Wandelen langs de Haarlemse Hofjes

Contributor Cor heeft een wandeling gemaakt langs ‘het verborgen groen’ rondom een aantal rustoorden in de stad Haarlem. Achter zware deuren en verscholen toegangspoorten vind je de Haarlemse Hofjes met schattige huisjes en fraaie tuinen. Cor vertelt ons er meer over.

Haarlemse hofjes. Haarlem marketing, Hans Guldemond

De prachtige hofjes die Haarlem rijk is, herinneren ons nog steeds aan vervlogen tijden. Het verhaal vertelt het ontstaan van de huisjes in deze hofjes. Door de gegoede burgerij, uit Haarlem en Amsterdam, werden de hofjes gebouwd als opvang voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen. Zij werden gehuisvest in kleine woningen, die aan een als tuin ingericht binnenhof lagen.

Haarlemse hofjes. Haarlem marketing, Hans Guldemond

Hofje van Bakenes

Als je de wandeling langs de hofjes maakt, start dan op de Grote Markt, bij het kantoor van de plaatselijke VVV. De wandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en kan men op eigen houtje maken. Er zijn echter ook wandelingen die onder leiding van een plaatselijke gids gemaakt kunnen worden. Het eerste hofje die je tegenkomt is al gelijk een lust voor het oog. Het is een van de grotere hofjes met een schitterend aangelegde tuin. Het hof is gebouwd in 1769 uit de erfenis van Wouterus van Oorschot. Het oudste nog bestaande hofje in Nederland, gesticht in 1395 is het Hofje van Bakenes. De officiële naam van dit hofje is De Bakenesserkamer. Een spreuk boven de toegangspoort naar het hofje luidt: Dirck van Baekenes voor Vrouwen acht en twee mael ses. Dit duidt op het aantal vrouwen 8 +(2×6), dus 20 in totaal dat hier woonde en op hun minimale leeftijd (8+2) x 6, dus 60 jaar.

Haarlem marketing, Hans Guldemond

 

 

Haarlemse huisjes. Haarlem marketing, Hans Guldemond

Het Luthershofje, de naam zegt het al, is altijd verbonden geweest met de Lutherse kerk. De kerk en het hofje zijn gebouwd op het terrein van het vroegere klooster van kloosterlingen die in het wit waren gekleed. Het Frans Loenen hofje is genoemd naar een Amsterdamse koopman die het laatste deel van zijn leven in Haarlem heeft gewoond. Om voor een huisje in dit hofje in aanmerking te komen moet je minimaal 50 jaar oud zijn en in Haarlem zijn geboren of tenminste 6 jaar in Haarlem hebben gewoond.

 

ZIE OOK: Winkelen in Haarlem

 

Teylers Hofje en het Brouwershofje

Het Prinsenhof is eigenlijk de oude kruidentuin van een voormalig klooster waar nu het stadhuis van Haarlem is gevestigd. Achter in de tuin staat een vredestempeltje dat gebouwd is in 1648 naar aanleiding van de vrede van Münster. De meeste hofjes werden gesticht door rijke personen die geen kinderen hadden. De stichter van het Bruiningshofje had echter zeven kinderen. Het Brouwershofje is in 1472 gesticht door Jacob Huyge Roeperszn en zijn zus. Zij lieten hun bezittingen na aan het Haarlems Brouwersgilde. In die tijd waren er in Haarlem ongeveer 100 brouwerijen gevestigd. Een van de hofjes was eigendom van een vrouw, die Guurtje de Waal heette. Zij bepaalde dat er een hofje moest worden gebouwd voor weduwen, maagden en gehuwde vrouwen met of zonder kinderen.

Andere bezienswaardigheden in Haarlem zijn o.a.

  • Frans Hals Museum
  • Grote Markt
  • Teylers Museum
  • Molens
  • De Waag
  • Ruine van Brederode

Haarlemse verborgen hofjes. Haarlem marketing, Hans Guldemond

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *