Sant Jordi in Catalonië: de dag van de boeken en rozen

Elk jaar op 23 april is het Sant Jordi, de 2e belangrijkste nationale feestdag in Catalonië. De vergelijking met Valentijnsdag wordt weleens gemaakt, maar er is een aanzienlijk verschil. De cadeautjes staan al ‘vast’, de vrouwen krijgen een roos en de mannen krijgen een boek. Dit komt door twee aangelegenheden.

Rozen in Barcelona op Sant Jordi

Rozen in Barcelona op Sant Jordi

Sinds 1456 is deze bijzondere dag een officiële feestdag in Catalonië, maar sinds 1914 is de traditie rozen en boeken pas echt ontstaan.

Overal zijn zoetigheden te vinden met als thema Sant Jordi

Overal zijn zoetigheden te vinden met als thema Sant Jordi

Rozen: De draak in Montblanc

El Día de San Jorge (Spaans), La Diada de Sant Jordi (Catalaans) of St George’s Day (Engels) is een dag die zijn oorsprong vindt in de legende over Sint Joris en de draak in Montblanc, een gemeente in Tarragona in Spanje. Het monster tergde deze gemeente en at elke dag iemand op. Op een dag was de dochter van de koning aan de beurt, maar ridder Sint Joris redde haar. Hij overwon de draak en doodde hem en uit zijn bloed groeide een prachtige rozenstruik.

Rozen in Barcelona op Sant Jordi

Geef een roos op de feestdag Sant Jordi

Wereldboekendag

Op 23 april staat het boek ook centraal, het is een symbolische datum in de wereldliteratuur. Dit komt omdat er meerdere prominente schrijvers overleden op deze datum. William Shakespeare overleed op 23 april in 1616, op diezelfde dag werd Miguel de Cervantes begraven, de schrijver van het bekende boek Don Quichot. Daarnaast is deze dag ook de geboorte of overlijdensdatum van auteurs als; K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Meíja Vallejo. Sinds 1995 organiseert UNESCO op deze dag Wereldboekendag.

Boeken op La Rambla in Barcelona met Sant Jordi

Boeken op La Rambla in Barcelona met Sant Jordi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *