Kom Kuren bij de Buren

Ervaar de helende kracht van de natuur in de traditionele Duitse kuuroorden! Met ruim 350 kuuroorden en spa’s heeft Duitsland namelijk alles in huis op het gebied van wellness. Sommige liggen vlak over de Nederlandse grens! Mooie belle-époque villa’s en parken geven extra flair aan de plaatsjes. Bovendien liggen ze in een fraaie omgeving, midden in de bergen, aan een meer of midden in het bos. Hier kun je eindeloos wandelen of fietsen, want in Duitsland vind je veel uitstekend bewegwijzerde fiets- en wandelroutes.

De Lahn

Dit jaar staat Duitsland in het teken van German.Spa.Tradition. Tweehonderd jaar geleden werd namelijk de uitvinder van de populaire koud water therapie geboren, de natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp. Wist je dat de 3 Duitse kuuroorden Baden-Baden, Bad Ems en Bad Kissingen nu op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan?

Over tradities gesproken

Over traditie gesproken: in 1793 werd Heiligendamm uitgeroepen tot het 1e officiële kuuroord van Duitsland. Decennialang trok het aan de Oostzeekust gelegen Heiligendamm de Europese fine fleur aan. Het spierwitte gebouwencomplex werd na de Duitse hereniging grondig gerenoveerd.

Grand Hotel Heiligendamm

Grand Hotel Heiligendamm

Het huidige Grand Hotel Heiligendamm beschikt over een wellnessoase ter grootte van een half voetbalveld en biedt een complete catalogus aan behandelingen. Dat is belangrijk, want om in aanmerking te komen voor het Duitse predicaat ‘kuuroord’ moet een hedendaagse spa beschikken over minerale bronnen (voor thermale baden), peloïden, (modderbaden) of zuivere lucht. Daarmee is een gezondheidsvakantie op het hoogste niveau gegarandeerd.

 

 

Zuivere lucht werkt heilzaam

Diep ademhalen in zuivere lucht is bijzonder heilzaam. Klimaatkuuroorden bevinden zich dan ook in gebieden waar lucht en klimaat gunstig zijn voor de gezondheid. Yoga locaties heeft Duitsland in alle soorten en maten. Daar kun je simpelweg rekken en strekken, maar de combinatie met gezonde voeding maakt yoga meer een levensstijl dan een sport. Doe een meditatiecursus in een spa, en je ademhaling gaat steeds dieper. Combineer je verblijf met boswandelingen en kom tot rust.

Het Zwischenahner Meer in Bad Zwischenahn.

Het Zwischenahner Meer in Bad Zwischenahn.

Een mooie plek hiervoor is Bad Zwischenahn in het noorden van Nedersaksen, niet ver van de Nederlandse grens. De ligging aan een van de grootste meren van Duitsland en bij het bos staat garant voor zuivere lucht en bieden gelegenheid om te ontspannen. In het golfslagbad bij dit meer kunnen gasten heerlijk ontspannen.

Haal kracht uit de natuur

Mensen hebben altijd hun kracht uit de natuur gehaald. Duitsland heeft veel minerale en thermale bronnen. De Duitse spa’s gebruiken modder, zout, zwavel en kruiden voor allerlei therapieën. Deze stoffen geven nieuwe energie en helpen bij het hervinden van je innerlijke balans. De thalassotherapie, gebaseerd op zeewater en slib, wordt exclusief aan zee aangeboden. Thalasso baden mogen niet verder dan 300 meter van de kust verwijderd zijn.

Kasteel in Bad Pyrmont

Kasteel in Bad Pyrmont

Bad Pyrmont biedt zout niet alleen in baden aan, in de Wandelhalle is zout water een weldadige drank. Het water is afkomstig uit zeven geneeskrachtige bronnen. Een bad in een natuurmeer bij Bad Pyrmont is ook heilzaam; deze vorm van therapie ondersteunt de beweeglijkheid van de gewrichten, ontspant de spieren en bevordert de bloedcirculatie.

Belle époque architectuur

Prachtige parken en elegante belle époque architectuur maken de Duitse kuuroorden tot plaatsen, waar het levensritme en de wijsheid van eerdere generaties intact zijn gebleven. De traditionele plaatsen behouden hun erfgoed en combineren dat met innovatieve spa’s. Daarom hoort cultuur bij het kuuroord zoals het strand bij de zee hoort. Een concert of thé dansant stonden vroeger al op de agenda van aristocraten die op strandvakantie waren. Tegenwoordig zitten theatervoorstellingen, opera’s en kunsttentoonstellingen in het pakket van de kurende globetrotter!

Schitterende badhuizen, kleedkamers, kuur theaters en concert paviljoens werden vooral in de 19e eeuw gebouwd: weelderige, vaak glanzend witte gebouwen die na een renovatie aan het begin van deze eeuw weer volop in bedrijf zijn. Jugendstil liefhebbers hebben alle tijd om de weelderige bouwdetails in zich op te nemen. Hoogtepunt van deze bouwtrend zijn de grand hôtels: glamour, geschiedenis en toplocaties. Zoals Brenners Park-Hotel & Spa, dat sinds 1872 glorieert in Baden-Baden.

Facade van de Trinkhalle in Baden Baden

Facade van de Trinkhalle in Baden Baden

Veel dichterbij huis vind je Bad Ems. Dat heeft niet voor niets de bijnaam ‘Chique Kaiserbad’ of ‘Little Nice’. Het keizerlijke kuuroord ligt majestueus aan de idyllische rivier de Lahn. Tsaar Peter de Grote genoot in dit kuuroord al van de heilzame eigenschappen. De natuurlijke remedies koolzuur, zout en heide worden al meer dan 500 jaar gebruikt in het Niedersächsisches Staatsbad Pyrmont. Hier vind je ook de 1e drijvende rivier sauna van Duitsland.

Duik in het water

Duik in het water en voel de kracht van de natuur. In deze uitdagende tijden is het vooral belangrijk om je gezondheid te behouden. Zo zorgt de klassieke kneippkuur met koud water therapie voor nieuwe energie en verhoogt deze de weerstand. Water is een levenselixer. In de vele Duitse thermen heb je zeewater therapie, oefenbaden en medische bad toepassingen met zwavel, mineralen of kruiden additieven, zoals hooibloemen of dennennaalden.

Turf en modder worden gebruikt in baden en pakkingen. Natuurveen wordt daarbij verwarmd tot boven de 40 graden. De hoge temperatuur wordt als aangenaam ervaren. Modderbaden ontspannen namelijk spieren en gewrichten, verlichten pijn en stimuleren de stofwisseling.

Als laatste de vochtigheid in een geneeskrachtige grot. De temperatuur is laag. Daarom ligt de gast tijdens deze therapeutische procedure gewikkeld in warme dekens en ademt. Want diep in de aarde is de lucht bijzonder zuiver, wat een zegen is voor mensen met allergieën, astma en luchtwegaandoeningen.

Bad Sobernheim

Dit kuuroord, dat in Rijnland-Palts te midden van wijngaarden, bossen en weilanden ligt, trekt veel bezoekers. Jammer genoeg moet je de lokale wijn even laten staan, want in Bad Sobernheim gebruiken ze therapeutisch vasten om je gezondheid een oppepper te geven. Heb je een burn-out na een lange lockdown en thuiswerken te pakken? De Felke-kuur gebruikt de elementen licht, lucht, water en klei om je mentale balans te herstellen. Overgewicht kun je hier ook aanpakken, daar zal het vasten vast bij helpen.

Een gezond dieet volgens Sebastian Kneipp

De 200 jaar geleden geboren priester Sebastian Kneipp adviseerde een gezond dieet als onderdeel van zijn holistische gezondheidsleer. Zijn visie komt dicht in de buurt van het huidige idee van gezond eten met pure, onbewerkte ingrediënten. Dat betekent niet dat je culinair moet afzien, integendeel juist. Veel chefs in de Duitse kuuroorden werken met regionale producten uit de biologische landbouw. Ze draaien hun hand niet om voor veganistische toprecepten. En dat proef je!

 

 

Een wellnessvakantie biedt de mogelijkheid om je eetgewoonten eens onder de loep te nemen en een kickstart te maken met ultra gezonde voeding. Daarbij is seizoensgebondenheid een belangrijk criterium geworden, want wat vers van de aarde of van de boom komt, smaakt gewoon het lekkerst en bevat de meest waardevolle ingrediënten.

Bergen en de Schrecksee bij Bad Hindelang

Bergen en de Schrecksee bij Bad Hindelang

Een vakantie in Bad Hindelang betekent zuivere berglucht, 876 kilometer wandelpaden en rust en plezier voor mensen met allergieën. Het extreem lage gehalte aan pollen, schimmelsporen en fijnstof in dit Beierse stadje betekent dat je lichaam tot rust komt. 100 allergievriendelijke restaurants, bakkerijen en supermarkten maken dit tot een culinaire topbestemming.

Water als levenselixir: 200 jaar Sebastian Kneipp

Duitsland viert de tweehonderdste geboortedag van de natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp uit Bad Wörishofen in Beieren. Hij heeft onder meer de naar hem vernoemde koudwater therapie ontdekt, die tot op de dag van vandaag wereldwijd nog steeds wordt toegepast. Op basis van de heilzame eigenschappen van water en kruiden ontwikkelde hij de kneipp therapie, die door UNESCO tot Duits cultureel erfgoed wordt gerekend.

Bergrivier in de Allgäu

Bergrivier in de Allgäu

Sindsdien is het kuuroord Bad Wörishofen in de Allgäu een populaire bestemming voor mensen die op zoek zijn naar lichamelijke en geestelijke balans. Daarnaast zijn er meer dan 50 erkende kneippkuuroorden, zoals het vanuit Nederland makkelijk bereikbare Bad Münstereifel in Noordrijn-Westfalen, waar je verantwoord kunt pootjebaden. Meer informatie vind je op www.germany.travel/en/experience-enjoy/health-spas.html.

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Comments are closed.