Sydney: de 1e indruk van Julia

Na een rondreis door India, vloog ik via Kuala Lumpur naar Sydney, Australië. Uren vlogen we over een zwarte oceaan, totdat er een rand van lichtjes te voorschijn kwam. Dat was Sydney, een populaire bestemming voor de mensen die er een tijdje echt even tussenuit willen. Ik woon hier nu al een poosje, en zal verslag doen van mijn Australische belevenissen. Beginnende met een algemene indruk van de stad.

Het Sydney van Julia

Het Sydney van Julia

Het weer

Het weer: 
laten we er maar meteen over beginnen. Ik kan naar de andere kant van de wereld verhuizen- maar, als Nederlander, ben je geobsedeerd door het weer. Ik kwam in hartje winter aan, en met een gemiddelde temperatuur van 18 graden vinden de Aussies het maar koud. Eind Augustus begint de temperatuur langzaam te stijgen. In de zomer kan je rekenen op 40 graden. Dit zorgt ervoor dat de oceaan het hele jaar door aangenaam genoeg is om in te surfen!

Altijd mooi weer in Sydney

Altijd mooi weer in Sydney

Bikini-body’s


Een van de eerste dingen die mij opviel, was dat Australiërs goed voor zichzelf zorgen. Ze sporten dagelijks, letten op wat ze eten en zijn over het algemeen vrij ijdel. Hier kan je je iets bij voorstellen als je weet dat de zomer een maandenlange stranddag is. Er zijn genoeg sportscholen die 24 uur per dag open zijn (want wie wordt er nou niet wakker om 04.00 met zin in een crosstrainer), maar de meest voor de hand liggende sport is toch wel het surfen. Veel Aussies gaan vroeg uit de veren om een paar golven te pakken voordat ze naar het werk moeten, en na het werk zijn ze vaak weer op het strand te vinden. Een van de meest geliefde surfstranden in Sydney is Bondi Beach. Geen surfervaring? No worries! Genoeg surfscholen in de omgeving om het onder de knie te krijgen (vaak incl. een charmante leraar).

Surfen

Surfen

Natuur


Sydney is een groene stad. In de Royal Botanic Garden vind je rust in het bruisende centrum, en met de auto ben je binnen twee uur in de Blue Mountains. Ook kan je dagen vullen met de wandelroutes van de stad. De Bondi-Cogee walk is een wandeling van ongeveer twee uur langs de kust (wij werden er getrakteerd op langs zwemmende dolfijnen), de Cremorne point – Mosman walk laat je het (rijke) noorden van de stad zien.
natuur-sydney

Surveillance

Een puntje van kritiek op Sydney zijn de duizenden camera’s die de stad rijk is. Ook politie en portiers zijn vrijwel overal aanwezig en je wordt geacht altijd je ID bij je te hebben. Hoewel sommige mensen dit misschien niet storend vinden, is het voor mij iets wat de sfeer kan verpesten. Misschien heeft dit ook te maken met de strenge regels die er zijn betreffende het gebruik van alcohol. Als bartender moet je een RSA cursus volgen (een strenge, Australische versie van sociale hygiëne) en kan je hoge boetes krijgen wanneer je dronken personen toch nog schenkt. Waar je in Amsterdam vaak nog weg kan komen met een drankje te veel, word je in Sydney zonder pardon de deur uitgezet.

Uitgaan

Sydney bruist. Met duizenden bars en restaurants is een leuke avond gegarandeerd. Wil je goed uitzicht en een uitstekende cocktail? Probeer de bar op de 36e verdieping van het Shangri-La hotel eens (ga vooral in je meest grungy out-fit, onbetaalbare blikken gegarandeerd). Honger na een dag surfen? Canteen in Bondi heeft simpel, maar lekker eten en drie keer in de week live muziek.
 Als vegetariër heb je het moeilijk in Australie. Binnenkort zal ik op onderzoek uitgaan naar de beste vega(n) restaurants.
 Zoals eerder genoemd zijn ze in Sydney streng met alcohol. Blaastests zijn aan de orde van de dag en met een drankje teveel op kom je de meeste plekken niet meer in. Relax dus en pak een taxi. Als ik een avond goed uitga bespaar ik mijzelf de troubles en boek ik een hotel, zoals Diamont Boutique in Kings Cross.

Cultuur

Er is het hele jaar door genoeg te zien in Sydney. De meeste musea zijn gratis en vrijwel maandelijks is er een festival in de stad of in een van de suburbs. Hier kan je meer over vinden op www.sydneyfestivals.com.au. 
Een van de beste musea die ik ooit heb bezocht is in Canberra, de hoofdstad van Australië, op ongeveer drie uur rijden van Sydney. Hier vind je het Australian War Memorial, een groot museum over elke oorlog waar Australië ooit bij betrokken is geweest. Als vliegtuig-freak heb ik er uren rondgelopen, maar ook de niet-vliegtuig gedeeltes zijn de moeite waard. Vraag om een tour van een oude veteraan en beleef een onvergetelijk museum bezoek.

In Sydney is elke dag wat te beleven. Ik zal mijn dagen vullen met nieuwe ervaringen en de beste tips delen. Mocht jij goed advies hebben, laat het me dan weten in de comments of op Twitter.

Vind voordelige vluchten naar Sydney met Skyscanner

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *