Een reis door de tijd

Mijn zus en ik. Twee verschillende interesses, maar wat gaan ze goed samen. Zij voor kunst, ik voor reizen.

Samen rijden we stad en land door, luisterend naar nostalgische muziek uit onze kindertijd. Jaarlijks bezoeken we tientallen musea, waarbij zij fungeert als mijn persoonlijke gids. Met een achtergrond als studente kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, weet ze me met haar intrigerende verhalen te boeien en mee terug te voeren in de tijd, toen kunst nog niet zozeer gold als een middel ter persoonlijke expressie of commentaar, maar als een medium om het christelijke geloof en gezag uit te dragen; dit d.m.v. religieuze iconografie (beeldtaal) en vertellingen. Een tijd waarin, kort gezegd, het metafysische, hogere, boven de mens verhevene de boventoon voerde (theocentrisme) en wat op een haast mathematische manier uit Middeleeuwse kunst valt af te lezen.

Renaissance

Pas vanaf de Renaissance (c. 15e-16e eeuw) en geleidelijk richting de Barok (c. 17e eeuw) heeft de kunst een meer menselijk karakter gekregen – dit in verschillende, evenwel contrasterende, opzichten. Hoewel religieuze connotaties geenszins van de baan zijn, staat de mens in deze periode centraal (antropocentrisme). Maar dat heeft zowel een zekere informaliteit (scènes van het dagelijks leven, het niet per se “esthetische” of “verhevene”) als een zekere zakelijkheid (kunst als persoonlijk propagandamiddel, machts- en statussymbool e.d.) teweeggebracht.

Hoewel dit natuurlijk een enigszins beknopte en versimpelde voorstelling van zaken is, biedt het een zinvolle houvast voor de kunst liefhebbende leek.

Het Rijksmuseum

Ondanks dat dit soort traditionele kunst de afgelopen decennia in populariteit is gedaald, en musea het imago van ‘suf en stoffig’ hebben gekregen, trekken ze jaarlijks miljoenen bezoekers. Het pas gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam is er daar één van. Jaarlijks wordt dit museum, waarvan het exterieur al een waar kunstwerk is, bijna een miljoen keer bezocht. Hiermee behaalt het, in mijn opinie, een terechte derde plaatst van meest bezochte musea in Nederland. Wie een bezoek aan onze mooie, karakteristieke hoofdstad brengt, doet zich niet te kort hier de werken van o.a Vermeer, Rembrandt en Frans Hals te bezichtigen. Dit museum is alles behalve ‘suf en stoffig’, en behoort tot één van mijn favoriete musea in Nederland én Europa!

Het Rijksmuseum

Het Escorial

Hoewel het in het San Lorenzo gelegen Escorial feitelijk gezien een kloostercomplex, paleis en mausoleum in een is, maakt de collectie aan schilderkunst, beeldhouwwerken, boeken en perkamenten, liturgische ornamenten en de overige luxe versieringen, zowel devoot als wereldlijk, van het El Escorial ook een buitengewoon bezoekwaardig museum

San Lorenzo de El Escorial bevindt zich aan de zuidflank van het prachtige Guadarramagebergte, zo’n zestig kilometer buiten Madrid. Tot twee keer toe zijn mijn zus en ik naar deze kleine, historische stad afgereisd om dit imposante bouwwerk, dat op verzoek van koning Filips II in de 16ᶱ eeuw gebouwd werd, te bewonderen. Via de op de top van las Machotas gelegen ‘Silla de Felipe Segundo’ oftewel de stoel van Filips II, heb je een panoramisch uitzicht over San Lorenzo en het Escorial. Een waar plaatje. Vanaf de voet van de berg, staat de route duidelijk aangegeven, maar laat je goed informeren hoe je daar geraakt. Onze eerste poging mislukte, toen we de verkeerde berg werden opgestuurd en na een zware klimtocht van twee uur door een vriendelijke, enkel Spaans sprekende voorbijganger, wijzend naar de berg rechts van ons, duidelijk werd dat we weer naar beneden konden. Aan lichaamsbeweging kwamen we tijdens deze vakantie niet te kort.

Escorial by night
Tenslotte is bij een overnachting in San Lorenzo een kamer met uitzicht op het Escorial een aanrader. Het glorieuze complex heeft bij nacht een mysterieus, onbestemd karakter.

Het Prado

Wie na een bezoek aan San Lorenzo nog niet genoeg van de culturele rijkdom heeft geproefd, waant zich de koning te rijk bij een bezoek aan het Prado in Madrid. Trek voor een bezoek aan dit museum minimaal drie dagen uit, want met zijn gigantische kunstcollectie van meesters als Bosch, Pieter Brueghel, Rubens en Titiaan is het onmogelijk om alles in één keer te zien.

Kijk op de website van het museum naar de tips waarmee je op kosten kunt besparen. Zo is o.a. op werkdagen de toegang tot de vaste collectie tussen 18.00 – 20.00 gratis. Zorg ervoor dat je op tijd bent.

Naar mijn mening is het Prado een van de mooiste bezienswaardigheden van Madrid.

Het Prado museum

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *