Umeå: cultuurparadijs in Noord-Zweden

Met een ligging op zo’n 400 kilometer onder de poolcirkel, in het dunbevolkte Noorden van Zweden, is Umeå misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming.  Toch heeft deze stad veel te bieden voor liefhebbers van kunst, cultuur, design, architectuur en natuurlijk Scandinavië. Niet voor niets was Umeå in 2014 culturele hoofdstad van Europa.

Berken en houten huizen

Umeå is een compacte stad in Zweden die je prima lopend of fietsend kunt verkennen. Je kunt er heerlijk dwalen door straten met kleurige houten huizen. In 1880 is de stad verwoest door een grote brand. Bij de wederopbouw zijn brede lanen met berken erlangs aangelegd, om te voorkomen dat het vuur zich in de toekomst weer zo makkelijk zou kunnen verspreiden. Samen met de houten huizen en de rivier waaraan Umeå ligt, zorgen die berkenlanen voor een mooi, rustig beeld.

De straten van Umea

Overal cultuur

Ondanks die rust gebeurt er van alles in Umeå. Mede dankzij de universiteit groeit deze hoofdstad van de regio Norrland met zo’n 1000 inwoners per jaar en ligt de gemiddelde leeftijd laag. De hogescholen voor kunst, design en architectuur dragen bij aan het artistieke en progressieve klimaat in de stad, met veel exposities en festivals. Het nieuwe en prachtig vormgegeven cultuurcentrum Väven brengt al die cultuur dicht bij de andere inwoners en bezoekers van de stad – net als de vele galeries, podia en musea die Umeå rijk is.

Streekmuseum

Een van die musea is streekmuseum Västerbottens Museum. Dit museum heeft een buitengedeelte waar tussen de bomen traditionele Zweedse en Sami-gebouwen staan. Binnen zijn vaste en wisselende exposities te zien over bijvoorbeeld skiën, rotskunst en fotografie. Het museum is gratis toegankelijk.

Västerbottens Museum in Umea

Cultuur van de Sami

Vlakbij staat Sami-cultuurcentrum Tráhppie. Umeå maakt deel uit van Sápmi, het woongebied van de Sami, die vroeger ook wel Lappen werden genoemd. Voor hen is Tráhppie een ontmoetingsplaats en een plek om hun cultuur te kunnen uiten en delen. Er is ook een winkel waar traditioneel handwerk wordt verkocht en een café voor een lekkere fika: een kop koffie met iets lekkers. Ook eten en drinken zijn tenslotte cultuur.

Beeldentuin

Aan de andere kant van de stad, buiten het centrum, ligt Umedalens Skulpturpark, een gratis en altijd toegankelijke beeldentuin met werken van Zweedse en internationale kunstenaars als Antony Gormley en Anish Kapoor. Bij de ingang kun je een plattegrond pakken die je langs alle beelden voert – en langs Bistro Le Garage. Dit restaurant serveert Noord-Zweedse gerechten op basis van lokale producten en ingrediënten. Volgens ‘De Witte Gids’, dé Zweedse restaurantgids, is dit een van de 500 beste restaurants van Zweden.

Umedalens Skulpturpark

Bildmuseet

Vlak bij het centrum van Umeå, aan de rivier, staat het opvallende en bekroonde gebouw van Bildmuseet. Verspreid over zeven verdiepingen zijn hier werken te zien op het gebied van moderne kunst, fotografie, architectuur en design.

Bildmuseet Umea

De gitarentweeling

Een ander vrij nieuw museum is Guitars – The Museum. Deze collectie gitaren is het levenswerk van de (tweeling)gebroeders Åhdén. Al hun spaargeld, een unieke oldtimer en zelfs een huis zetten ze op het spel om de beste gitaren ter wereld te kunnen kopen. Nu sturen gitaarproducenten maar al te graag ontbrekende stukken op en komen beroemdheden zoals Pattie Boyd en een van de Oasis-broers naar Umeå om de gitaren te zien en een deuntje te spelen met Samuel en Michael.

 

 

Guitars The Museum in Umea

Natuur als grote bonus

Al met al heeft Umeå alles in huis om een reis naar Norrland de moeite waard te maken, zeker als je bedenkt dat de stad wordt omringd door de uitgestrekte Noord-Zweedse natuur. In de winter grazen hier rendieren en je kunt hier het hele jaar door allerlei outdoor-activiteiten ondernemen, die extra mooi worden door de mogelijkheid om de middernachtzon of het noorderlicht te zien. En dat alles op één uur vliegen van Stockholm.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.