij het minder toeristische Plaça de Sant Just, net achter het drukke Plaça Sant Jaume, vind je een van de oudste kerken van Barcelona, de Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. Een gebouw uit de 14e eeuw dat zeer de moeite waard is om te zien, niet alleen van buiten maar ook van binnen! Het herbergt namelijk de resten van de eerste christelijke begraafplaats van de stad. Leuk detail: de fontein buiten op het plein was de enige plek in het Middeleeuwse Barcelona waar joden en christenen mochten onderhandelen.

Plaça de Sant Just Barcelona

Plaça de Sant Just

4. Bijzondere straten

Wat zeer de moeite waard is, is gewoon verdwalen in de straten van de Gotische wijk, om zo de meest bijzondere plekjes te vinden. Enkele van mijn favorieten zijn de Passatge de la Pau, een ouderwetse steeg mooi versierd met bogen, de ronde hoek op Carrer Milans of de bruggetjes op Carrer d’en Carabassa (beide zeer fotogeniek).

 

 

5. Joodse wijk

Een interessant gebied volgeladen met geschiedenis binnenin de Gotische wijk is de zogenaamde Joodse wijk. Tussen de straten van l’Arc de Sant Ramon, Call, Bisbe en Sant Sever, lag in de Middeleeuwen El Call, oftewel, de plek waar de Joden leefden. De sporen van dit verleden zijn nu nog terug te zien in de oude synagoge aan de Carrer Marlet. Er zijn onder andere resten van de Joodse baden terug gevonden in de winkel van Caelum, net als de Joodse stenen die bij Carrer Marlet te vinden zijn. Een wandeling door deze straten is als een ware een reis terug in de tijd die gek genoeg nog niet veel mensen kennen.

Joodse wijk Barcelona

Joodse wijk van Barcelona

Dus ben je binnenkort in de Gotische wijk te vinden, sla dit keer af van de gebaande paden en probeer deze en nog andere verborgen juwelen te vinden in de minder bekende straten van El Gòtic.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *