Port Macquarie: rustige oase voor backpackers

Port Macquarie is een redelijk onbekende stad in New South Wales, Australië. Ik kwam bij toeval in de stad terecht, toen ik van Sidney naar Brisbane aan het reizen was. Het is echt een oase van rust in vergelijking met de andere ‘bekende’ steden op de route (zoals Byron Bay en Surfers Paradise)!

Ik bezocht de stad voornamelijk vanwege een bezoek aan het Koala ziekenhuis, maar de stad heeft zoveel meer te bieden. Strand, palmbomen, rust, koala’s en een interessante geschiedenis. Port Macquarie heeft mij verrast!

Alleen op de wereld

In Australië verbleef ik voornamelijk in Sydney, maar ik besloot na een tijdje om vanaf Sidney naar Brisbane te reizen. Dit bleek echt een fantastische route te zijn, met mooie steden en prachtige uitzichten langs de kust. Via deze route kom je langs de bekendere steden zoals Byron Bay (ook een aanrader) en Surfers Paradise. Vooral de laatste is echt een feestbestemming voor backpackers en na een bezoekje aan deze stad was ik toe aan rust. Ik kwam bij toeval langs Port Macquerie en dat was een hele verademing! Verlaten stranden, een ruwe natuur en vrijwel lege hostels. Een klein paradijsje. Dit is echt een stad om tot rust te komen en meer te leren over de indrukwekkende geschiedenis van koloniaal Australië. Misschien zelfs wel leuk: het stikt hier van de koala’s.

Hel op aarde

Port Macquarie is niet altijd en voor iedereen een paradijselijke bestemming geweest. De haven werd voor het eerst ‘ontdekt’ door John Oxley en hij vernoemde de plek naar de gouverneur van New South Wales: Lachlan Macquarie. Drie jaar na zijn aankomst werd de stad een strafkolonie voor Engelse criminelen. Hier hadden de criminelen geen enkele kans om te ontsnappen want Port Macquarie werd omgeven door een dichte jungle en lokale Aborigines namen de ontsnapte criminelen opnieuw gevangen en brachten ze weer terug. Dit alles deden ze voor tabak. Voor de gevangenen was Port Macquarie een regelrechte hel. Tien jaar later werd de strafkolonie opengesteld voor andere kolonisten en kon de stad groeien tot wat hij vandaag is.

Historische bezienswaardigheden

Port Macquarie heeft door zijn geschiedenis veel historische bezienswaardigheden. Het is één van de oudste strafkoloniën van Australië en er staan nog veel oude gebouwen. Zo kan je de Lake Innes Ruins bezoeken. Dit was het huis van een Major uit 1830. Het was het meest luxe en decadente huis in de omgeving. Helaas is het nu een ruïne, maar je leert er wel veel over de koloniale tijd. Een huis dat nog wel overeind staat is het Roto House. Hier ga je echt terug naar de koloniale tijd. Het huis werd gebouwd in 1891 in een prachtige Victoriaanse stijl. Het huis ziet er (ook het interieur) nog precies zo uit als 100 jaar geleden. Vlakbij dit huis vind je ook één van mijn favoriete plekjes, namelijk het Koala Hospital. Dit is een opvanghuis voor zieke en gewonde koala’s en je komt erg dichtbij de harige vriendjes. Ook steun je met je bezoek meteen een goed project voor het behoud van de koala’s. In Port Macquarie loopt ook een historische wandelroute, waardoor je langs de meeste historische bezienswaardigheden komt zoals een oude kerk en een verlaten zeemansgraf.

Meer dan rust alleen

Wil je na de verlaten stranden en de eenzaamheid toch nog een beetje van het nachtleven meekrijgen? Dat kan ook. In de haven vind je veel gezellige plekjes om wat te drinken en leuke restaurantjes waar je heerlijk kan eten. Er is keuze zat. Het nachtleven is er niet zo wild als Surfers Paradise, maar heel relaxed. Mijn tip: bezoek Mike’s Seafoods voor een simpele Fish ’n Chips, ga naar de Thai House Take Away voor lekker en goedkoop Aziatisch eten of eet tapas in het – door Spanjaarden – gerunde Mi Casa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *