Paradijselijk Gili Trawangan

Onder de indruk van het tropisch ogende eiland Gili Trawangan, waar ik zojuist voet aan wal heb gezet, wurm ik me door de menigte promotors heen. Vanaf de kade stonden ze ons ‘nieuwe lading toeristen’ op te wachten met ‘special prices’ voor accommodatie en activiteiten. 

Te druk met het opdoen van indrukken, laat ik me hier niet door verleiden. De parelwitte stranden en azuurblauwe zee hebben een betoverende werking op me. De kokospalmen, de vele restaurantjes en barretjes aan het strand en de prachtige zonsondergangen geven het eiland een idyllisch karakter. Ik dacht dat dit soort oorden alleen in reisgidsen voorkomen, waarin bewerkte foto’s getoond worden om mensen te verlekkeren. Maar het bestaat dus echt! Het begrip bounty eiland is hier zeker uitgevonden.

Sunset Gili T

De onderwaterwereld verkennen

Niet het vinden van accommodatie heeft mijn prioriteit, maar het zo snel mogelijk inschrijven bij een duikschool. Op aanraden van een Finse jongen, die ik in Singapore heb ontmoet, ga ik op zoek naar de duikschool Blue Marlin. Een team van duikinstructeurs met nationaliteiten van over de hele wereld staat mij te woord. Na de nodige uitleg en betaling, wordt mij mijn eerste duikboek ‘Open Water Diver Manual’ overhandigd. Deze is tevens in het Nederlands te verkrijgen. Ook krijg ik een logboek, waarin ik al mijn gemaakte duiken kan bijhouden.

Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan deze duikcursus, maar dat is het zeker waard! Voor 240 euro word je in 3 dagen de basisprincipes van het duiken bijgebracht. Dit d.m.v. het bestuderen van de benodigde theorie, oefenen in het zwembad, 4 duiken en een afsluitend examen. Zodra dit alles is voltooid, word je permanent gecertificeerd om te duiken tot 18 meter diepte. De Gili Islands staan bekend om hun adembenemende onderwaterwereld. Prachtige stukken koraal en de meest kleurrijke vissen zijn hier te bewonderen. Regelmatig kom je gigantische schildpadden tegen en met een beetje geluk een haai of een manta. Een ervaring die je niet mag missen. Houd je het liever bij snorkelen? Ga dan mee met een snorkeltrip.

Blue Marlin

Leven zoals de locals

Nu dat achter de rug is, is het tijd om me te richten op een goedkope slaapplaats. Hoewel ik een aardig zakcentje gespaard heb, vind ik het een uitdaging om zo low budget mogelijk te reizen en tegelijkertijd zo veel mogelijk te zien. Luxe resorts trekken me overigens niet. Ik wil zo dicht mogelijk bij het dagelijks leven van de lokale bevolking komen en van hun cultuur proeven, het opsnuiven en er zo nodig naar ruiken.

Het belang van een goede backpack

Door deze gedachten verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. Een maand geleden had ik voor geen goud mijn dagelijkse douche willen missen. Nu is mijn grootste zorg hoe ik zo snel mogelijk het eiland kan gaan verkennen. Een pijnlijke scheut in mijn rug trekt me uit mijn gedachten, waarin ik verzonken was. Terug in de realiteit besef ik dat ik minder snel vooruit kom en de oorzaak ligt niet bij het losse zand waardoor ik mij een weg baan. Ik kijk naar mijn armen en zie dat mijn aderen gezwollen zijn. Ik denk terug aan mijn afscheidsfeest, waarbij ik overmoedig iets wat opschepperig verkondigde mijn twintig-kilo-wegende backpack makkelijk te kunnen houden. Trots liet ik mijn spierballen zien. Daar stond ik dan met mijn mond vol tanden en afgeknelde armen. Een goede, verstelbare backpack is een must wanneer je voor langere tijd op reis gaat. Laat je adviseren bij een professionele outdoor shop, bijvoorbeeld Perry Sport. Niet alleen moet je rug nog langer mee dan vandaag, een niet goed afgestelde rugzak kan ook voor behoorlijk wat belemmeringen zorgen, wat je reis goed kan verzieken.

Accommodatie

Gelukkig had ik binnen no-time een slaapplek gevonden voor slechts 125.000 Rupiah (Circa 8 euro) per nacht, inclusief ontbijt. Dit houdt in: een geroosterde witte boterham met jam en een kop Balinese, ongefilterde koffie, dat wordt bereid in een overdekt ‘keukentje’ in de tuin. Uit de douche kwam enkel steenkoud zeewater, wat als voordeel had dat je ‘s morgens vroeg meteen wakker bent en geen tijd verspilt aan lange douchetaferelen. In tegenstelling tot de eigenaar, die op een matras naast de keuken sliep, had ik het zo slecht nog niet. Ik vond het prachtig! Voor een wat luxere kamer betaal je gemiddeld tussen de 20 en 25 euro per nacht. Hierin zijn schone kamers, airco, ontbijt en warm water inbegrepen. Gezien de beperkte hoeveel leidingwater op het eiland, wordt een korte douche gewaardeerd, maar is zeker niet verplicht.

Restaurants

In één van de vele restaurants kun je terecht voor een traditionele Indonesische maaltijd. De menukaart is gevarieerd en betaalbaar. Voor een paar euro krijg je de heerlijkste gerechten voorgeschoteld. Wil je toch liever back to basic? ‘s Avonds kun je met de locals op de sfeervolle nachtmarkt genieten van simpele, doch lekkere gerechten voor slechts een paar cent. Je hebt hier overigens niet de luxe van een restaurant. Met een beetje geluk kun je een plaatsje op een houten bank of plastic tuinstoel bemachtigen, maar de gezelligheid maakt alles goed.

Night market

Wat Gili Trawangan zo bijzonder maakt

Ten eerste zijn er in tegenstelling tot het hectische verkeer in Bali geen motorvoertuigen toegestaan. De lokale bevolking die in het bezit is van een fiets verhuurt deze maar al te graag voor een paar euro per dag. Op deze manier kunnen ze een centje bijverdienen op het veel te lage inkomen dat ze hebben. Ook kun je er voor kiezen om met de huifkar het eiland te verkennen. Een leuke ervaring, maar persoonlijk had ik wat moeite met de slechte omstandigheden waarin de paarden verkeerden. Het leukst en voordeligst ben je uit door gewoon te voet te gaan. Het eiland is relatief klein. In een uur loop je het eiland rond. Dit is zeker een aanrader. De noordkant van het eiland is zo goed als onbewoond. Je kunt hier heerlijk genieten van de rust die deze zijde van het eiland biedt. Het is per slot van rekening vakantie!

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Paard en wagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *