Smullen van chocolade in Barcelona

Wist jij dat in Barcelona de 1e haven in de Middellandse zee had waar de chocola uit Amerika aankwam? Contributor Marta ontrafelt voor jou de geheimen van chocolade .Niets is lekkerder dan op een koude winterdag een lekkere warme chocolademelk te nemen. Althans, zo denkt men in Barcelona. Chocola is al jaren een belangrijk onderdeel van de samenleving in de stad.

Chocola in Barcelona

Chocola in Barcelona

‘Amatller’, is het eerste Spaanse chocolademerk en is in Barcelona geboren. Wist je dat er zelfs in de kerk van Sant Just i Pastor een zekere Joseph Roses y Malla, chocolatier van beroep in de 18e eeuw, ligt onder een grafsteen waarop een chocoladereep te zien is?

Genoeg aanwijzingen dus dat chocolade in Barcelona onmisbaar is. Het wordt onder andere geserveerd bij de churros, als vulling voor croissants, als drankje (Cacaolat) of in poedervorm voor in de melk (ColaCao), in bonbons, op taarten en allerlei desserts. Wanneer je in Barcelona bent, kun je niet aan de chocola ontsnappen. Maar wil je de beste plekken leren kennen om chocola te eten, volg dan mijn tips.

1. Granja M. Viader

Als je een echte Spaanse granja wilt ervaren zoals deze vroeger waren, dan moet je beslist bij Granja M. Viader zijn. In deze ouderwetse winkel, waar sinds 1870 melk en andere melk-gerelateerde producten verkocht werden, zit nu een van de meest emblematische granjas van de stad. Bij M. Viader worden nog steeds authentieke lokale lekkernijen geserveerd zoals churros con chocolate (Spaans gefrituurd deeg met chocola), melindros (lange vingers), magdalenas (soort muffins), flan de nata (crème caramel met slagroom), crema catalana (crème brûlée) en mel i mató (verse kaas met honing). De tijd lijkt binnen dit café niet voorbij te zijn gegaan, want alles, van het meubilair tot aan de uniforms van de obers, stamt uit andere tijden. En geloof me, de kwaliteit van hun producten maken de wachtrij voor je plek meer dan de moeite waard. Dit is tevens het geboorteadres van de Cacaolat, het lievelingsdrankje van alle Catalaanse kinderen, gemaakt van melk en chocola.
Adres: Carrer Xuclà, 4-6
Metro: Liceu (L3), Catalunya (L1, L3, L6, L7)

Escribà Barcelona

Escribà Barcelona

2. Pasteleria Escribà

Achter de beeldschone façade in Modernistische-stijl van de oude Fàbrica de pastes Casa Figueras vind je een van de meest beroemde pastelerías van Barcelona, waar iedere Paasweek de mooiste Paastaarten van chocola gemaakt worden. Wellicht iets meer toeristisch vanwege de ligging aan de Ramblas, maar desalniettemin een plek die je gezien en geproefd moet hebben. Bij Escribà kun je genieten van een lekker ontbijt met koffie en een chocolade croissant. Heb je iets te vieren, dan kun je hier je gebak halen.
Adres: Rambla de les Flors, 83
Metro: Liceu (L3)

 

 

La Nena Barcelona

La Nena Barcelona

3. Granja-Chocolateria La Nena

Een klassieker in de wijk van Gràcia is de beroemde Granja-Chocolateria La Nena, waar je van een heerlijke warme kop van chocolade kunt genieten met churros. Maar ook andere Spaanse delicatessen en huisgemaakte lekkernijen worden hier aangeboden, zoals pa de pessic (cake), melindros (lange vingers), magdalenes (soort muffin) en koekjes. Dit is dan ook een aangenaam adres als je met kinderen bent, want ze hebben veel speelgoed en zelfs een speelhoek speciaal voor de kleintjes.
Adres: Carrer Ramon y Cajal, 36
Metro: Joanic (L4), Gràcia (L6, L7)

4. Bomboneria Fargas

Voor de echte chocoladeliefhebbers is een bezoek aan de Bomboneria Fargas ook een must. Hier word je getrakteerd op handgemaakte bonbons, uit een geheime formule van de familie Fargas. Deze bonbonwinkel bestaat al sinds 1827 en heeft nog steeds de meubels en decoratie van toen. Als je op zoek bent naar een leuk cadeau of souvenir, ga dan naar deze winkel!
Adres: Carrer del Pi, 16
Metro: Liceu (L3), Jaume I (L4)

Chök Barcelona

Chök Barcelona

5. Chök

Een moderne versie van een chocoladewinkel waar de lekkerste donuts en cronuts geserveerd worden. Gehuld in een kleine winkel, de etalage van Chök laat je niet onopgemerkt voorbij gaan. Binnen wacht een ware traktatie voor al je zintuigen. Probeer hun cronuts, de specialiteit van het huis, die in duizenden smaken en kleuren verkrijgbaar zijn.
Adres: Carrer del Carme, 3
Metro: Liceu (L3)

 

ZIE OOK: De 8 beste tapasbars in Barcelona

 

Tip: krijg je nog geen genoeg van chocola? Bezoek dan ook het chocolademuseum in Barcelona om meer te weten te komen over dit heerlijke product en om leuke workshops te volgen! Meer tips voor de chocoladeliefhebbers zijn te vinden op de blog van www.barcelonametmarta.nl.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *