De 6 must-sees in Dubai

Veel mensen komen alleen in Dubai als ze een stop-over hebben naar een verdere bestemming in het oosten. Best zonde, want Dubai is het waard om te ontdekken. Toegegeven, het is niet de meest goedkope bestemming, maar met een beetje handigheid hoef je het ook niet heel duur te maken. Denk je dat Dubai alleen maar uit wolkenkrabbers bestaat? Dan heb je het fout. De megastad heeft zeker meer te bieden dan dat (alhoewel die honderden wolkenkrabbers stiekem wel een imposante skyline vormen). Ontdek de 6 must-sees van Dubai.

1. De Burj Khalifa

Deze toeristische attractie en tegelijkertijd honderd andere dingen (het is een ware verticale stad) stijgt letterlijk en figuurlijk boven al het andere uit. Het is een must-see, maar eigenlijk kun je er niet omheen; je ziet ‘m toch wel staan. Met zijn 829 meter hoog is het (voorlopig) nog het hoogste gebouw van de wereld. Waar jij een kijkje vanaf kunt nemen! Je kunt namelijk kaarten kopen om het bezoekersplatform op 452 meter te bezoeken. Gratis tip: van tevoren online kaarten kopen scheelt je zo’n € 50,- en geeft je de zekerheid de Burj Khalifa ook echt in te kunnen (als je ter plekke kaarten wilt kopen is de hele dag vaak al volgeboekt, wat zeg ik: de hele week).

De Burj Khalifa is dé must see van Dubai: letterlijk en figuurlijk.

De Burj Khalifa is dé must see van Dubai: letterlijk en figuurlijk.

2. The Dubai Fountains

Mijn persoonlijke favoriet in Dubai: The Dubai Fountains. Deze vind je in downtown Dubai, tussen de Dubai Mall en de Burj Khalifa. Elke avond vanaf 18.00 uur gaan de fonteinen om het halfuur aan om een spetterende show op muziek te geven. Ken je de slotscène van de film Ocean’s Eleven waar ze met zijn elven intens gelukkig naar de fonteinen in Las Vegas staan te kijken? Zo stond ik in Dubai. Ik was er. niet. weg. te. slaan. En ik kan je garanderen: jij waarschijnlijk ook niet. Grootste pluspunt: het is gratis. Fijne tip: wil je er een hapje eten? Doe dit dan bij Dean & Deluca’s, net over de brug tegenover de Burj Khalifa. Heb je nog een leuk uitzicht ook én het is betaalbaar. Wil je de fonteinen van hogerop bekijken? Dan kun je in de Dubai Mall op de derde verdieping een hapje gaan eten (wel iets duurder dan Dean & Deluca’s).

The Dubai Fountains, met links Dean & Deluca's.

The Dubai Fountains, met links Dean & Deluca’s.

3. Vette auto’s voor de autofreak

Echt, als je fan bent van (dure) auto’s kun je je lol op in Dubai. Elke avond voor de Malls (The Dubai Mall & The Mall of The Emirates) is het één grote tentoonstelling van auto’s waar je je aan kunt vergapen. Voor ons bijna onbetaalbaar, maar daar staan ze netjes in rijen van tien achter elkaar. Bugatti’s, Lamborghini’s, Ferrari’s, Bentley’s.. voor een Mercedes draai je na een kwart dag je hoofd niet eens meer om. Waar ze precies te vinden zijn? Bij de valet parking voor de Malls natuurlijk. Maar ook een wandeling door elke willekeurige wijk is puur genieten op autogebied.

Ferrari's voor The Dubai Mall.

Ferrari’s voor The Dubai Mall.

Mocht je meer fan zijn van de Bugatti Veyron.. deze staat er ook regelmatig voor de deur.

Mocht je meer fan zijn van de Bugatti Veyron.. deze staat ook regelmatig voor de deur.

4. Jumeirah Mosque

De grootste moskee van Dubai is de Jumeirah Mosque. In 1998 gebouwd in Anatolische stijl. De moskee vind je aan de Jumeirah Road. Kan bijna niet missen! Hij is alleen open voor moslims en rondleidingen, waarvan de rondleidingen elke dag alléén om 10.00 uur ‘s ochtends worden gegeven (behalve op vrijdag, dan is er geen rondleiding). De grootste moskee van de Emiraten is het niet, maar het is zeker een aanrader om te zien. Niet getreurd als je 10.00 uur ‘s ochtends niet haalt voor een bezoekje: de moskee van de buitenkant ziet er ook al prachtig uit en je mag wel in de grote tuin om de moskee rondlopen. Ook fijn: de Big Bus van Dubai stopt er ook!

Niet de grootste moskee in de Emiraten, wel de grootste van Dubai: Jumeirah Mosque.

Niet de grootste moskee in de Emiraten, wel de grootste van Dubai: Jumeirah Mosque.

5. The Creek & The Gold Souq

Twee dingen die meer in het oude gedeelte van Dubai liggen zijn The Dubai Creek & The Gold Souq. The Dubai Creek vormt eigenlijk een fysieke scheiding tussen het nieuwe gedeelte (Downtown Dubai) en het oudere gedeelte (Deira). Op deze Creek zie je de lokale bootjes (abra’s) – waar vooral de bevolking veel gebruik van maakt – en het water vormt nog steeds het centrum voor een oude handelsroute tussen India en Afrika. Ga op een bankje aan het water zitten en geniet gewoon even van alles wat je ziet. The Gold Souq daarentegen is wat minder rustig, maar wel een echte must-see. Het goud blinkt je hier van alle kanten tegemoet en het zijn vooral Indiërs die bijna neus tot neus tegen je staan om je iets te proberen te verkopen, maar dit gedeelte is prachtig om foto’s te maken en weer een hele andere kant van Dubai te zien.

Hier is het écht alles wat goud blinkt.

The Gold Souq: Hier is het écht alles wat goud blinkt.

Abra's op de Dubai Creek. Deze abra's kun je ook huren als persoonlijke watertaxi.

Abra’s op de Dubai Creek. Deze abra’s kun je ook huren als persoonlijke watertaxi.

6. Jumeirah Beach

Er is een onderscheid te maken tussen Jumeirah Open Beach & Jumeirah Beach Park, waarbij de eerste gratis is en de tweede een entree van een paar Dirham vraagt. Toch is het strand zeker aan te raden in Dubai, zeker in de zomer voor verkoeling. Toiletten, omkleedruimtes, douches en enkele picknicktafels zijn bijna altijd wel aanwezig.

Jumeirah Beach, met in de verte de Burj Khalifa.

Jumeirah Beach, met in de verte de Burj Khalifa.

Grootste afrader in Dubai

The Dubai Zoo, gewoon niet doen. Natuurlijk is een dierentuin altijd leuk omdat je van dieren houdt, maar a. deze dierentuin is erg klein, b. de hokjes van de dieren zijn onmenselijk (of is het ondierlijk?) klein en c. er zijn geen bijzondere dieren te zien die we in Nederland ook niet hebben en waar ze dan toch net even een stukkie beter verzorgd worden.

Grootste pluspunten

Bijna alles wat hier opgesomd staat is gratis te bezoeken, op de Burj Khalifa na. De taxiprijzen in Dubai zijn zeer schappelijk, dus ook dat hoeft niet hoog in de kosten te lopen. Natuurlijk word je in Dubai wel verleid om dingen te kopen, er wordt niet voor niks gefluisterd dat de naam Dubai ontstaan is uit het Engelse do buy, maar daar ben jij nog altijd zelf bij. Sommige dingen zijn in Dubai zelfs goedkoper, zoals Apple producten waar je geen belasting over hoeft te betalen.

Volgende keer dus gewoon lekker een paar dagen naar Dubai boeken, of op z’n minst een 3-daagse stop-over maken. Het is het echt he-le-maal waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *