Thailand: 6 locaties in 14 dagen, deel 2

Gisteren schreef ik over de 1e 3 locaties die ik bezocht tijdens mijn 14 daagse reis door Thailand. Vandaag lees je het vervolg van mijn reis.

Locatie 4: Ko Pha Ngan – waar is dat feestje?

Als ik zeg Ko Pha Ngan, zeg jij Full Moon Party! Duizenden jongeren die eens per maand op de nacht van de volle maan het paradijselijke eiland op zijn grondvesten laat schudden. De bekende kleurrijke rave op het strand van Haad Rin is vooral te herkennen aan de met neon verf beschilderde jongeren, vrolijk gekleurde buckets en de spectaculaire vuurshows. Jammer maar helaas heb ik dit grote festijn moeten missen. Geen volle maan betekent geen feest. Althans, dat is niet helemaal waar! Inmiddels zijn er in de loop der jaren een tal aan ‘moon party’ varianten bijgekomen. Zo raak ik op een zaterdagavond verzuilt op de Black Moon Party. Je raadt het al, een feest op het strand van Baan Tai in de nacht waarop de maan op zijn kleinst is. Na alle rust op Krabi en Ko Lanta is het een verademing om dansend met blote voeten in het zand en bucket in de hand, helemaal op te gaan in de bubblegum house die uit de speakers pompt. Aan het eind van de nacht (of eerder begin van de ochtend) nog een Thaise snack voor het slapen gaan. Ja, die moon parties zijn tot in de puntjes verzorgd.

De schitterende zonsondergang in Ko Pha Ngan

De schitterende zonsondergang in Ko Pha Ngan

Wie denkt dat Ko Pha Ngan alleen maar één groot feesteiland is, heeft grotendeels gelijk…Toch is er ook meer te beleven op het eiland dan enkel nacht in nacht uit meestuiteren met de party crowd. Na mijn roes uitgeslapen te hebben, ben ik toe aan een snorkelsessie. Ik verlaat het strand van Haad Rin en vertrek per scooter in noordelijke richting naar het schiereiland Ko Ma, volgens verschillende reisgidsen een magische snorkelplek. Ook op Ko Pha Ngan is de scooter een prima vervoersmiddel, maar wees voorzichtig! De modderige paadjes vereisen behoorlijk wat scooter skills en concentratie. Het zegt al genoeg dat pleisters en verband een veel voorkomende vorm van lichaamsversiering zijn op dit eiland.

Na de wonderlijke onderwaterwereld verkend te hebben, plof ik met een Singa neer op de zitkussens van een strandbarretje en geniet van de rust. In de verte zie ik een groepje Thaise kinderen spelen op een schommel provisorisch gemonteerd aan een boom. Wat een rust en wat een contrast met het bruisende zuiden van Ko Pha Ngan! Op de terugweg stop ik nog even bij een kleine tempel waar mij een enthousiast welkom wacht van een Monnik die zojuist is teruggekeerd uit Bangkok. Nadat hij mij drie wierookstokjes en een armbandje heeft geschonken staat hij er op dat ik nog even een glaasje water met hem drink. Duidelijk geamuseerd met mijn gezelschap, genieten de monnik en ik beiden in stilte van deze vloeibare, verfrissende delicatesse. Hij wuift me gedag, als ik per scooter stapvoets het tempelterrein verlaat. Na vijf dagen verlaat ik met pijn in het hart mijn inmiddels geliefde Ko Pha Ngan met prachtige herinneringen en een mooi armbandje.

Schommelen op het strand

Schommelen op het strand

Locatie 5: Ko Tao – een dwarsligger genaamd moesson

Iedereen heeft zo zijn gebreken en in mijn geval heeft één hiervan betrekking op de wisselwerking tussen mijn maag en boten. Of het nu gaat om een woonboot of een catamaran, met of zonder reispil en balanspolsbandjes, mijn maag laat van zich horen. Voet zetten op vaste grond is de enige remedie. Mijn eerste stappen op Ko Tao voelen daarom aan, als het betreden van het beloofde land. Helaas denkt het weer hier anders over. Geen zonnestraal die mij verwelkomt daar op de wal van Ko Tao. Nee, donkere, dreigende wolken is waar ik het mee moet doen. De ene na de andere moesson regenbui verpest mijn plannen voor de komende dagen op Ko Tao. Ik kom mijn twee dagen op dit eiland daarom slechts door met het afstruinen van wat winkeltjes, het genieten van de Thaise keuken en het bezoeken van de Lady Boy Cabaret Show. Zonde, want Ko Tao staat bekend om zijn prachtige onderwaterwereld, een waar paradijs voor duikliefhebbers. De meeste resorts bieden duikcursussen aan en regelen duikexpedities. Dit alles was, mede door het weer en gebrek aan tijd, niet aan mij besteed. Ik begin spijtig genoeg alweer aan mijn terugreis. Nog één stop te gaan!
maaike-ko-tao

In een club in Ko Tao

In een club in Ko Tao

Locatie 6: Ko Samui – einde in zicht…

Zo begon ik mijn reis met één nacht op Phuket, zo eindig ik hem met één nacht op Ko Samui. Een eiland waarvan ik weinig tot niets gezien heb, maar die wel de symbolische stempel laatste nieuwe locatie opgedrukt krijgt. Een laatste Thaise maaltijd, een laatste hotelkamer met zee uitzicht, een laatste tropische moessonbui, een laatste verse kokosnootsap. Morgen vlieg ik naar huis. Veertien onvergetelijke dagen zijn in een sneltrein aan mij voorbijgegaan.

Met een lach en een traan bestijg ik de trappen van het vliegtuig dat mij weer naar Nederlandse grondgebied zal brengen. Voor nu neem ik afscheid Thailand, maar ik kom terug…reken daar maar op!

Comments are closed.