Nieuwe Duitse locaties op UNESCO werelderfgoedlijst

Duitsland neemt internationaal een nog stevigere positie in als belangrijkste culturele bestemming in Europa, dankzij de actuele beslissingen van het UNESCO-Werelderfgoedcomité. Zo staat de vroegere kunstenaarskolonie Mathildenhöhe Darmstadt nu op de werelderfgoedlijst, en werden ook Baden-Baden, Bad Ems en Bad Kissingen samen met 8 andere ‘Grote kuuroorden van Europa’ uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed.

De Lahn rivier bij Bad Ems

Dezelfde eer viel ten deel aan de zogeheten SchUM-gemeenten Mainz, Worms en Speyer, als een bakermat van het Europese jodendom, de Neder-Germaanse Limes en de Donaulimes, als onderdeel van het werelderfgoed ‘Grenzen van het Romeinse Rijk’.

Basisthema

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT): “Met de nieuwe toevoegingen van dit jaar dragen nu eenenvijftig natuur- en cultuurerfgoedlocaties in Duitsland het kwaliteitskeurmerk ‘UNESCO-Werelderfgoed’. Samen met onze partners, de Duitse UNESCO-commissie en UNESCO-Welterbestätten Deutschland e.V. benutten we de internationale aandacht voor deze belangrijke monumenten uit de geschiedenis van mens en natuur om de brand awareness voor het vakantieland Duitsland verder te versterken. Zo liggen de UNESCO- Werelderfgoedlocaties als basisthema vast verankerd in de wereldwijde marketing van de DZT.”

 

 

Kunstenaarskolonie Mathildenhöhe Darmstadt

De kunstenaarskolonie Mathildenhöhe werd in 1899 opgericht door de toenmalige groothertog Ernst Ludwig en was van de eeuwwisseling tot het begin van de Eerste Wereldoorlog een van de belangrijkste centra voor moderne kunst en architectuur in Europa en de wereld. In dit artistieke laboratorium konden jonge architecten en beeldend kunstenaars hun ideeën realiseren en werd er een brug geslagen tussen de jugendstil en de nieuwe zakelijkheid, de stroming die uiteindelijk een essentiële aanjager zou blijken voor de Bauhausbeweging.

Mathildenhöhe

Tot het complex behoort onder meer de door architect Peter Olbrich ontworpen Hochzeitsturm – tegenwoordig symbool van de stad Darmstadt, met een fenomenaal uitzicht over het Rijn-Maingebied. In het centraal gelegen ateliergebouw is een permanente tentoonstelling ondergebracht, met werken van de vroegere 23 leden van de kunstenaarskolonie. Andere blikvangers in het uitgestrekte park met platanen en talrijke sculpturen zijn de Russische kapel en het Lilienbecken, een prachtig betegeld bassin. De om het park gelegen kunstenaarsvilla’s geven een indruk van de pioniersgeest die hier aan het begin van de twintigste eeuw in de lucht hing.

Grote kuuroorden van Europa

Kuuroorden rondom geneeskrachtige bronnen zijn niet alleen vanwege hun medische voordelen van betekenis. De Europese thermencultuur beleefde haar hoogtij tussen 1700 en de jaren dertig van de vorige eeuw. In die periode ontstonden stedenbouwkundige ensembles die de architectonische achtergrond vormden voor ontspanning, cultuur en het sociale leven. Elf van dit soort oorden, verdeeld over zeven landen, zijn samen verenigd in het transnationale project ‘Grote kuuroorden van Europa’, dat nu tot het UNESCO-werelderfgoed is benoemd. Daarmee staan nu naast de Duitse kuuroorden Baden-Baden, Bad Ems en Bad Kissingen ook Spa, Vichy, Bath, Baden bei Wien, Montecatini, evenals Frantiskovy Lázne, Karlsbad en Mariënbad op de lijst.

Kuurhuis in Wiesbaden

Met de actuele campagne German.Spa.Tradition. zet de DZT de spotlights op de ruim 350 erkende Duitse kuuroorden en geneeskrachtige badplaatsen, hun culturele historie, de heilzame behandelingen en geweldige wellness-opties. Al in 2019, vóór corona, werden er in Duitsland 8,4 miljoen internationale overnachtingen geboekt in kuuroorden en geneeskrachtige badplaatsen, wat overeenkomt met negen procent van het totale incoming-toerisme. Als gevolg van de pandemie is de belangstelling voor wellness- en gezondheidsvakanties alleen maar toegenomen.
SchUM-gemeenten Mainz, Speyer en Worms.

 

 

De zogeheten SchUM-gemeenten Mainz, Worms en Speyer – de naam is samengesteld uit de Hebreeuwse beginletters van de steden – worden beschouwd als een bakermat van het Europese jodendom. Enkele van de historische locaties die hier tot werelderfgoed zijn uitgeroepen, zijn de Judenhof in Speyer, de wijk rond de synagoge van Worms en de oude Joodse begraafplaatsen in Worms en Mainz. De geschiedenis van deze plaatsen is een afspiegeling van het Joodse leven door de eeuwen heen – van het vreedzame samenleven met de christelijke gemeenschappen, via vervolging, verwoesting en genocide tot aan de actuele inspanningen binnen de Joodse gemeenschappen om het geloof en de tradities in stand te houden.

Mainz, Speyer en Worms behoren met hun centrale ligging tussen Rijn-Maingebied en de regio Rijn-Neckar en een schat aan culturele trekpleisters tegenwoordig tot de populairste culturele bestemmingen langs de Rijn.
Neder-Germaanse Limes en Donaulimes

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

De laatste nieuwe toevoeging aan de UNESCO-werelderfgoedlijst zijn de Neder- Germaanse Limes en Donaulimes, als onderdeel van het werelderfgoed ‘Grenzen van het Romeinse Rijk’. Het vierhonderd kilometer lange gedeelte van de eeuwenoude Romeinse buitengrens, de Neder-Germaanse Limes, loopt langs de Rijn van Rheinbrohl in de deelstaat Rijnland-Palts, dwars door Noordrijn-Westfalen tot aan Katwijk aan de Nederlandse kust. De rivier vormde de natuurlijke grens tussen de Romeinse provincie en het vrije Germanië. Het Romeinse leven speelde zich af in 44 dorpen, forten, legerkampen en tempels, die uiteindelijk de wortels zouden zijn voor grote steden als Bonn en Keulen. Ook de Donau vormde een grens van het Romeinse Rijk. De Donaulimes loopt door Beieren, Oostenrijk en Slowakije.

Veel van de overblijfselen uit de klassieke oudheid liggen tegenwoordig als monument veilig onder de grond. Er zijn echter op talrijke plekken een keur aan archeologische vondsten ondergebracht in musea en tentoonstellingen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.