Paradijs gevonden in Port Barton

Het is niet het bekendste dorp van Palawan. Grote broers El Nido en Sabang trekken aanzienlijk meer toeristen. Toch is juist Port Barton de plek waar ik verrassend veel toeristen sprak die langer bleven dan ze hadden gepland. Sommigen een nacht, anderen tot wel 10 dagen. En dat maakt mij nieuwsgierig! Want wat maakt dit kleine stukje land nou zo bijzonder?

Een eerste wandeling over het strand toont ons Greenviews guesthouse en de 'beroemde' boot met Port Barton

Een eerste wandeling over het strand toont ons Greenviews guesthouse en de ‘beroemde’ boot met Port Barton

Backpacker Chique

De eerste indruk van het dorpje is er eentje van rust. Een smalle streep strand die de verbinding vormt tussen de guesthouses aan de ene kant en de zee aan de andere. De lokale bevolking is met visnetten in de weer of hangt lachend wat rond bij de grote poort die de verbinding maakt tussen het strand en het dorpje landinwaarts.

 

 

De toeristen die worden aangetrokken gaan mee in die sfeer. Veelal backpackers en flashpackers die niet perse op zoek zijn naar luide muziek tot diep in de nacht. Maar mensen die ‘s avonds in alle rust gezellig een lokaal biertje drinken met hun voeten in het zand en de krekels op de achtergrond.
De guesthouses zijn authentiek. Ver genoeg bij elkaar vandaan voor privacy en dicht genoeg bij elkaar om nooit ergens ver voor te hoeven lopen.
Het is gemoedelijk hier.

Een van de prachtige stranden vlakbij Port Barton - makkelijk te bereiken per kajak

Een van de prachtige stranden vlakbij Port Barton – makkelijk te bereiken per kajak

Stranden en koraal

Hoe rustig het dorp ook mag zijn, de omgeving is spectaculair! Zoals vaker in Palawan liggen de grote attracties hier in het water. Met de boot allemaal binnen handbereik. Snorkel in Aquarium Reef of Fantastic Reef, en geniet van een heerlijke lunch van vers gevangen vis op German Island.
Onze gids Jeremy bleek een van de beste gidsen van onze hele reis door de Filipijnen. Vrolijk, geïnteresseerd en behulpzaam. Of we nu zeesterren opdoken van de zeebodem of met ons hoofd onder de waterval wilden, Jeremy ging steevast voorop. En ook de andere gidsen die ik tegenkwam waren in voor een persoonlijk praatje.

Eenzaam hoef je hier sowieso niet te worden. Er zijn genoeg andere toeristen om het gezellig te hebben, maar nooit zo veel dat het druk is.

Rust bij zonsondergang

Rust bij zonsondergang

Even alleen

Als je je even helemaal af wilt zonderen van alles en iedereen, is dat in Port Barton ook zeker mogelijk. Huur een kajak en roei zelf naar de prachtige witte stranden in de omgeving. Of onderneem een tocht naar de waterval. Wie het warm krijgt tijdens het lopen kan in het natuurlijke meertje onder de waterval heerlijk afkoelen. Een rugmassage van het vallende water krijg je er gratis bij.

Waterval op een van de eilanden rond Port Barton

Waterval op een van de eilanden rond Port Barton

Bijzonder

Dit alles is heerlijk, maar wat Port Barton nu echt bijzonder maakt is lastig in woorden te vatten. Ik kan haar charme nog het beste omschrijven als ‘je hebt er alles, precies genoeg, maar nooit te veel’. Er zijn precies genoeg hotels om er eentje te vinden die je zal bekoren, maar er zijn er niet zoveel dat het strand overladen is met toeristen.

Er gaat 1 bus per dag, maar meer heb je niet nodig. Er is stroom, maar niet altijd. Er is heerlijk eten, maar geen overvloed aan restaurants. Alles hier lijkt in balans te zijn. De mensen inclusief.

En ik. Toen ik wegging voelde ik me ook in balans. Rustig, tevreden en back to basic met een klein beetje luxe. Dat gevoel wil je bij je houden! Dat gevoel maakt dat de mensen die Port Barton eenmaal hebben ontdekt, eigenlijk niet meer weg willen!

Wil je meer weten over Port Barton? Ik maakte er onderstaande video over.

Laat je comments achter!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *