Beleef vroeger op ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen

Contributor Marianne vertelt ons alles over ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen van 2015. Met het thema ‘grootmoederstijd’ biedt Garderen een feest van nostalgie en herkenning. Van zand gemaakte sculpturen en beschilderde wanden nemen je mee naar de tijden van weleer. De expositie duurt van 17 april t/m 31 oktober en toont onder andere 38 kinderboeken.

kinderboeken tijdens 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Bij de ingang van de beeldentuin van Garderen staat een van zand gemaakte moederolifant met haar jong. Met hun vrolijk opzwaaiende slurven vormen ze een enthousiast team om bezoekers te verwelkomen. Jaarlijks trekt dit zandfestijn als trekpleister van de Veluwe zo’n honderdduizend mensen.

Olifanten bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Olifanten bij ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn

Zandsculpturenfestijn

Burgemeester van Dijk proost met medewerkster restaurant

Particulier initiatief

De heer van Dijk, burgemeester van Barneveld is trots op ondernemer Adri van Ee.

Het is een prachtig initiatief van een gewone ondernemer. Mensen zien hier iets wat ze nauwelijks kunnen geloven.

Tot zijn verrassing ziet hij zichzelf als beeld in de binnenexpositie van het Veluwse Zandsculpturenfestijn.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

‘t Veluws Zandsculpturenfestijn

Wandschilderingen

Binnen zien we grote wandschilderijen van Nederlandse weilanden en spelende kinderen. Ze geven direct een nostalgische sfeer door de geplaatste voorwerpen op de voorgrond. Onder andere komt de wereld van Ot en Sien weer tot leven.

Sfeer

De Barbier (kapper) waar je voor 1 gulden je haar liet knippen, het klaslokaal waarin je leerde lezen van een schoolplankje en de boerderij waar boeren de koeien nog handmatig melkten. We horen varkens knorren en vogels zingen; de nostalgie en sfeer maken het Zandsculpturenfestijn in Garderen tot de grote trekpleister van de Veluwe.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

Aardappeleeters ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn

Aardappeleters

In een glazen kamer zien we de aardappeleters van Van Gogh levensgroot gebeeldhouwd. Vanuit een grote pan op tafel schept de vrouw des huizes de anderen op. Zelf nemen we plaats in het restaurant de Preuverij, dat vele specialiteiten uit grootmoeders tijd kent. In het restaurant bedienen mensen met een licht verstandelijke beperking.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

‘t Veluws Zandsculpturenfestijn

Tweede Wereldoorlog

Buiten nemen de sculpturen ons mee naar de jaren van na de Tweede Wereldoorlog. We zien de blijdschap op de gezichten van de bevrijde mensen. Blij om weer bij elkaar te zijn en de vijand te hebben overwonnen. Op naar een nieuwe toekomst met vrede. Het vormt een contrast met de zandsculptuur van het Vrouwtje van Putten. Verdriet, machteloosheid en woede tekenen haar gezicht. Uit wraak voor een aanslag staken de Duitsers honderd huizen in brand. Ruim zeshonderd mannen werden op transport naar concentratiekamp Neuengamme gezet, er keerden slechts 48 terug.

De Tweede Wereldoorlog op het Veluws Zandsculpturenfestijn

De Tweede Wereldoorlog op het Veluws Zandsculpturenfestijn

Wederopbouw

Daarna volgde de wederopbouw. Willem Drees voerde de AOW in. De welvaart nam toe en zorgde voor hoge verwachtingen. En er kwam meer geld. Maar er gebeurden ook weer verdrietige dingen. Zeeland werd zwaar getroffen door de watersnoodramp. Mensen vluchtten op de daken van hun huis. Helikopters moesten hen redden.

De figuren van toen

De figuren van toen

Beatles

Daarna volgde de tijd van de Beatles en de Rolling Stones. De tijd van de kikkers, die op Puchs reden met hun lange groene jas. Maar het was ook de tijd van de buikschuivers, zij hadden een vetkuif en droegen een spijkerbroek. Ook het dorp van Wim Sonneveld ontbreekt niet. Pipo, de Fabeltjeskrant, en andere t.v. helden van toen evenmin.

Kijkend naar de tv helden van toen

Kijkend naar de tv helden van toen

Spelende kinderen

Het was de tijd waarin kinderen nog op straat speelden. Steppen, knikkeren, rolschaatsen, voetballen, tollen, hinkelen en touwtje springen. Of dat je speelde met de kinderen van de buren, alles vrij en zorgeloos. Moe en onder de prut kwam je thuis van het buitenspelen. Deze tijd herleeft nu in Garderen. Dat maakt het Veluwse zandfestijn tot een feest van herkenning.
Ga zeker kijken en geniet dan ook van een lekkere lunch of dinner in het restaurant De Bonte Koe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *