Cultureel Dresden is een verademing voor iedereen

“Is Dresden mooi?” Dat wordt ons vaak gevraagd. De geschiedenis van Dresden gaat ver terug en pas in 2006 is het laatste stukje verwoeste stad volledig gerenoveerd. Dresden ademt cultuur op elk gebied. De inwoners zeggen over hun stad: “Schön – wie gemalt, oder komponiert”. Daarom deze week uitgebreide culturele tips om jouw Dresden weekendje weg te plannen. Pak je wandelschoenen in, boek een directe vlucht of pak deze zomer de nachttrein en geniet van de pracht en praal in deze Saksische stad aan de Elbe rivier.

 

Silhouette van Dresden vanaf de Elbe oever

 

Canaletto

Antonio Canale had een bloeiend schildersatelier in Venetië. Onder de merknaam “Canaletto” exporteerde hij talloze uitzichten over de lagunestad over de hele wereld. Een van zijn medewerkers, zijn neef Bernardo Bellotto, wilde voor zichzelf beginnen. Wat een geluk dat August der Starke zojuist een Venetië aan de Elbe had gecreëerd vanuit de Saksische residentiestad, met koepels en paleizen die weerspiegeld werden in het water van de Elbe. Zijn zoon August III. huurde de jonge schilder in om Dresden en omgeving te ensceneren. Bellotto nam de merknaam “Canaletto” mee naar Saksen. Hij werd 300 jaar geleden geboren en Dresden Elbland viert zijn verjaardag met een kunsttentoonstelling van 20 mei tot 28 augustus.

Barokke festivals, waarvan sommigen in historische kostuums, in Pirna en Dresden, laten de pracht van de Saksische gouden eeuw herleven.

 

 

 

De hofmusicus van Dresden

Het begin van de barok in Dresden werd gemarkeerd door de 350 jaar geleden op hoge leeftijd overleden componist Heinrich Schütz. Ook hij haalde zijn inspiratie uit Venetië en componeerde de eerste Duitstalige opera. De hofmusicus van Dresden werd al vroeg alleenstaande vader, moest voor de Dertigjarige Oorlog in ballingschap vluchten, steunde zijn muzikanten en verwierf zelf ook rijkdom. Dit alles vloeit terug in zijn muziek, die vertrouwen in God uitstraalt. Vooral begin mei en in oktober viert Dresden Elbland de meester wiens kerkmuziek wereldwijd wordt gecultiveerd.

 

Bezoek de tentoonstelling van Gerhard Richter

Tot 1 mei 2022 viert Dresden de 90e verjaardag van een belangrijke zoon van de stad. Gerhard Richter is een van de belangrijkste – en ook duurste – hedendaagse kunstenaars ter wereld. Het Gerhard Richter Archiv uit Dresden toont de tentoonstelling “Gerhard Richter: Portraits. Glas. Abstraktionen”. De presentatie kwam tot stand in nauwe samenwerking met de kunstenaar, die voor deze speciale gelegenheid 40 afbeeldingen en objecten selecteerde.

 

Meer dan 130 werken van Andy Warhol

Een andere belangrijke kunstenaar wordt in Dresden gevierd: tot 12 juni toont de tentoonstelling “Andy Warhol – Pop Art Identities” in het ZEITENSTRÖMUNG een kijkje in het leven en werk van de kunstenaar met ongeveer 130 originele kunstwerken en filmclips.

Na de culturele ervaringen gewoon je ziel “laten bungelen”? Ook hiervoor is Dresden Elbland bij uitstek geschikt. In parken, bossen, wijngaarden kan men te voet of op de fiets genieten van de natuur. Of glijd rustig over de Elbe op een historische raderstoomboot van de “Weiße Flotte Sachsen”.

 

Plan je Dresden trip, zo kom je er

Dresden Elbland is altijd een reis waard – en dankzij de rechtstreekse KLM vlucht vanaf Schiphol nu ook ideaal voor een weekendje weg. Vanaf juli start European Sleeper ook met een nachttrein verbinding vanaf diverse Nederlandse stations.

Meer informatie: www.visit-dresden.travel

 

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.