Vrijwilligerswerk in Zuid Afrika

Zuid-Afrika verovert je hart. Zodra je een stap zet op Zuid-Afrikaanse bodem ben je verkocht. De mensen, de dieren, de natuur, de sfeer – het blijft plakken en laat nooit meer los. Niet voor niets ben ik er twee keer geweest en hoop ik er nog vaker te gaan komen.

Zuid-Afrika is een land van uitersten: rijk en arm leven naast elkaar en dit maakt Zuid-Afrika bijzonder maar ook heel hard. Ondanks het afschaffen van de apartheid is dit wel nog steeds voelbaar. Er is dan ook hulp nodig, veel hulp. Dat is dan ook één van de redenen dat ik twee keer naar Zuid-Afrika vertrok voor vrijwilligerswerk. Een ervaring om nooit te vergeten, die mij als persoon heeft veranderd.

2

Er is vaak veel discussie over vrijwilligerswerk en dan met name als het gaat om vrijwilligerswerk met kinderen. Ik begrijp die discussie ook en daarom is het erg belangrijk om na te denken waarom je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Als jij in je eentje de wereld wilt verbeteren dan kan ik je vast uit je droom helpen. Dat gaat niet lukken! Als jij zelf meer ervaring op wilt doen, veel wilt leren en daarnaast een klein steentje bij wilt dragen dan zeg ik: Ga ervoor!

DSC_0014

Vrijwilligerswerk opties

Mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika zijn er in overvloed. Met name in Kaapstad, Durban, Port Elisabeth en Johannesburg zijn er opties genoeg. Misschien wel te veel opties want welke moet je kiezen? Mijn eerste keer vrijwilligerswerk ging ik met een organisatie naar Kaapstad. Geweldige stad! Geweldige ervaring! Ik deed vrijwilligerswerk in een kindertehuis en ik kan eerlijk zeggen dat ik de kinderen nog steeds soms wel mis. Ook wetende dat de kinderen mij al lang weer vergeten zijn en een groot deel (gelukkig) niet meer in het kindertehuis zit.

DSC_0122

Kwa.Mama.

De tweede keer vrijwilligerswerk wou ik meer. Geen grote organisatie maar een kleintje of zelfs helemaal geen en niet in een grote stad maar echt het Zuid-Afrikaanse leven in duiken. Op zoek naar een Lokaal project stuitte ik op Kwa.Mama. Een prachtig project aan de Noordkust van Zuid-Afrika in het township Shakashead, opgericht door een blanke Zuid-Afrikaanse vrouw met een heel erg groot hart. Na een eerste reactie op mijn e-mail was ik al zo enthousiast dat ik niet kon wachten om het vliegtuig in te stappen. Dit deed ik dan ook een paar maanden later, op weg naar Kwa.Mama.Ik logeerde bij een gastgezin in Ballito, een plaats direct aan zee en op een steenworp afstand van het township Shakashead.

DSC_0120

Vallen en opstaan

Mijn tijd bij Kwa.Mama was heftig maar ik voelde mij zo welkom. Ik wist dat ik hier iets kon betekenen, al was het maar een heel klein beetje. Als eerste internationale vrijwilliger bij dit project was het zoeken en leren met vallen en opstaan. Kwa.Mama is er voor de community en zorgt voor educatie, bescherming en opvang van de kwetsbaarste uit Shakashead. De kinderen tussen 1.5 en 6 jaar oud die nog niet naar school gaan en aan hun lot overgelaten worden als ouders proberen geld bij elkaar te sprokkelen. De meeste werknemers zijn ongeletterd en spreken niet of nauwelijks Engels. Kwa.Mama verwelkomd daarom heel graag vrijwilligers die Engels spreken zodat de kinderen en werknemers dagelijks blootgesteld worden aan Engels.

Het Kwa.Mama Care Centre

Kwa.Mama Care Centre is een plek om kinderen te voeden, relaties op te bouwen en jonge kinderen voor te bereiden op de start in grade 1 (groep 3)! De starende donkere ogen, het vastpakken van mijn handen, het vragen om liefde en aandacht, de hunkering om iets nieuws te leren. Het zijn dingen die ik nooit meer vergeet. Zuid-Afrika verovert je hart en laat je nooit meer los!

DSC_0777

1

DSC_0209

DSC_0029

Om anderen ook de kans te geven Zuid-Afrika te ervaren en er voor te zorgen dat Kwa.Mama constante hulp krijgt heb ik de weg vrij gemaakt voor andere internationale vrijwilligers. Ik kan niet wachten om de kinderen weer in mijn armen te sluiten en kijk uit naar mijn volgende bezoek aan het land waar een klein stukje van mijn hart is achtergebleven.

Op de website kun je meer lezen over dit geweldige project dat mijn hart heeft gestolen en dat zo hard hulp nodig heeft om de kinderen te kunnen blijven helpen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *