5 redenen om met kinderen naar Zuidwest-Jutland te gaan

Denemarken is als vakantieland steeds populairder in Nederland. Vaak zijn het gezinnen met kinderen die deze bestemming weten te vinden. De Deense kust, bijvoorbeeld het Waddengebied in Zuidwest-Jutland, trekt de meeste bezoekers.

LEGOLAND Billund

LEGOLAND Billund

Wij namen de proef op de som en gingen een week naar Zuidwest-Jutland (het vasteland van Denemarken). Daar ontdekten we 5 redenen waarom dit inderdaad een fijne bestemming is als je met kinderen op vakantie gaat.

1. Relatief dichtbij

Niet elk kind reist even makkelijk. Nu kunnen onze 3 kinderen zich goed vermaken op de achterbank, maar ik heb ook wel eens urenlang in de auto gezeten met een jammerende peuter. Geen pretje… Met wat oudere kinderen zit je bovendien aan de schoolvakanties vast. Dat betekent 1 x 6 weken vakantie en verder 1 of maximaal 2 weken weg.

Als je graag met de auto naar Scandinavië wilt, is Zuidwest-Denemarken het dichtst bij. Daardoor is het ook in een korte vakantie goed te doen – en hopelijk zelfs voor kinderen die niet houden van lange autoritten.

2. Zee en strand

Veel meer hebben kinderen vaak niet nodig. In Zuidwest-Denemarken ligt het Deense Waddengebied, met stranden op het vasteland en de eilanden. Je kunt hier wadlopen, maar bijvoorbeeld ook met een tractorbus over het wad naar het eiland Mandø rijden. Zeehonden hebben wij op het wad niet gezien, maar daarvoor kun je altijd terecht in het Visserij- en Zeevaartmuseum in Esbjerg. In Henne Strand staan vlak achter het brede strand schattige huisjes in de duinen, Hjerting heeft een mooie boulevard en Fanø een vliegerfestival. Hoera voor het strandleven!

Het strand van Henne in Zuidwest-Jutland, Denemarken

Uitwaaien op het strand van Henne in Zuidwest-Jutland

3. LEGOLAND

Op ongeveer een uur rijden van het Deense Waddengebied ligt LEGOLAND Billund. Hier zijn hele stukken Denemarken, maar ook gebouwen uit de rest van de wereld en bijvoorbeeld ruimteschepen uit Star Wars, nagebouwd van LEGO. Je kunt er urenlang je ogen uitkijken.

 

 

LEGOLAND Billund

LEGOLAND Billund

Maar LEGOLAND is ook nog eens een pretpark met attracties variërend van een draaimolen voor de allerkleinsten tot een achtbaan waarin ik de longen uit mijn lijf schreeuwde. Allemaal in het LEGO-thema natuurlijk, net als de LEGO-camping en het LEGO-hotel waar je kunt blijven slapen als je één dag niet genoeg vindt.

4. Vikingen

Vikingen zijn gewoon cool en in Zuidwest-Denemarken kun je je op meerdere plekken verplaatsen in het leven in de Vikingtijd. Neem je kinderen zeker mee naar Ribe, want daar vind je in het centrum een museum over de Vikingen en de Middeleeuwen met een uitgebreide speelruimte.

Ribe Vikingecenter in Zuidwest-Jutland, Denemarken

Ribe Vikingecenter

Even buiten Ribe wordt het helemaal leuk, want daar is een openluchtmuseum waar mensen leven als Vikingen: Ribe VikingeCenter. Je loopt zo het Vikingdorp in waar wordt gekookt, gewerkt en geoefend met bijvoorbeeld boogschieten. Natuurlijk horen daar ook activiteiten voor kinderen bij.

5. Ribe

Het leukste stadje in Zuidwest-Denemarken om met kinderen te bezoeken is Ribe. Behalve de Vikingattracties die je hier vindt, kun je ook de toren van de domkerk beklimmen voor een mooi uitzicht over je vakantiebestemming. In de stad worden rondleidingen aangeboden die voor kinderen zeker niet saai zijn, zoals een spooktocht of een rondje Ribe onder begeleiding van de sterke verhalen van de nachtwacht. Als je even goed zoekt, vind je op vakantiepark Ribe Byferie de hele geschiedenis van Ribe in de vorm van een reusachtig stripverhaal.

Straatje in Ribe, Zuidwest-Jutland, Denemarken

De straatjes van Ribe

Onze laatste tip: Denen zijn gek op ijsjes. Nou ja, beter gezegd op ijs. Want de ijsjes hier zijn soms reusachtig. In de winkelstraat van Ribe vind je een ijssalon waar je wafels met ijs en enorme ijshoorns kunt eten. Eet smakelijk en veel plezier in Zuidwest-Jutland!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *