Duik in de cultuur van Ibiza in Dalt Vila

Tijdens een Middellandse zee cruise met Costa Cruises koos Patrick voor een andere beleving van het eiland Ibiza. Dat je er geweldig kunt feesten is algemeen bekend. Maar de geschiedenis van het eiland is bij velen onbekend. Hij regelde een gids en liet zich meevoeren in het rijk van de Carthagenen, Romeinen en de Arabische Moren.
dalt-vila-ibiza-restaurant-kussens

Geen I-bizza maar Eivissa sinds 654 b.c.

In 654 voor Christus werd de huidige hoofdstad door de Feniciers gesticht als Ibossim. De naam van het eiland Ibiza en (Catalaanse) naam van de hoofdstad Eivissa zijn daarvan afgeleid. De uitspreek is dus eigenlijk e-i-bissa, met een zachte “b” en geen harde “z” als in pizza zoals het populaire eiland voor veel Nederlanders wordt genoemd.

 

ZIE OOK: Vlieg voordelig naar Ibiza vanaf Eindhoven Airport

 

Na de Feniciers kwamen de Carthagenen aan de macht op Ibiza en ze maakten een handelspost van het eiland. Eén van de belangrijkste producten was zout. De zoutmijnen produceerden veel zout dat werd geëxporteerd om vlees en vis te kunnen bewaren in die tijd. Na oorlog met de Romeinen werd Ibiza een Romeinse provincie en verloor het al snel de handelsstatus, behalve het zout dat de Romeinen ook graag gebruikten om hun voedsel lang goed te houden op hun schepen. Het zout is nu bekend als Sal de Ibiza.
dalt-villa-ibiza

 

 

Na de val het het Romeinse rijk werd het eiland door de Arabische Moren hernoemd naar Yebisah. Totdat Koning Jacobus I van Aragón, bijnaam de Overwinnaar, de macht greep en het eiland op 8 augustus 1235 christelijk maakte en toevoegde aan Spanje. De Moren en Romeinen stichtten de hoofdstad en ontwikkelden Dalt Vila. Bij velen bekend van de smalle straatjes die stijl omhoog lopen naar het strategische uitkijkpunt over het eiland en de zee. Deze straatjes vind je ook in Medina’s in Arabische steden. Wat wij kennen als het kasteel, maar feitelijk een kathedraal is, Catedral de Santa María de las Nieves, was vroeger het belangrijkste verdedigingswerk van Ibiza. Bij de ingangen van het bastion een ophaalbrug waar indringers overgoten konden worden met hete (olijf)olie. Het werk bestaat uit 7 torens. Zeven betekent nl. geluk. Elk van deze torens is vernoemd naar een heilige zoals Santa Eulalia, ook 1 van mijn favoriete winkels in Barcelona. De arabieren wisten al snel via irrigatie en waterleidingen de stad te voorzien van water afkomstig uit de moerassen rondom de stad.

Wit Ibiza

Kleuren zijn belangrijk op Ibiza. Wie gaat er niet in het wit gekleed tijdens een nachtelijke rave? Maar waarom? Er gaan verschillende verhalen. De officiële lezing is het dat het wit van kalksteen of limestone een voordelige manier was om de huizen te verven en zo de hitte van de zon buiten te houden. Het wit weerkaatst het zonlicht.

Musea en artistieke vluchtelingen

In Dalt Vila vind je meerdere musea die je nog meer laten zien over de geschiedenis van Ibiza. Reserveer dus zeker een paar uur om deze te verkennen en je te laten verrassen. Vooral de ontwikkeling tijdens de Moorse periode is indrukwekkend. In fases werd de oude stad steeds verder uitgebreid totdat het begrensd werd door de zee in het zuiden en het moeras in het binnenland. Via animaties en een film zie je hoe slim de uitbreiding werd uitgevoerd.

  • Museu d’Art Contemporani
  • Museu Arquelògic
  • Galeria Paco Polenghi
  • Museo Puget

musee-puget-ibiza

Museo Puget bevindt zich in de hoofdstraat en je zou er bijna voorbij lopen als je niet weet waar het ligt. Het pand is lokaal bekend als Can Comasema, naar de rijke familie Palou de Comasema uit Mallorca die hier hebben gewoond in de 19e eeuw. De oudste gedeeltes van het huis daten van 1235, uit de Aragón periode. Boven de ingang hangt het schild met het wapen van de familie; een ridder die naar links kijkt.

Het schild van de familie Palou de Comasema

Het schild van de familie Palou de Comasema

Ibiza is sinds 1930 een veilige vluchthaven geweest voor internationale kunstenaars en hippies. In het Eivissa Contemporary Art Museum (MACE) vind je daarom veel werken van deze kunstenaars. Tegelijkertijd biedt MACE ook jonge artiesten een podium voor hun werken. Door de hippies en de amphetamine van de jaren ’60 is Ibiza gegroeid naar een vrije feestbestemming. Leuk weetje, ook onze Nederlandse kunstenaars Harry Mulisch en Cees Nooteboom gingen naar Ibiza. De 1e reisgids over Ibiza dateert van 1909. Sinds 1999 staat Dalt Vila op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Schilderijen in Museo Puget

Schilderijen in Museo Puget

Vergeet tijdens je wandeling door Dalt Vila niet om in de vele nisjes te kijken. Je vindt er prachtige stukken geschiedenis van Ibiza.

ibiza-geschiedenis-2

ibiza-geschiedenis-1

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *