Terug naar de natuur!

Diep ademhalen in de vrije natuur, je blik gericht op de horizon, je wandelschoenen aan je voeten of je fietstassen gepakt. De landschappen van bergen, valleien, zeeën, uitgestrekte vlaktes en vele buitenactiviteiten in Duitsland doen elk hart sneller slaan. Vooral als je ze te voet of op de fiets ontdekt. Het aanbod is uitstekend gevarieerd. Het varieert van gemarkeerde tot een veelheid van gecertificeerde paden met een grote verscheidenheid aan eisen en gecertificeerde accommodatie in alle prijsklassen tot duurzame en drempelvrije ervaringen. Aan alles is hier gedacht. Ontdek jouw #WanderlustGermany.

“Nur wo du zu Fuß warst, warst du wirklich”

“Nur wo du zu Fuß warst, warst du wirklich”, zeggen Duitse wandelliefhebbers. Alleen daar waar je te voet ging, was je echt. Dat klinkt misschien wat extreem, maar denk er eens over na: op welke andere manier ervaar je de geuren, kleuren en geluiden zo intens als tijdens een wandeling? Te voet beleef je het gevoel van de jaargetijden pas echt. Je voelt de frisse ochtenddauw, ziet hoe zonnestralen de natuur en de mens opwarmen en ruikt de uitbundig bloeiende en groeiende bloemen en kruiden.

Merseburg, Sachsen-Anhalt

Duitsland is een wandelland bij uitstek, alleen al vanwege het enorme aanbod aan langeafstandswandelingen door het hele land – 200.000 kilometer in totaal! Het aanbod aan Qualitätswege wordt steeds groter, met nu al 105 gecertificeerde wandelroutes die bij elkaar een indrukwekkende 12.000 kilometer tellen. Het Deutsche Wanderverband ziet erop toe dat deze routes voldoen aan tientallen eisen, waaronder duidelijke bewegwijzering, aantrekkelijke natuur, regionale bezienswaardigheden, parkeerplaatsen en horeca rondom de route. Goed nieuws voor de minder fanatieke wandelaar: sinds kort komen ook aanzienlijk kortere routes (vanaf 4 kilometer) in aanmerking voor het certificaat. Hoe goed begaanbaar en duidelijk aangegeven ook, tegelijkertijd is het Duitse wandelpadennet uitgestrekt genoeg om heerlijk rond te struinen en misschien zelfs expres te verdwalen! Al wandelend ontdek je natuur waar schijnbaar nog nooit iemand is geweest – niet zo moeilijk in Duitsland, waar maar liefst een derde van het land uit bos bestaat.”

Als je dan toch op ontdekkingsreis gaat, is het wel zo leuk om ook in de regionale tradities te duiken. Proef bijvoorbeeld het brood van de plaatselijke bakker waar je langsloopt, of de worst van de lokale slager, en bewonder het houtsnijwerk of de koekoeksklokken in de werkplaatsen van handwerk dorpjes. Juist op het platteland kun je nog zien waar ambachtelijk bier wordt gebrouwen en kleinschalig druiven voor biowijn worden geteeld. Duitsland heeft niet alleen meer dan honderd Qualitätswege, het beschikt over maar liefst 16 nationale parken, 16 UNESCO-biosfeerreservaten en 104 natuurparken. Er valt dus nog heel wat te ontdekken. We geven hier een voorproefje met de langste kwaliteitswandelroute in Duitsland, de oudste en misschien wel de meest mondaine (ja, dat kan!). In deze gids vind je verderop wandelingen op de ijzingwekkend steile berghellingen in het Karwendelgebergte, een pelgrimstocht in Nedersaksen, een tocht van het ene trekking camp naar het andere in het Saarland en een blik in de duivelsogen van Rijnland-Palts Maar eerst de beloofde 3 voorproefjes:

De Goldsteig is met 660 kilometer de langste gecertificeerde wandelroute van Duitsland. Meteen een gewetensvraag: er is een sportieve noordelijke variant door het Nationaal Park Beierse Woud en een meer ontspannen zuidelijke variant. Welke kies jij?

Goldsteig

De naam Goldsteig verwijst naar de middeleeuwen, toen door Oost-Beieren ‘wit goud’, oftewel zout, via een oude handelsroute van Neurenberg naar Praag werd gebracht. En in de regio zijn er echte goudplaatsen en goudbeken, waar vroeger naar het edelmetaal werd gezocht. Als je nu de Goldsteig volgt, laat de route je wandelervaringen meemaken die zo waardevol zijn als goud. De Goldsteig begint in Marktredwitz en eindigt in de drie rivieren stad Passau, waar de Inn, Ilz en Donau samenkomen.

Rennsteig

Met bijna 700 jaren is de Rennsteig de oudste wandelroute van Duitsland. Het bergpad van het Thüringer Woud trekt jaarlijks zo’n 100.000 wandelaars van over de hele wereld. Traditie is erg belangrijk op de Rennsteig. Het pad heeft zelfs een speciaal lied, het Rennsteig-lied. En de witte ‘R’, die de Rennsteig markeert, heeft een eigen naam: Mareile, genoemd naar de mooie dochter van een Thüringer boswachter. De Rennsteig is een bergkam pad dat langs de hoogste plekken van het Thüringer Woud leidt: 169 kilometer van Hörschel naar Blankenstein in zes etappes. Op de Rennsteig kun je in de eindeloze bossen urenlang niemand zien, maar aan de andere kant kom je altijd grotere wandelgroepen tegen. Cultureel geïnteresseerde wandelaars moeten een omweg maken naar het UNESCO-werelderfgoed de Wartburg, een van de beroemdste burchten van Duitsland. Volg gewoon de grote “R” op de Rennsteig en wens elkaar ‘Gut Runst’!

