Hemel en aarde in Namibië

Hemel en aarde komen wel vaker met elkaar in botsing. Zo’n 80.000 jaar geleden gebeurde dat ook in Namibië, niet ver van de noordoostelijke stad Grootfontein, toen de meteoriet Hoba insloeg. Wat overbleef en in 1920 ontdekt werd, was geen krater maar een brok metaal met een gewicht van zo’n 60 ton: de grootste meteoriet die ooit op aarde is gevonden.

De Hoba meteoriet

De Hoba meteoriet.

Meteoor

Zolang zo’n gevaarte nog door de ruimte vliegt heet het een meteoor. Na de inslag krijgt het de benaming meteoriet. De neergestorte Hoba bestaat uit ijzer, nikkel en een klein deel kobalt en is minder indrukwekkend dan je zou denken. Enerzijds door zijn afmetingen: nog geen 3 bij 3 meter met een hoogte van minder dan 1 meter. En anderzijds omdat er geen spectaculaire krater is, hetgeen zou kunnen betekenen dat de aarde en Hoba op het moment van de inslag ongeveer dezelfde snelheid hadden. Hij ligt in een soort van arena die eromheen is gebouwd, alsof hij na zijn lange vlucht uitgestreden en verslagen is.

De meteoriet in de arena

De meteoriet in de arena.

Etosha

Heel veel meer heeft de directe omgeving niet te bieden. Maar, niet ver naar het noordwesten ligt het fenomenale Etoshapark. De gigantische zoutpan waar het voornamelijk uit bestaat is zelfs vanuit de ruimte waar Hoba vandaan komt te zien. Het nationaal park in Namibië beslaat meer dan 22.000 vierkante meter. Vier van de Big Five wonen hier: olifanten, leeuwen, jachtluipaarden en neushoorns. De buffels ontbreken dus maar hun afwezigheid wordt ruimschoots gecompenseerd door meer dan honderd zoogdieren die hier te zien zijn, groot en klein. Giraffes, gazelles, oryxen, struisvogels, vlakvarkens, gieren, hyena’s, zebrapaarden, jakhalzen, kudu’s, impala’s, springbokken… een waar paradijs voor de natuurliefhebber en de fotograaf.

Giraffe

Giraffe.

Bij een drinkplaats

Bij een drinkplaats.

Heerlijk onderdak

Verschillenden kampen in het park bieden een luxueus onderdak. Je hoeft ze eigenlijk niet eens te verlaten om olifanten, leeuwen en neushoorns bij de drinkplaatsen te aanschouwen. Lui zijn biedt echter niet de ultieme beloning, want wanneer je bij het aanbreken van de dag door het park rijdt, zijn de dieren wakker, actief en laten ze zich veelvuldig zien. Zo zie je witte olifanten die deze kleur bereiken door zand over elkaar heen te spuiten, troepen olifanten die op luttele meters afstand van je stil blijven staan, je recht aankijken en met de oren wapperen om je te verjagen, leeuwen die schijnbaar ongeïnteresseerd op korte afstand van de auto liggen, zo dichtbij dat je ze kunt ruiken. Het park biedt het ultieme Afrika-gevoel. En wanneer je na een dag vol indrukken in een comfortabel bed kruipt en het licht in de kamer uit is, kan het in sommige lodges gebeuren dat een grote schaduw voor je raam opduikt. Een zebrapaard neemt dan zijn territorium terug voor de duur van de nacht en durft dan zo dichtbij te komen.

Zebrapaarden

Zebrapaarden.

Zebrapaarden bij de drinkplaats

Zebrapaarden bij de drinkplaats.

Namibië

Namibië heeft de grootste meteoriet, kent een prachtige Namib desert met de rode zandduinen van Sossusvlei als grote publiekstrekker, herbergt prehistorische rotstekeningen waar je nog gewoon bij kunt komen, en ligt langs een ruige Atlantische oceaan die eindigt op het droge zand. Binnen en buiten de parken leven de mooiste dieren, van pelikanen boven de zandheuvels tot aapjes die zich ophouden langs de grote wegen. Ook gevaarlijkere dieren als krokodillen en nijlpaarden kom je uiteindelijk tegen. En dat alles in een sfeer van gemoedelijkheid in een uitgestrekt en prachtig landschap. Een bestemming om niet te missen.

Sossusvlei

Sossusvlei.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.