Stockholm met kinderen

Stockholm is een ideale stad voor een eerste citytrip met kinderen. De bezienswaardigheden liggen op korte afstand van elkaar en de hectiek van de grote stad is makkelijk te ontvluchten als de drukte te veel wordt. Stockholm is, net als de rest van Zweden, erg kindvriendelijk. Openbaar vervoer en de meeste musea zijn gratis voor kinderen en bij openluchtmuseum Skansen is het zelfs mogelijk om gratis luiers en doekjes te krijgen.

Ga jij met kinderen naar Stockholm? Dan mag je deze 5 bezienswaardigheden en activiteiten niet missen.

Junibäcken

Zweden is het land van Pippi Langkous en de andere hoofdpersonen uit de boeken van Astrid Lindgren. In Junibäcken kom je ze allemaal tegen. In een gondel zweef je over prachtig nagebouwde taferelen uit de boeken terwijl de Nederlandstalige audio guide de verhalen vertelt. Daarna kunnen de kinderen zich helemaal uitleven in het speelgedeelte: rennen door Villa Kakelbont, glijden van gekke glijbanen, hinkelen op de langste hinkelbaan en op het paard van Pippi klimmen. Alles is zo mooi en tot in detail gemaakt dat ook volwassenen genoeg te bekijken hebben. Uitgehongerd van het spelen? Dan staan er in het restaurant lekkere taartjes en pannenkoeken klaar.

Junibacken met kinderen

Villa Kakelbont in Junibäcken

Vasamuseum

Het Vasamuseum is het drukst bezochte museum van Scandinavië en een aanrader voor jong en oud. De Vasa is een zeventiende-eeuws schip dat in 1961 is geborgen. Het schip is bijna volledig intact en is van onder tot boven te bekijken. In het museum zijn er vijf verdiepingen rondom het schip gebouwd en elke verdieping vertelt meer over het schip en de historie. De tentoonstelling is interactief en aantrekkelijk, met een klein beetje uitleg van ons begrepen de kinderen goed waar het over gaat. Als je alles rustig wil bekijken is het verstandig om voor de deur te staan als het museum open gaat, daarna wordt het snel drukker met groepen en een lange rij voor de kassa.

Vasamuseum in Stockholm

De Vasa

Skansen

Skansen is het eerste openluchtmuseum ter wereld en geeft een goed beeld van het leven in Zweden in vroegere tijden. Uit verschillende streken van het land zijn gebouwen naar het museum over gebracht, ook is er een gedeelte gewijd aan de dieren die in Zweden leven. In Skansen breng je zo een dag door, al dwalend van het ene mini dorpje naar het andere. Op verschillende plekken worden demonstraties gegeven van oude ambachten zoals glas blazen en hout bewerken. Vooral als je alleen Stockholm bezoekt is dit museum een aanrader, binnen een dag heb je een eerste indruk van de rest van Zweden. Voor kinderen zijn er een paar kleine speeltuintjes, maar de dieren en de vaak schattige huisjes bieden al genoeg vermaak.

Openluchtmuseum Skansen

Zweden in het klein in openluchtmuseum Skansen.

Koninklijke paleizen

Op Gamla Stan ligt het Koninklijke paleis dat nog steeds in gebruik is voor officiële ontvangsten door de Koninklijke familie. Verschillende delen zijn te bezichtigen. De schatkamer spreekt tot de verbeelding bij kinderen, al die prachtige kronen en glimmende stenen hadden ze zo mee naar huis willen nemen. Van alle salons en ontvangstruimtes in het paleis snapten ze niets, wat moet je daar allemaal mee? Tja, dat vragen wij ons ook af.

 

 

Erg indrukwekkend voor kinderen is de wisseling van de wacht, vooral het idee dat het paleis echt bewaakt wordt liet ze niet los. De grote vraag na het bezoek aan het Koninklijke paleis was waar de koning en de koningin wonen, daarom bezochten we een dag later Drottningholm Slott. Dit slot ligt net buiten Stockholm en is het woonpaleis van de koning en koningin. Een deel van het paleis is te bezichtigen, net als de tuinen, het theater en het Chinees paviljoen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht te doen in het paleis en in het paviljoen, als beloning mogen ze aan het einde een aardigheidje uitzoeken. De tuin is erg aantrekkelijk voor kinderen, in de hagen zijn lage informele poortjes gemaakt waardoor de kleine bezoekers niet anders kunnen dan zich verstoppen. Hun gelach verraadt elke keer waar ze zijn.

Drottningholm Slott

Drottningholm Slott bij Stockholm

Drottningholm Slott

De tuinen van Drottningholm Slott zijn erg aantrekkelijk voor kinderen.

Fietstocht over Djurgarden

Genoeg van al het slenteren door de stad en de musea? Huur dan een fiets en verken Djurgarden. Voor kinderen zijn er fietsstoeltjes of aanhangfietsen te huur. Grotere kinderen kunnen er prima zelf fietsen. De meeste bezoekers komen alleen in het gedeelte van Djurgarden waar de musea te vinden zijn, maar het eiland biedt meer. Fiets langs het water en geniet van alle levendigheid die je daar ziet. Van cruiseschepen tot kanoërs, je ziet ze allemaal. Ook staan er prachtige villa’s en zijn er leuke plekken om te picknicken. Zoveel groen en rust zo dichtbij het centrum van een grote stad, dat is heerlijk ontspannen met kinderen.

Fietsen in Stockholm

Fietsen over Djurgarden.

Al deze bezienswaardigheden en activiteiten zijn gratis met de Stockholm Card.

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *