De magische nacht Sant Joan in Menorca

Nog even en dan is het zo ver: de kortste nacht van het jaar breekt aan. In de nacht van 23 op 24 juni wordt deze nacht uitbundig gevierd. De zomer begint!

Sant Joan in Menorca

Sant Joan in Menorca


In veel katholieke landen wordt Sant Joan of San Juan gevierd met tradities. In Spanje wordt deze nacht ook wel de nacht van het vuur genoemd en aan alle kustlijnen zul je vuurkorven, vuurwerk en feestende mensen zien. De magische nacht van Sant Joan wordt in Menorca met paarden gevierd. Tijdens de ‘Jaleo’ dansen paarden op traditionele muziek. Bekijk dit filmpje om alvast in de stemming te komen.

24 juni is de geboortedag van Johannus de Doper. Hij was een Joodse profeet en zou rond het jaar 30 in Palestina hebben gepredikt. Deze dag heeft dus een christelijke oorsprong, maar over de oorsprong van Sant Joan valt te twisten.

In Catalonië wordt La Flama del Canigó ontstoken in een dorp aan de Franse kant van de Pyreneeën. En vanuit daar wordt het vuur naar alle delen in Catalonië gebracht. In Madrid houdt men verschillende feesten met vuur en in het Baskenland zal het vuur ook zeker niet ontbreken. Er zijn zoveel verschillende tradities. Om klokslag 12 uur springen mensen in de zee om over golven te springen en een wens te doen. Een andere traditie is over het vuur te springen. In Galicië worden er vuren ontstoken om de slechte geesten te laten verdwijnen. Een ding is zeker: iedereen viert feest. Dus als je in Spanje bent van 23 op 24 juni valt er genoeg te beleven!

Comments are closed.