Porto: de perfecte bestemming voor een citytrip

Porto, de stad met de talloze steegjes vol ambachtelijke werkplaatsen, smeedijzeren balkons met kleurige bloemen en overal blauwwitte tegeltjes (azulejos) in het oude centrum. En natuurlijk ook de stad waaraan port zijn naam ontleent. In de vele ‘lodges’ aan de andere zijde van de Douro, in Vila Nova de Gaia, liggen de portwijnen onder de meest ideale omstandigheden te rijpen tot ze op hun best zijn en door ons gedronken kunnen worden.

wijn-maken-graham

Graham’s Port 1890 Lodge – het mooiste bezoekerscentrum

Een verblijf in Porto is niet compleet zonder een bezoek aan Vila Nova de Gaia aan de overzijde van de Douro. In enorme letters staan de grote portmerken op de ‘lodges’, goed zichtbaar voor iedereen. Wie slechts tijd heeft voor één bezoek kan vanaf nu het beste naar de nog altijd actieve Graham’s Port 1890 Lodge. In de afgelopen jaren onderging de lodge een complete metamorfose. Hier is nu het mooiste bezoekerscentrum voor port gevestigd, compleet met een winkel, tasting rooms, een winebar en een restaurant. Aangezien Portugees voor de meeste Nederlanders een lastige taal is, is er een Nederlands sprekende gids die bezoekers rondleidt door de kelders met de duizenden portvaten, van enorme grote vaten voor de ruby port, tot de kleine ‘pipes’ voor de tawny. Uiteraard kan er ook geproefd worden. In de tasting rooms staan verschillende proeverijen op het menu, van Classic tot Luxury. De officiële opening was op 21 maart jl. door niemand minder dan de President van Portugal.

VINUM Restaurant & Wine Bar

Een lunch of diner in VINUM Restaurant & Winebar maakt een bezoek aan de Graham’s Lodge tot een ware port experience. In het restaurant zit je, gescheiden door een glazen wand, bijna midden tussen de vaten waar de port ligt te rijpen. In de serre van het restaurant kijk je uit over het oude centrum van Porto, Vila Nova de Gaia en de Dom Luis brug over de Douro. De gerechten op de menukaart hebben een traditionele Portugese basis, met een internationale, moderne touch. Er wordt gewerkt met de beste, natuurlijke ingrediënten van het Iberisch schiereiland en de diepe wateren van de Atlantische Oceaan. In de wijnbar kun je verschillende wijnen per glas bestellen in combinatie met gevarieerde tapas, pintxos en zoete lekkernijen. En ook op het terras is het prima toeven, even weg van de hectiek van de stad.

Porto – een geweldige stedentrip bestemming

Porto biedt nog veel meer! Een mooie wandeling in het historische stadsdeel Barredo, dat tot Werelderfgoed is uitgeroepen. Vergeet ook niet de middeleeuwse kathedraal (Se Catedral), Bolhao market en het Serralves Museum van Hedendaagse Kunst te bezoeken. Vanaf Schiphol en Eindhoven zijn diverse directe vluchten naar Porto te boeken; vanaf april vliegt ook Transavia vier keer per week op Porto.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Portugal

 

Reviews lezen over Portugal

Meer informatie over Portugal vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Portugal. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Portugal met Skyscanner

Kaart van Portugal

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.