Wartburg, Eisenach, Thüringen, Deutschland.

Op de 66-Seen-Weg kun je de omgeving van Berlijn verkennen tijdens een lange rondwandeling. Een wandelpad rond de metropool, dwars door de natuurpracht van Brandenburg.

Unteres-Odertal nationalpark, Brandenburg

De verbinding van de 66-Seen-Weg met de Duitse hoofdstad is perfect. In 45 tot 60 minuten ben je vanaf bijna elke etappe (400 kilometer in totaal) terug in het centrum van Berlijn. Met de 66-Seen-Weg combineer je een spannende stedentrip met een mooie wandeling. Teveel stad? De moerassen, beken en rivieren zoals de Spree en Havel zorgen voor wandelgeluk bij de 66-Seen-weg. Het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen langs het water mensen gelukkig maakt, dus profiteer daar maximaal van! Cultuur veelvraten genieten in Potsdam van de vele paleizen, de Hollandse wijk en de ‘kleine’ Brandenburger Tor.

 

 

Dat smaakt toch naar meer? Juist omdat wandelaars alles zo intens beleven, willen we jou graag laten zien hoe je in de vele mooie regio’s in Duitsland een extra dimensie kunt geven aan je vakantie. Al met al genoeg inspiratie om met een warm zonnetje in het gezicht op stap te gaan. Gute Reise und herzlich willkommen in Duitsland!

Zingst, Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern

In Mecklenburg-Vorpommern, ook het land van de 2.000 meren genoemd, lopen diverse wandelroutes langs de oostzeekust en door het schitterende merengebied. De Müritz is de grootste binnenzee van Duitsland. De Müritz-Nationalpark Weg met zijn lengte van 175 kilometer staat bekend als de langste wandelroute door een nationaal park. Meer dan de helft van het traject bestaat uit ongeplaveide bos- en veldwegen. Wandelaars kunnen deze tocht in negen dagetappes afleggen. Bezienswaardigheden onderweg zijn bijvoorbeeld de beukenbossen van Serrahn die tot het Natuur Werelderfgoed behoren, het visarend kijkpunt in Federow en het Müritzeum in Waren. Dit laatste is een natuurcentrum met het grootste zoetwater aquarium van Duitsland.

Nisdorf

Nedersaksen

Of het nu gaat om een wandeling over de bloeiende Lüneburger Heide of een fietstocht langs de rivier de Weser in het schilderachtige Weserbergland: de gevarieerde natuur van Nedersaksen biedt voor elk wat wils. Een Geheimtipp in het Harzgebergte is de BaudenSteig. Het circa 100 km lange traject leidt wandelaars in 6 etappes van Bad Grund naar het klooster van Walkenried. Deze wandelroute met een bruine wegwijzer verbindt de mooiste restaurants en herbergen (Bauden) in de bossen en het gebergte van de Harz met elkaar. Zo kunnen vakantiegangers hun wandeling op gezette tijden voor een pauze onderbreken.

Saarland

Vlakbij de grens met Frankrijk ligt het Saarland, een verrassende streek met indrukwekkende natuur en verbluffende vergezichten. Dichte bossen, glooiende heuvels, brede rivierlandschappen. het Saarland is dé vakantiebestemming voor liefhebbers van het buitenleven. Wandelen bij de unieke Saarschleife, ontspannen fietsen langs de Saar en suppen op het Bostalmeer: hier staan onze outdoor tips!

Saarschleife, Baumwipfelpfad

Het nevelige dal waarin de Saar een lus vormt, ademt een geheimzinnige sfeer. Bij de Saarschleife kunnen gasten – heel origineel – in een Cloefhänger overnachten. Met zo’n adembenemend uitzicht zullen ze niet vaak wakker worden.

Saarschleife

Saksen-Anhalt

“Voor actieve vakantiegangers en gezinnen met kinderen is de vlakke Altmark in het noorden van Saksen-Anhalt een ideale fietsregio. Een mooie route is de Milde-Biese-Aland fietsroute die langs een zijrivier van de Elbe loopt. Vanaf de bron van de Milde gaat het op de fiets naar het lieflijke dorpje Beuster. Langs de route ligt een prachtig jachtslot van de Hohenzollern. Het plaatsje Kalbe, dat ook wel de stad met de honderd bruggen wordt genoemd, is eveneens een bezoek waard. Via de Hanzesteden Osterburg en Seehausen eindigt de tocht in Beuster, dat aan de Straße der Romanik ligt.

Schloss Wernigerode

Weserbergland

Het sprookjesachtige Weserbergland ontdekken vakantiegangers het beste op de fiets. Bij Hann. Münden begint de schitterende Weser-Radweg, die naar Cuxhaven aan de Noordzee loopt. In de fietsroute analyse van de Duitse fietsersbond ADFC behoort het traject al vele jaren tot de populairste lange afstands fietsroutes van Duitsland. Deze tocht is ook ideaal voor minder getrainde fietsers en gezinnen, omdat er slechts enkele hellingen zijn. Op gemarkeerde fietspaden, meestal ver verwijderd van drukke verkeerswegen, loopt de route parallel aan de rivier de Weser door afwisselende landschappen en steden: rustige vakwerk plaatsjes, burchten en kastelen, een weids gebied met idyllische dorpjes, kleurrijke weiden en glooiende heuvels.

Fietsers op de Weser-Radweg in Hameln

Weserradweg

Meer informatie over #WanderlustGermany vind je (in het Engels) op www.germany.travel/en/nature-outdoor-activities/overview.html

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.