Tapas show cooking en proeverij tijdens Wereld Tapa Dag

Mecano klinkt als Denise de mooie grote ruimte van De Kookfabriek binnenloopt. Alles ademt Spanje. Niet alleen de muziek, ook de genodigden, de cava, de versgesneden jamón ibérico en de grote blikken Spaanse olijfolie brengen haar direct in de juiste stemming.

cava-tapas-day

Verschillende soorten Spaanse cava konden geproefd worden.

Het was gisteren, 22 oktober 2015, Día Mundial de la Tapa, oftewel Wereld Tapa dag. Op deze internationale World Tapa Day was ik door Verkeersbureaus.info en het Spaans Verkeersbureau uitgenodigd voor een avond show cooking in de Kookfabriek in Den Haag. Leuk! Nog leuker was dat alle lekkernijen ook nog geproefd konden worden. Een avond food & wine in Spaanse sferen dus.

Cati Gómez, professioneel cortadora, sneed de ham en Maria Jorquiera van Spanish.nl had heerlijke Spur cava meegenomen. Bekende gezichten die ik laatst ook al bij een andere proeverij zag. Meyer & Co kende ik nog niet, maar leuk te weten is dat zij importeur zijn van cava, olijfolie en azijn.

cato-gomes-ana-roman

Cati Gómes toont de zojuist door haar gesneden jamón ibérico

Fernando Arias Gonzalez, de ambassadeur van Spanje, vertelt dat wereldwijd iedereen het woord tapa kent. Uiteraard kennen ook andere landen kleine hapjes, en ook het concept van ‘sharing’ zie je steeds meer, maar tapas zijn toch uniek en typisch Spaans. In Spanje is ‘ir de tapas’, ergens tapas gaan eten, dan ook heel gebruikelijk. Met familie of vrienden ga je dan niet naar één tapastentje, maar naar verschillende achterelkaar, een soort kroegentochtje dus waarbij je overal iets drinkt en tapas probeert.

fernando-arias-gonzalez

Fernando Arias Gonzalez, de ambassadeur van Spanje, vertelt over tapas.

In De Kookfabriek werden tijdens de show cooking sessie maarliefst zeven verschillende tapas bereid, uit zeven verschillende Spaanse regio’s. Eerst konden we met zijn allen bekijken hoe chefkok Iago Catrillón samen met Alberto Alonso van restaurant ‘2 Estaciones’ in Valencia te werk ging. Ze verklapten de geheimen van de beste tapas.

tapas-show-cooking

Tapas show cooking in de Kookfabriek

Een typisch ingrediënt voor tapas zijn mosselen (mejillones). Met mosselen kun je heel makkelijk tapas maken. In dit geval werd een puree gemaakt van gerapste gekookte aardappel en een gelatine van vissenkoppen van de heek (merluza). Met augurk en azijn erbij werd het tot een soort salade gemengd waarop de mossel kwam te liggen.

 

 

De tweede tapa was een tapa van bloedworst (morcilla). Er werden als het ware een soort donuts van gemaakt, van een deegje van aardappel en ei. Je ziet ze op de foto hieronder.

 chefkok-tapas-diamundialdelatapa

Spaanse chefkok bereidt tapas op Día Mundial de la Tapa.

Iets wat ik nooit eerder ergens geproefd had was de alcoholvrije ‘cocktail’ van scheermessen (navajas); een zeevrucht uit blik die je in Nederland zelden ziet maar die wel bij Spanish.nl te koop is. Behalve de scheermessen ging er ook limoensap en Bitter Kas in; dit laatste kent ook niet iedereen in Nederland, maar is o.a. te koop bij Hollandaluz.

conservas-spanish

Typisch Spaanse conserven zoals ‘scheermesjes’.

Papas con mojo kende ik wel. Ik heb het tijdens mijn bezoeken aan de Canarische eilanden een paar keer gegeten. De aardappeltjes stonden al even op; van binnen waren ze ‘zo zacht als bonbons’ en ze werden dan ook speciaal op een bonbonpapiertje geserveerd. Je eet ze in de schil en uiteraard met de heerlijke pittige saus erop, de mojo, gemaakt van hete rode peper, komijn en azijn.

Van de Canarische eilanden gingen we naar Madrid. Typisch Madrileens zijn boquerones (zure ansjovis), maar dan bereid in een krokant laagje. Het krokante laagje werd gemaakt van in de vijzel geplette chips. Daar paneer je de ansjovis in en daar leg je dan plakjes olijven (aceitunas) op. Je ziet ze op een foto iets meer naar boven.

tapas-bereiden

De bereiding van een tapa met boquerones en pimiento de padrón.

En tot slot de bijdrage uit Galicië. Een zoute tapa die vooral veel gegeten wordt tijdens la noche de San Juan (Spaanse feestdag in juni, op de kortste nacht van het jaar, als de zomer begint). Traditioneel worden er dan sardientjes gegeten. De sardientjes worden op een stukje stevig brood geserveerd met pimiento de padrón erop (een groene peper); en omdat de olie waar de sardientjes eerst in zaten voor de bereiding van deze tapa wordt gebruikt krijg je een rauwe sardien die naar gerookte sardientjes smaakt.

Een dessert is er ook nog. Een gebakje van appel en vanille. De appel is eerst in plakjes gesneden en gedroogd en met een vanille crème erbij is er een gebakje van gemaakt.

kookfabriek-denhaag

Koks en proevers in actie tijdens Wereld Tapas Dag in De Kookfabriek.

Na gezien te hebben hoe je dit allemaal maakt, en met de uitleg er in zowel het Spaans als het Nederlands bij, was het tijd om nog meer te gaan proeven. In het kookgedeelte konden we langs grote kookeilanden waar acht Spaanse restaurants uit Nederland hun kunsten vertoonden. Wat een passie en een enthousiasme! En wat was dat genieten zeg!

De baby squid cocktail was subliem, maar ook de kabeljauwwangetjes met garnalen waren super. Er waren tuinbonen met pijlinktvis en pata negra (ham) en kip in sherry-roomsaus met champignons. Eigenlijk was elke tapa muy rica, erg lekker. Het was vooral ook leuk om weer nieuwe dingen tegen te komen, zoals aaltjes, baby paling; cula in het Spaans.

cula-tapa

Cula, oftewel baby paling, werd ook als ingrediënt voor een tapa gebruikt.

De tapas werden bereid door chefkoks en koks van verschillende Spaanse restaurants in Nederland waaronder Bodega 59 uit de Koog, El Pincho uit Haarlem, Hollandaluz, La Bulería en Pica Pica uit Amsterdam, Señora Rosa uit Eindhoven en La Flamenca uit Den Haag.

Rioja-wijn

Er werden verschillenden wijnen uit de Rioja geschonken.

De wijnen, waar er ook verschillende van geproefd konden worden, van Crianza tot Reserva, kwamen uit de beroemde Rioja-streek, allemaal D.O. La Rioja. Tot slot kon je nippen aan een glaasje Licor 43 terwijl het suikerlaagje op het toetje, een crema catalana uiteraard, voor je neus gebrand werd.

crema-catalana

Het branden van het laagje op de crema catalana.

Nog t/m 25 oktober kun je voor 29,50 overigens zelf ook een tapasproeverij in één van de genoemde restaurants doen, als ook bij o.a. La Rana in Den Haag, Patxaran in Haarlem en Sabor in Alkmaar.

De Kookfabriek is overigens een superlocatie voor een (food) event. Als je in Den Haag aankomt fietsen, wandelen of rijden denk je wellicht even: ‘Is het hier?’maar als je boven bent ben je meteen om. Behalve in den Haag zit de Kookfabriek ook in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

kookfabriek-denhaag

De kookfabriek in Den Haag

En verder heb je na zo’n avond vooral heel veel zin om weer naar Spanje te gaan en je platgedraaide verzameling Spaanse cd’s weer eens uit de kast halen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *