De mooiste naaktstranden van Andalusië

Er wordt nog steeds veel over en om gelachen: naakttoerisme. Maar er is een groot verschil tussen naakttoerisme en naturisme, waarbij de laatste staat voor het op natuurlijke wijze beleven van je vakantie.

Playa Bolonia & naturistenstrand El Churrito

Naturisme is een sociale beweging die staat voor het bevorderen van het één zijn met de natuur en met jezelf als mens. Naturisten zoeken nadrukkelijk niet de provocatie, maar rust en harmonie met de omgeving en de medemens. Door het afnemen van je kleding vallen alle statusverschillen weg. Bovendien wil het naturisme tegenhanger zijn van de huidige, onnatuurlijke relatie die onze maatschappij heeft met het menselijk lichaam. Het is dan ook niet zo verwonderlijk in die context dat de eerste Britse naturisten in de 20e eeuw werden gesignaleerd buiten hun eigen landsgrenzen aan de Franse zuidkust.

In Spanje is het overal toegestaan naakt te recreëren op naaktstranden. Wél is het prettiger vóóraf een lijstje met aangemerkte stranden op te schrijven, zodat je zeker weet dat je met gelijkgestemden van de natuurlijke omgeving kunt genieten.

Een overzicht met een paar mooie naturistenstranden aan de Costa de la Luz, Costa del Sol en de Costa de Almería in Andalusie.

  • Playa de Nueva Umbría, Huelva – Witgoud zandstrand dat zich 12 kilometer uitstrekt, een paradijselijke plek waar vele naturisten je al voor zijn gegaan. Dat heeft te maken met het feit dat het zich op een bijzondere locatie bevindt, namelijk aan de rand van het natuurgebied Marismas de Piedras en Flecha de El Rompido. Toegang tot het strand is bij het dorpje Antilla of per boot vanuit de haven van El Rompido. Parkeren kan bij het strand, maar wees er vroeg bij!
  • Playa del Faro de Trafalgar, Huelva – aan de westkant van het sympathieke, hippie-achtige dorpje Caños de Meca vind je dit witgouden, uitgestrekte strand. Het is heel toegankelijk en dit zorgt er dan ook voor dat het er met name in de zomer erg druk kan worden. Er komen veel naturisten. Bij een bezoek aan Caños de Meca is het aan te raden om na een zonovergoten dag te nippen aan een mojito in één van de hooggelegen terrassen.
  • Playa Churrito bij duinstrand Bolonia bij Tarifa, Cádiz – Playa Bolonia ís al zo mooi en nu je er ook een naturistenstrand vindt, is het feest compleet. Het kan óók bijna niet anders: alle natuurlijke elementen schreeuwen om ultieme vrijheid.
  • Playa Alberquillas, Maro, Malaga – dit strand ligt erg beschut en is lastig te bereiken. Daarom is de bezetting er ook in de zomer over het algemeen laag en is Alberquillas geliefd onder naturisten. De dichtstbijzijnde urbanisatie is El Tomillar (Torre del Mar). Het zand is grijskleurig; het water is prachtig azuurblauw. In de buurt kun je een plekje vinden voor de auto, daarna loop je richting het strand.
  • Negratin strand in de binnenlanden van Granada – Op een wel heel ongebruikelijke plek vind je in de binnenlanden van Granada bij het kunstmeer Negratín dit naturistenstrand. Het strand heeft goede voorzieningen en is toegankelijk voor iedereen. Routeaanwijzingen: Salida tussen de stad Guadix en Baza op de A92 (Almería-Sevilla). Volg de aanwijzingen richting Cuevas de Campo en Embalse de Negratín.
  • Playa Muerto, Almuñécar – 100% naturistenstrand. De bedekking van het strand wordt gekenmerkt door kiezels en grof, donker zand. Het water is helder. Minder goed toegankelijk met kinderwagens en/of peuters.
  • Baai Cala de los Genoveses, Cabo de Gata, Almeria – deze baai markeert de bijzondere historische gebeurtenis, namelijk die van het voor anker gaan van de Genova-troepen die Spanje hulp boden bij de Reconquista. Als je in de gelegenheid bent, parkeer dan je auto bij het plaatsje San José en wandel op je gemak richting het strand (na de windmolen neem je links het zandpad). Ondertussen kun je dan genieten van het landschap.

 

Naaktstranden Andalusie

De smaak te pakken gekregen? Schrijf je in en ontvang meer tips voor mooie naaktstranden.

 

[google-maps width=674 height=400]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *