8x zien en doen in Stockholm

Contributor Klasine ging naar de Zweedse hoofdstad en deelt haar tips voor een ideale citytrip. Stockholm valt steeds vaker in de smaak voor een weekendje weg. Dat is niet gek, want er valt ontzettend veel te beleven. De stad bestaat uit allerlei verschillende eilandjes en de ene is nog mooier dan de andere. Het is een grote mix tussen stad en natuur; de ultieme mix voor een citytrip. Ontdek Klasine haar 8 tips.

Stockholm

De Zweedse hoofdstad populair

Elk jaar weer komen er steeds meer toeristen naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ik geef mijn 8 tips voor een ideale citytrip in deze stad!

1. Bekijk de wisseling van de wacht bij het Royal Palace

In Stockholm wordt de wisseling van de wacht nog op een bijzondere wijze uitgevoerd. Bij het Kunglings Slottet (koninklijk paleis) wordt elke dag om 12.15 uur de wacht gewisseld onder begeleiding van een militair muziekkorps. Let op: op zondag is het om 13.15 uur. Deze gebeurtenis wordt met veel ceremonieel vertoon uitgevoerd. Het is een hele happening en zeker de moeite waard om te bekijken. Tevens is het Kunglings Slottet open voor publiek, maar het is ook nog steeds de werkplek van Koning Gustav en Koningin Silvia. Deze combinatie van officiële koninklijke residentie, werkpaleis en cultuurhistorisch monument is uniek in Europa.

Wisseling van de wacht in Stockholm

2. Ga terug in de tijd in het ABBA Museum

Wie kent ze niet; Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid, oftewel ABBA? De muzieksterren van Zweden. Ga terug in de tijd en waan je in het leven van de ABBA sterren. In het museum vind je persoonlijke bezittingen en ga je via een historische tijdlijn door het leven van deze vier muziekmakers. Niet zo’n ABBA fan? Stockholm heeft ook genoeg andere museums. Je kunt je vermaken in het fotografie museum, het Vasamuseum met het enige overgebleven 17e eeuwse oorlogsschip ter wereld of het Armémuseum (militair museum).

 

 

3. Verken Stockholm op z’n Nederlands

Huur een fiets! Stockholm heeft fijne fietspaden die je naar alle mooie plekjes leidt. Op verschillende plaatsen kun je fietsen huren en eventueel weer ergens anders inleveren. Een fijn systeem die veel vaker in steden wordt gebruikt. Stockholm biedt je meer wanneer je de stad fietsend verkend!

Stockholm-Zweden-GamlaStan

4. Dwaal door de steegjes van Gamla Stan

Gamla Stan is het oude prachtige centrum van Stockholm. Een mix van Mediterraanse en Scandinavische sferen. Kleine smalle steegjes, gekleurde hoge huizen en een fijne romantische sfeer. Dwaal door deze steegjes en ontdek op elke hoek weer een nieuw verrassend aanzicht. Hier raak je niet uitgekeken.

5. Rust uit en picknick op het vroegere jachtgebied van de Koning

Het eiland Djurgården is het op één na grootste eiland van Stockholm. Vroeger was dit eiland koninklijk jachtgrond, maar het ontwikkelde zich door de jaren heen naar koninklijk privégebied tot een algemeen toegankelijk nationaal park. Er is een fijn park waar je heerlijk kunt uitrusten, picknicken en zwemmen. Maar er zijn ook museums, een dierentuin en een attractiepark. Genoeg te doen en te beleven op Djurgården.

Stockholm

6. Verken de Zweedse cultuur: Een Fika doen

Fika; een moment waar de Zweedse mensen koffie gaan drinken en er meestal iets lekkers bij eten. Het liefst twee keer per dag. Doe mee met dit heerlijke cultuurverschijnsel. Er zijn genoeg leuke koffiehuisjes te vinden en probeer eens een typische Zweedse kanelbullar (kaneelbroodje). Tip: Er gaat ook een ‘Fika-tram’ door de stad. Deze tram heeft een aparte coupé waar je heerlijk koffie kunt drinken terwijl je langs de hoogtepunten van Stockholm rijdt.

7. Ontvlucht de stad en ga eilandhoppen

Heb je even genoeg van de stad? Ga eilandhoppen! De scherenkust van Stockholm is een archipel van ongeveer 24.000 eilanden, één van de grootste van de Oostzee. Met de boot kun je in 20 minuten op het eerste eiland van het archipel staan en ben je meteen in een hele andere wereld. Beleef het echte Zweedse leven vol in de natuur en aan het water. Bekijk de vele rode Pippi Langkous huisjes en lange stijgers. De lastigste keuze is naar welk eiland je graag wilt.

Grootste kop chocomel van Stockholm

8. Drink de grootste kop chocolademelk bij chokladkoppen

De grootste koppen chocolademelk vind je bij Chokladkoppen op het eigenaardige plein van Stockholm met het hoge rode en gele gebouw. Je zou kunnen zeggen dat je een soepkop vol met chocolademelk krijgt én nog superlekker ook! Zit het vol? Probeer ook eens bij het zusje Kaffeekoppen, zij serveren dezelfde chocolademelk en het zit pal naast Chokladkoppen.

Ben jij al een keer in Stockholm geweest? Reageer!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *