Een verrassende roadtrip : The Great Inland Way

Contributor Ivonne wilde tijdens haar reis door Queensland en New South Wales meer zien dan alleen de oostkust van Australië. Ze ontdekte een route die haar vanuit Cairns helemaal tot in Sydney zou brengen.
verkeersbureau5

De Great Inland Way bleek een ware verrassing voor mijn man Frank en mij en was zelfs zo leuk dat we uiteindelijk veel meer van de route gereden hebben dan we van te voren bedacht hadden.

Denk aan: rood zand, geel, wuivend gras, strakblauwe luchten, mooie kloven, kleine dorpjes, overstekende dieren en koeien, roadtrains en de eindeloze rust en ruimte van het Australische achterland.

Van de lokale VVV in Cairns kregen we een handige uitklapbare kaart mee waarop de route goed is aangegeven. Hierop staan niet alleen een aantal must sees maar ook bijvoorbeeld het aantal kilometers tussen diverse plaatsen. Wel zo handig als je een planning wilt maken! Een greep uit de plekken die je zeker moet zien als je op de Great Inland Way rijdt.

Het Daintree National Park

Net ten noorden van Cairns liggen het prachtige Daintree National Park en Cape Tribulation, waar we als eerste een bezoek aan brengen. Thuis van de mysterieuze cassowary, zoutwaterkrokodillen, en dé plek waar 2 van Australië’s meest bijzondere natuurwonderen bij elkaar komen; “Where the rainforest meets the reef”.

Een aantal dagen lang genieten we van het regenwoud, rivierbeddingen met mossige stenen, dromerige palmstrandjes en vergezichten over de kust. We gaan al wandelend op zoek naar een aantal van de bijzondere inwoners zoals de zoutwater krokodil en de bijzondere cassowary.

verkeersbureau6

The Tablelands

Vanuit Cairns rijden we westelijk door de bijzondere Tablelands. Een groot gebied met regenwoud, glooiende heuvels, kletterende watervallen, kleine dorpjes en bijzondere dieren als de boom kangoeroe en de platypus. Vanuit onze standplaats op de camping in het gezellige Atherton rijden we met de auto alle kanten uit en genieten volop. We bezoeken een vleermuizenopvang en krijgen een tip waar we tijdens de schemering de vleermuizen uit kunnen zien vliegen. We zijn totaal onder de indruk van de vele duizenden vleermuizen die in een eindeloze stroom boven ons vliegen, op zoek naar eten.

verkeersbureau8

The outback

Als we de Tablelands verlaten komen we al snel in het droge deel van het land waar de immense outback het overneemt van de groene bergen. Rood zand stuift over de weg, geel gras wuift in de wind. Er staan grote waarschuwingsborden voor overstekend wild en dit blijkt niet onterecht te zijn wanneer koeien en later emoes en de grote koribustard de weg oversteken.

verkeersbureau

Roadtrains van meer dan 20 meter denderen voorbij, hun vracht lijkt voornamelijk uit vee te bestaan. We zitten midden in de tijd van het cattle droving; vee dat op de grote landerijen graast wordt bijeengedreven en via de weg naar andere plaatsen vervoerd. Af en toe moeten we zelfs stoppen om te wachten tot de koeien van de weg af zijn. Het is bijzonder om dit spektakel van dichtbij te kunnen zien.

verkeersbureau2

Charters Towers

Een ruim uur landinwaarts van Townsville ligt de voormalige goudstad Charters Towers. Jarenlang was men hier in de ban van het grote goud dat gevonden werd en bleef te stad groeien in welvaart en inwonersaantal. Tegenwoordig wordt er geen goud meer gevonden, maar nog steeds is het stadje leuk om te bezoeken. Wij waren er een paar dagen en namen deel aan een begeleide stadswandeling waarin we meer leerden over de interessante geschiedenis.

verkeersbureau4

We slenterden langs de prachtige historische  (houten) gebouwen, keken rond in de vele kleine winkeltjes en sloten de dag af met een blik vanaf de hoger gelegen Towers Hill terwijl de wallabies om ons heen hipten. Ook bezochten we een vee station, waar het vee per opbod verkocht werd.

verkeersbureau3

De Carnavon Gorge

Verborgen in de Central Higlands ligt de prachtige Carnarvon Gorge. Over een periode van miljoenen jaren door de Carnarvon Creek uitgesleten in het witte zandsteen, meer dan 30 kilometer lang met vele kleinere kloven aan de zijkanten en met een bijzondere schat aan planten en dieren. Ondanks het slechte, natte weer dat we hebben gaan we een dag op pad en wandelen een flink stuk in de kloof. 

 

 

We moeten diverse riviertjes oversteken, zien aboriginal artwork, veel kangoeroes klimmen en klauteren via smalle paadjes in de kleinere kloven. Het pad is voor iedereen goed te lopen en er is zo veel moois te zien. Na een aantal uren lopen zijn we totaal doorweekt, zelfs onze regenkleding lekt, en het kamperen is zo ook echt niet leuk. De volgende dag vertrekken we, dan nog maar een keer terugkomen!

verkeersbureau1

Hunter Valley

Net boven Sydney liggen de glooiende heuvels van de Hunter Valley, de beroemde wijnstreek en weekend escape voor de mensen uit de stad. De omgeving is prachtig ondanks het wat herfstige weer. We maken een tour langs een aantal wijnhuizen die hun deur open hebben staan voor wijn proevers (de zogenoemde “open cellar”). De wijnhuizen hebben veelal een prachtig terrein waar je over kunt wandelen of picknicken in één van de weides. Ik snap die stadsmensen wel!

verkeersbureau7

Sydney

We eindigen in Sydney waar we een klein appartementje hebben geboekt via airb&b. Sydney is een heerlijke stad en we wandelen wat af, zowel in het centrum als langs de kust. De week vliegt voorbij en het is heerlijk om de dag en onze rit over deze bijzondere route af te sluiten met een drankje op het terras van één van de bekendste plekken van de stad; The Opera House. Proost!

zonnig Sydney

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.