Met de IJsselkogge terug naar middeleeuws Kampen

Op het moment dat Contributor Daisy voor het eerst voet zet in Kampen hoort ze zichzelf denken: “waarom ben ik hier nog nooit geweest?” Zelfs tijdens haar rondreis van een jaar door Nederland was ze niet aan Kampen toegekomen. Gebrek aan tijd is haar enige excuus. De rondreis zit er nu op, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze Kampen is vergeten. Toen de vraag kwam of ze samen met een hand vol andere bloggers het stadje aan de IJsseldelta wilde ontdekken, hoefde ze daar niet lang over na te denken.

IJssel kampen

De stadsbrug naar Kampen. Foto: Sanne Venhuizen

Het Rotterdam van de middeleeuwen

Stel je eens voor; Flevoland en de Noordoostpolder bestaan nog niet. De Afsluitdijk is niet nodig en het IJsselmeer is één groot, gapend gat tussen Friesland en Noord-Holland. In die tijd lag Kampen aan zee en was het de stad waar de Rijn het binnenland instroomde. De gunstige ligging en de onuitputtelijke handelsdrift van de bewoners maakten Kampen tot het Rotterdam van de veertiende eeuw. Zelfs Amsterdam was een nietszeggend oord in vergelijking met de Overijsselse havenstad.

Op de brug die mij van het station naar de oude stad brengt, vergaap ik mij aan het indrukwekkende stadsgezicht. Een klassieke kerktoren steekt hoog uit boven oud-Hollandse koopmanshuizen. De masten van de zeilschepen in de haven herinneren aan de tijd dat Kampen een machtige stad was. De replica van de Kamper Kogge deint stilletjes mee op de golven. Het is het enige aandenken aan de grote Hanzevloot die hier ooit de horizon domineerde.

IJssel kampen

Een eeuwenoud scheepswrak

Daar zal snel verandering in komen. Een paar jaar geleden werd een unieke vondst gedaan in de IJssel bij Kampen. Op de bodem van de rivier ligt een kogge uit de vijftiende eeuw. Wat de vondst extra bijzonder maakt is dat het schip nog helemaal in tact is. Maritiem archeoloog Wouter Waldus probeert met zijn team het schip voorzichtig op te graven. Hij doet geen moeite zijn enthousiasme te bedwingen als hij ons vertelt over de zeldzame ontdekking. “Dit is zo bijzonder dat ik het later nog aan mijn kleinkinderen zal vertellen.” Vanochtend dook hij nog in het troebele water om touwen onder het wrak door te trekken. Daarmee hoopt hij binnenkort het hele schip in één keer op te kunnen tillen. Of het wrak kan breken? Die kans is er en dat maakt dit project zo reuze spannend.

IJssel kampen

Als alles goed gaat zal de IJsselkogge in januari 2016 voor het eerst sinds ruim vijfhonderd jaar weer contact maken met de buitenlucht. Als je erbij wilt zijn wanneer het schip geborgen wordt, kan ik je maar één tip geven: houd de website van de IJsselkogge goed in de gaten.

Een stad vol verhalen

Van de haven naar de binnenstad; Kampen is een stad vol verhalen. De beste manier om de historie van deze Hanzestad te ervaren is door een ontdekkingstocht met een gids. Ik word meegenomen door stadsgids Cor Adema. Hij is een echte Kampenaar en weet zoveel over Kampen dat hij zich bij aanvang van de tour al verontschuldigt omdat hij nooit in staat zal zijn om in een uurtje alles over zijn stad te vertellen.
IJssel kampen

Cor neemt ons mee door de karakteristieke straten en verrast ons met grappige anekdotes en verrassende weetjes. Hij verklapt dat de originele stadsmuur verstopt ligt achter een rij hoge huizen en neemt ons mee naar binnen bij restaurant De Bastaard, waar de muur nog goed zichtbaar is.

 

ZIE OOK: In Oud Kampen staat één van de leukste Kerstmarkten van Nederland

 

In het Stedelijk Museum neemt hij ons direct mee naar de Schepenzaal. In deze oude rechtbank is nog goed te zien hoe vroeger de rechtspraak in zijn werk ging. Als de tijd begint te dringen en we eigenlijk moeten gaan, kan Cor het niet laten toch nog even naar boven te rennen. Daar ligt de trots van Kampen: een zevenhonderd jaar oude drinkhoorn met zilveren versiersels ligt onbewogen mooi te zijn achter het glas. Voor de bewoners is de hoorn het symbool van het welvarende Kampen uit de middeleeuwen.
IJssel kampen

 

 

IJssel kampen

Maar het leukste verhaal is nog wel dat van de koe aan de toren. Pal voor het historische stadhuis staat de Kamper Koe. Een standbeeld dat het verhaal vertelt van de burgemeester van Kampen die een koe naar de top van de toren hees om daar het woekerende gras weg te grazen. Het arme beest kreeg het touw om zijn nek, terwijl de Kampenaren halverwege riepen:

“De koe heeft zoveel honger dat zijn tong al uit zijn bek hangt”

IJssel kampen

En dit is er nog meer te doen in Kampen

Wandel of fiets vanaf Kampen langs de historische Hanzesteden; bezoek de replica van de Kamper Kogge; maak een rondvaart over de IJssel en langs de bergingswerkzaamheden van de IJsselkogge of ontdek één van Kampens oude ambachten in de authentieke Sigarenfabriek. Wie met kinderen op stap is maakt ook een uitstapje naar het Kampereiland, waar van alles te beleven is voor jong en oud.

IJssel kampen

Hier word ik blij van in Kampen

Een volle middag, met mooie verhalen en heel veel nieuwe kennis zit er weer op. De zon is inmiddels onder en de vrolijke lichtjes op de stadsbrug hullen Kampen in winterse kerstsferen. Ik heb niet genoeg tijd om er echt van te genieten; mijn trein vertrekt nu elk moment. Hijgend kom ik aan op het station. De conducteur sluit net zijn deuren. Ik heb mijn trein gemist. Balen!

IJssel kampen

Dat vervelende gevoel van ‘had ik maar niet zo moeten treuzelen’ is snel weer voorbij als ik deze gulle verrassing op het station zie liggen.

Ik eet geen vlees, dus deze traktatie laat ik even aan me voorbij gaan. Maar ondanks dat vind ik het zo tof dat iemand hier belangeloos, zonder reclame en helemaal gratis broodjes kroket uitdeelt. Daar word ik heel erg blij van!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.