Collect moments, not things

Al een paar jaar maak ik aan het begin van een nieuw jaar een lijstje met reisbestemmingen die ik dat jaar hoop te bezoeken. En vaak bleek aan het eind van het jaar dat ik maar een deel van de gewenste bestemmingen had bezocht. Niet dat ik dan geen mooie reizen had gemaakt, maar vaak niet naar de plekken die ik in mijn goede reis voornemens had opgenomen.

Ook in 2013 maakte ik zo’n reiswensenlijstje. New York City, Berlijn, Parijs en Bonaire. Prachtige bestemmingen, maar van die lijst bezocht ik uiteindelijk alleen NYC en die reis was al geboekt toen ik de betreffende lijst opstelde. In plaats daarvan maakte ik een onverwachte trip naar India, boekte een strandvakantie op Fuerteventura, maakte geen stedentrip naar Berlijn maar naar Maastricht en was ik alleen even in Parijs om over te stappen op de TGV naar de Champagne-Ardenne. Stuk voor stuk geweldige trips en ik kijk dan ook met veel plezier terug op de reizen die ik maakte in 2013.

Goede voornemens - Champagne

Collect moments, not things

Maar in 2014 ga ik het anders doen. Geen lijstje met bestemmingen die ik dit jaar graag wil bezoeken maar een lijstje met ervaringen die ik op wil doen tijdens de reizen die ik ga maken. Want, collect moments, not things…

Mijn goede reis voornemens:

  • Kennismaken met de lokale keuken – of dat nu de beste pasta is of iets wat ik ‘thuis’ nooit zou eten (zoals geit vorig jaar in India) maakt me niet uit.
  • Overgeven aan het moment – telefoon opzij, geen zogenaamde must-see bezienswaardigheden die ik alleen maar door de lens van mijn camera zie, maar gewoon zijn, daar waar ik op dat moment ben. De beste manier om een bestemming echt te ervaren.
  • Geen reisgids – ik ben dol op reisgidsen en, hoewel dramatisch slechte kaartlezer, gebruik ze constant op reis. Maar sommige van de mooiste plekjes ontdekte ik door zonder reisgids op pad te gaan en zomaar willekeurige straatjes in te slaan. Ga en ontdek!
  • Maak vrienden – zeker als je met iemand reist, is het makkelijk om je af te sluiten voor andere contacten. Maar juist die lokale contacten kunnen voor bijzondere momenten zorgen, misschien zelfs de mooiste momenten van je reis. Vrienden maken op reis, ik kijk ernaar uit.

Ik heb nog geen idee waar ik dit jaar heen ga maar de goede reis voornemens zijn er wel, zo aan het begin van een nieuw reisjaar. Of ik ze waar ga maken in 2014? Dat vertel ik jullie graag, over twaalf maanden. Tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *