Saksen-Anhalt verwelkomt wandelaars, fietsers en cultuurliefhebbers

Vanaf 15 juni is Saksen-Anhalt klaar om bezoekers uit Nederland te ontvangen. Deze veelzijdige deelstaat in Midden-Duitsland is een schatkist vol prachtige natuurgebieden, wijngaarden, historie en cultuur voor zowel rustzoekers, actievelingen als cultuurliefhebbers. Dankzij de uitgestrekte landschappen en relatief onontdekte plekjes, kun je hier in alle rust vakantie vieren en valt er van alles te ontdekken voor alle type gasten en leeftijden; van wandelen in de Harz, fietsen langs de Elbe, kanoën over de Saale tot het bezoeken van prachtige droomtuinen.

Droomtuinen en kastelen

Dit jaar vindt het jubileumjaar van een groot aantal bijzondere kasteeltuinen plaats. In 2000 ontstond het initiatief om de 50 meest beduidende parken in een toeristisch-monumentaal netwerk te gieten: Droomtuinen – historische parken in Saksen-Anhalt. Alle tuinen en parken, van kasteelhoven en kloosterparken tot botanische tuinen, weerspiegelen op hun eigen manier de geschiedenis van Saksen-Anhalt – van de barok en het classicisme tot heden.

De parken strekken zich uit over de hele deelstaat, van de Harz tot aan de Elbe. Hoogtepunt van het netwerk vind je in Dessau; de zeven parken van het tuinenrijk Dessau-Wörtlitz staan in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je kunt hier uren wandelen, bootje varen en kastelen en kunst bewonderen. Andere aanraders zijn het Europa-Rosarium van het in de Harz gelegen Sangerhausen, waar je met 75.000 rozen van ruim 8000 soorten de grootste rozencollectie ter wereld vindt, het doolhof van Altjeßnitz, de kloostertuinen van Drübeck en kasteel Blankenburg.

 

 

Wandelen in de Harz

Het Harzgebergte is bij uitstek de ideale vakantieregio voor wandelaars. Al binnen een uurtje of vijf vanaf Utrecht sta je midden in dit schitterende middelgebergte. De Harz is rijk aan wandelroutes van diverse lengtes en thema’s, historische stadjes, boeiende kastelen en rustig gelegen wandelaccommodaties. Het oorspronkelijke mysterieuze tintje heeft de Harz te danken aan de heksen die hier jarenlang zouden hebben rondgedwaald. De Harzer-Hexen-Stieg is dan ook een mooi voorbeeld van een spannende, mysterieuze wandeling voor het hele gezin. De complete wandelroute loopt 100 kilometer lang dwars door het Harzgebergte en is op te delen in verschillende etappes van rond de acht tot tien kilometer. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Harz is de Brocken. Deze 1150 meter hoge berg was ooit verboden terrein, maar is nu een beroemde attractie waar verschillende wandelroutes naartoe leiden.

Fietsen langs de Elbe

Als fietsregio is Saksen-Anhalt nog relatief onbekend. Onterecht, want je kunt hier juist geweldig fietsen. Vooral fietsroutes langs rivieren doen het goed. De Elberadweg, die al jaren achtereen door de Duitse fietsersbond wordt uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Duitsland, loopt voor een groot deel door Saksen-Anhalt. Onderweg passeer je historische steden en fiets je door uitgestrekte natuurparken. Omdat de route direct langs de oevers van de Elbe loopt, kom je onderweg geen hellingen tegen. Je kunt de route op verschillende plekken starten, een mooi voorbeeld is het traject tussen de hoofdstad Magdeburg tot aan de Bauhausstad Dessau-Roßlau. Andere fietsroutes die de moeite waard zijn, zijn de Saale-Harz-route en de Gartenreich-Tour Fürst-Franz rond de tuinen van Dessau-Wörlitz.

Beleef het water van Saksen-Anhalt

Watersport is nu populairder dan ooit. En laat Saksen-Anhalt daar nu net de ideale plek voor zijn. Langs de rivier de Elbe kun je op veel verschillende plekken roeiboten en kano’s huren. Zo kun je van de bezienswaardige Lutherstad Wittenberg via het tuinenrijk Dessau-Wörlitz en Ottostad Magdeburg tot aan de wateren van de Altmark peddelen. Ook de rivieren de Saale en de Unstrut lenen zich goed voor een dagje kanoën of roeien; wijnliefhebbers ontdekken in het Saale-Unstrut-regio de romantische wijngaarden en de bekende Rotkäppchen Sektkellerei, die zeker een bezoek waard zijn. Wie van zeilen houdt, kan in het zuiden van Saksen-Anhalt terecht bij de Geiseltalsee, het grootste kunstmatige meer van Duitsland. Langs al deze mooie wateren vind je ook nog eens een aantal mooie natuurcampings, ideaal voor rustzoekers.

Informatie omtrent de Covid-19-maatregelen

Vanaf 15 juni kunnen Nederlanders weer op vakantie in Saksen-Anhalt. Net als in de rest van Duitsland is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in openbare gelegenheden verplicht. Wanneer je een eetgelegenheid bezoekt, dien je je contactgegevens achter te laten. Samenscholingen zijn tot 10 personen toegestaan, evenals besloten feestjes tot 20 personen, mits de afstand van 1,5 bewaard wordt. Deze maatregelingen gelden tenminste tot en met 1 juli 2020.

 

 

Sinds 28 mei zijn ook de zwembaden en sauna’s, musea, passagiersschepen, historische treinen, recreatieparken, theaters, (dieren)parken en bioscopen geopend. Per accommodatie, restaurant en attractie kunnen bepaalde maatregelen, zoals bijvoorbeeld het al dan niet aanbieden van een ontbijtbuffet en het toelaten van de hoeveelheid gasten, verschillen. Bezoek daarom voor bezoek de betreffende website.

Let op! Wanneer je langere fietsroutes onderneemt of gaat wandelen in de Harz, denk er dan aan dat je soms een landsgrens passeert; in andere deelstaten als Nedersaksen of Thüringen kunnen andere maatregelen gelden, met name op het gebied van personenaantallen bij samenscholingen.

Reisinformatie

Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken. Er zijn verschillende(fiets- en wandelvriendelijke) overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken en in hotels, vakantiehuizen en pensions.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.