Waar eet jij graag?

“Waar eet jij graag”, vraagt mijn sympathieke gastheer terwijl we aan een mooi gedekte tafel aanschuiven in het 2 Michelin sterrenrestaurant Ciel Blue, op de 23ste verdieping van het Okura hotel in Amsterdam. Ik vind dat altijd een lastige vraag. Ik ben meer van een goed gezelschap – wat overigens deze avond wel goed zit – en van de juiste gelegenheid op de juiste plek.

De lounge van Ciel Bleu

De lounge van Ciel Bleu

Skek op de Amsterdamse Zeedijk

De avond ervoor at ik met een goede vriend in Skek op de Zeedijk; een cultureel eetcafé met vers eten, afgestemd op de seizoenen en heel betaalbaar. Drankjes en maaltijden worden geserveerd en bereid door vriendelijke studenten. De expositie aan de muur wisselt regelmatig en het podium wordt vaak betreden door singer-songwriters en jazz musici.  Wij gingen voor de hap van de dag; verse ravioli gevuld met een mousse van rode bietjes en geitenkaas en een heuveltje rucola. Heel smakelijk, prima kwaliteit en dat voor €12,50.


Skek in Amsterdam

Skek in Amsterdam

 

ZIE OOK: Ontdek meer culinaire tips in Amsterdam

 

Terug naar Ciel Blue, werkelijk een bijzondere ervaring en een feestje om mee te mogen maken. De service is zeer hoogstaand, maar gelukkig niet onderdanig en verre van arrogant. Het interieur is ingetogen, rustgevend en met voldoende ruimte om de vergezichten vanaf deze hoogte te laten samensmelten met de sfeer. Echter maak je tijdens een avond hier dineren meer keuzes dan wanneer je een dag manager bent op een kantoor. Het begint met de champagne trolley. Bij de uitleg van de vierde fles raakte ik de details kwijt. Bij mij bleef één bepaalde karaktertrek, uitgelegd door sommelier Noel Vanwittenbergh, hangen: “mannelijk”. Daar ging ik dan maar voor, ik had werkelijk geen idee. Daarna kozen we onze olijfolie voor bij het brood. Oh, en twee soorten zout om je boter mee op smaak te brengen. Ook nog even bedenken of ik Italiaans, Noors of Belgisch water wilde.

 

 

De ‘signature dish’ van executive chef Onno Kokmeijer is een sprookje voor je smaakpapillen. Dit bekende voorgerecht bestaat uit koningskrab met kaviaar, roomijs van Beurre Blanc en gezouten citroen. À la carte prijs is €65,- , maar dan hebben ze er wel goud in verwerkt.

Chef kok Onno Lokmeijer Ciel Bleu

Chef kok Onno Lokmeijer

Een 5-gangen wintermenu

Wij kozen voor het 5-gangen wintermenu en kaas. Keuzes, keuzes, keuzes, wel 36 verschillende kazen. Hier sloegen we wat door met de mannelijkheid. De sterkste en meest stoere kaas was ongelooflijk sterk en mijn gastheer verslikte zich behoorlijk. Ik was gewaarschuwd en nam muizenhapjes.

Een dubbele espresso – eerst kiezen tussen de ‘house blend’ of bonen uit Jamaica of Guatemala – vergezeld met friandises waren de hekkensluiters van de avond. Geen schoteltje met een bonbonnetje, maar weer een heuse trolley vol met onmogelijk te weigeren zoete hapjes. Ik koos voor een mojito macaron. Gewoon uit nieuwsgierigheid, want ik houd helemaal niet van macarons, en nam nog wat andere fraaie zoetigheden. Zoveel mogelijk van pure chocolade, want dat mag van mijn trainer. Een dubbele espresso, aangevuld met wat trolley-lekkernijen, voegt nog even 16 euro per persoon toe aan de rekening. Een espresso die dus duurder is dan de ook heerlijke ravioli van de vorige avond.

Friandises bij Ciel Bleu

Friandises bij Ciel Bleu


Onmogelijk te vergelijken natuurlijk, en twee uiterst verschillende ervaringen. Maar veelzijdigheid en genieten van het moment, het gezelschap en de locatie maken het leven juist zo mooi.

Dus wil je weinig uitgeven en goed eten, doe eens een avondje Skek. Wil je helemaal uitpakken en letterlijk en figuurlijk op het hoogste niveau culinair genieten, boek een tafel bij Ciel Blue.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *