Centre Pompidou opent zijn glazen deuren in Malaga

De geboorteplaats van Picasso ontwikkelt zich de laatste jaren tot een drukbezochte culturele bestemming dankzij het Museo Picasso Málaga en het Museo Carmen Thyssen Málaga. Vanaf 2015 wordt het kunstaanbod met allure aangevuld want dan openen de glazen deuren van de dependance van het Centre Pompidou in de hoofdstad van de Costa del Sol. Daarmee wordt Malaga hét kunstcentrum van Zuid-Spanje.

unnamed (4)

Het is de eerste keer dat het Centre Pompidou een museum buiten Frankrijk gaat openen. Dankzij een overeenkomst tussen de gemeente Malaga en de president van het Pompidou ‘Alain Seban’ uit Parijs kunnen we straks genieten van 70 kunstwerken die worden uitgeleend.

unnamed (3)

Al eerder was te kennen gegeven dat het Centre Pompidou wereldwijd diverse satellietmusea wilde gaan openen in de wereld. Zo staan Mexico, Brazilië, Rusland, China en India al jaren op de lijst. Na Malaga zal er een opening plaats vinden in Mexico. Een beetje een verrassing was het wel toen bekend werd dat Malaga als eerste met de eer mag gaan strijken. De onderhandelingen hebben wel een paar jaar geduurd. Maar er is dan ook een mooi project uit voort gekomen.

unnamed (5)

Het nieuwe museum wordt gevestigd in El Cubo, de kubus. Het is een al bestaande constructie van glas en staal die zich bevindt op de vrij nieuwe havenpromenade Muelle Uno. Ongeveer zeventig werken uit de Franse collectie kunnen dan getoond worden in het nieuwe glazen gebouw. Momenteel is er een delegatie vanuit Parijs aanwezig die samen met Spaanse specialisten El Cubo gereed gaan maken als museum. De burgemeester van Malaga heeft daar vijf miljoen euro voor uitgetrokken.

Muelle Uno is een deel van de haven van Malaga. Tot 2011 was dit deel niet toegankelijk voor bezoekers. Na een enorme renovatie kwam er een elegante moderne promenade tevoorschijn waar plaats is gemaakt voor restaurants, winkels en terrasjes. Een paseo (wandeling) over de promenade is een aanrader voor alle bezoekers van Malaga. Honderden palmbomen zorgen voor schaduw. Je kijkt uit over de bedrijvige haven waar tegenwoordig dagelijks cruiseschepen aanmeren. In Muelle Uno vind je tevens een aanlegplaats voor luxe jachten en een luxe restaurant met een heuse Michelin-ster.

unnamed (1)

Wethouder van cultuur Damian Caneda laat weten dat de keuze van de kunstwerken inmiddels vastligt. Damian wil van het museum een interactief centrum maken waar conferenties, workshops en toespraken gehouden kunnen worden.

Met de komst van het Pompidou heeft de gemeente Malaga een goede slag geslagen. De stad is de afgelopen tien jaar veranderd in een elegant, artistiek en gastronomisch centrum. Naast het Picassomuseum en het museum van Barones Thyssen hebben we er straks een derde kunstmuseum bij. Zo toont de stad, waar je ook het Romeins theater, het Alcazaba en het Gibralfaro kunt bewonderen, binnenkort een unieke kunstreis door de tijd .

unnamed (2)

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *