Meteora, UNESCO parel in het Griekse binnenland

In de bergen van het Griekse vasteland bevindt zich een parel van een bezienswaardigheid. Meteora, vrij vertaald: tussen hemel en aarde. Contributor Simone zag hoe de kloosters hier herrezen. Het is een groep van kloosters die op de rotsen van de Thessalische vlakte zijn opgetrokken door kluizenaars die een leven in afzondering wilden. Een plek vol historie en zeer de moeite waard om te bezoeken.

Grote-Meteora-voorkant

Een stukje geschiedenis

Het is allemaal begonnen met de kluizenaar Barnabas. Hij beklom de typische zandrotsen bij Kalambaka en bouwde daar een onderkomen voor zichzelf in volledige afzondering. Dit voorbeeld werd gevolgd door vele monniken, die Meteora uiteindelijk opbouwden tot een afgezonderde gemeenschap met 24 kloosters. Allemaal bevonden zij zich op de hoge rotsen, zodat de monniken hier hun religie konden beoefenen en in alle rust konden leven. De verschillende oorlogen in Griekenland en Europa hebben ervoor gezorgd dat Meteora in verval raakte en er nu – anno 2015 – nog maar 6 kloosters intact zijn. Sinds 1988 worden deze kloosters beschermd door UNESCO en na mijn bezoek, vind ik dit meer dan terecht.

Een bijzonder schouwspel

Wanneer je door het landschap van Thessalië reist, valt het je op hoe mooi groen en uitgestrekt het landschap is. Wanneer je Meteora nadert, merk je hoe het landschap verandert. Je ziet de zandrotsen hoog boven het landschap uit torenen en je ziet de overblijfselen van de uitgeholde grotten hierin. Hier vluchtten de Griekse burgers naartoe, toen het land door de Turkse bezetter Ali Pasha werd ingenomen. Dit alles is al een indrukwekkend schouwspel. Rijd je iets verder, dan zie je de kloosters herrijzen. Dat is zo bijzonder om te zien!

Kalambaka-Meteora

UNESCO

Boek je een excursie, dan bezoek je naar alle waarschijnlijkheid de grote Meteora. Dit is het grootste klooster en deze is ook het beste bewaard gebleven. Dit klooster wordt nog bewoond door drie monniken. Deze drie zijn tevens ook nog de enige bewoners. Sinds Meteora op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, wordt het jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Je kunt je dus voorstellen dat het begrip ‘afzondering’ voor deze monniken niet meer opgaat.

De grote Meteora

Het is ongelooflijk hoe de monniken vroeger met zo weinig middelen zo’n imposant bouwwerk hebben kunnen realiseren. Stel je voor dat ze zichzelf met een touw met net eraan omhoog takelden en zo ook alle materialen één voor één vervoerden. Honderden jaren hebben ze erover gedaan om het klooster te bouwen. De kerk – die je helaas niet mag fotograferen – is vol kleuren en details. Het is heel erg bijzonder als je erachter komt hoe ze dit gemaakt hebben. Met bloemen, zand en grassoorten hebben ze verf gemaakt en de muren beschilderd. Een toonbeeld dat men niet veel nodig heeft om iets adembenemend moois te creëren.

 

 

Meteora-achtergrond

Een plek tussen hemel en aarde

Wat nog meer enorm opvalt, is hoe geweldig mooi het uitzicht is als je in de kloosters rondloopt. Het is werkelijk een plekje tussen hemel en aarde. Je kijkt uit op de andere kloosters, de prachtige rotsen en de vallei. Het is rustgevend, hoe druk het ook is. Je beseft je op zo’n moment hoe klein je eigenlijk bent. Dat is wat mij heel erg is bijgebleven tijdens het bezoek aan Meteora. Ik had het absoluut niet willen missen.

Tips

Om je bezoek aan Meteora tot een succes te maken heb ik een aantal tips voor je, zodat het een beleving wordt om nooit meer te vergeten.

  1. Zorg dat je voor 11 uur in de ochtend arriveert bij Meteora. Kom je later, is het overvol met toeristen en kun je de mystieke sfeer van de Meteora kloosters minder goed ervaren. Daarnaast is daarmee ook je kans op het schieten van een perfect plaatje een stuk kleiner. Ga dus op tijd!
  2. Is het bloedheet? Trek dan geen lange rok aan. Dat is namelijk nergens voor nodig, omdat ze de rokken bij de kassa in veelvoud verstrekken.
  3. Mannen moeten er rekening mee houden dat de knieën bedekt moeten worden. Zorg er dus voor dat je minimaal een driekwartsbroek aantrekt.
  4. Respecteer de regels van Meteora. Fotografeer niet waar dit niet mag.
  5. Bezoek zeker ook het klooster van de heilige drie-eenheid. Hier is de James Bond film ‘For your eyes only’ opgenomen. Voor filmfans dus zeker de moeite waard.
  6. Rij je zelf naar Kalambaka, zorg er dan voor dat je niet te hard rijdt. Vooral het laatste stuk leidt je door vlijmscherpe haarspeldbochten vergezeld van diepe afgronden. Opletten dus!

Meteora-Binnentuin

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer is er bijna niet op het vaste land van Griekenland, dus er zijn twee mogelijkheden om in Kalambaka te komen: een auto huren en zelf rijden of een excursie boeken. Sinds vorig jaar is de 600 kilometer lange snelweg die dwars door Griekenland loopt, afgerond. Hierdoor ben je tegenwoordig in 2,5 uur van Parga in Kalambaka. Maar ook vanuit de regio van Athene, Turkije of Albanië kun je Meteora goed bereiken. Deze weg is prima te rijden, want er is niet veel verkeer en je kunt goed doorrijden. Verder kun je natuurlijk ook een excursie boeken, zodat je in alle rust kunt genieten van de omgeving, want die is verrassend mooi.

Meteora-kapel

 

ZIE OOK: Contributor Aniek liep de marathon in Athene

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *