Recreatief verblijfstoerisme in Oost-Vlaamse regio’s goed voor bijna 93 miljoen euro omzet

Jaarlijks 3,7 miljoen gasten, goed voor 10,2 miljoen overnachtingen, kiezen voor een (korte) vakantie in één van de Vlaamse groene regio’s. In de Oost-Vlaamse regio’s genereert het recreatief verblijfstoerisme 92,8 miljoen euro.

86% van de gasten is zeer tot uiterst tevreden over deze regio’s als vakantiebestemming. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door de 5 provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen. ‘Deze mooie cijfers tonen aan dat toerisme ook in de Oost-Vlaamse regio’s welzijn en welvaart creëert’, zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Om het toerisme in de Vlaamse groene regio’s in kaart te brengen, voerde Westtoer in opdracht van en in samenwerking met de andere provinciale toeristische organisaties en met Toerisme Vlaanderen een grootschalig onderzoek uit bij bijna 5.000 respondenten. De bevraging liep tussen maart 2023 en maart 2024. De resultaten in de Oost-Vlaamse regio’s (= Oost-Vlaanderen zonder kunststad Gent) liggen in lijn met de Vlaamsbrede bevindingen van het onderzoek: vakantiegangers gaan duidelijk graag fietsen of wandelen. Wandelen is de populairste activiteit tijdens een vakantie in de Oost-Vlaamse regio’s (63%), gevolgd door een bezoek aan een terras of café (56%) of een brasserie/tearoom/snackbar (46%) en recreatief fietsen (37%). Ook relaxen, cultuurhistorische bezienswaardigheden bezoeken, gastronomisch genieten, streekproducten proeven en shoppen zijn populaire bezigheden.

 

 

Populaire knooppuntennetwerken

De helft van de vakantiegangers maakt tijdens een verblijf in de Oost-Vlaamse regio’s een wandeling van meer dan een uur, vaak via wandelknooppunten (46%). Daarnaast maakt 35% minstens één fietstocht van meer dan een uur. Hierbij wordt intensief (68%) gebruik gemaakt van de fietsknooppuntennetwerken. ‘Toerisme Oost-Vlaanderen zorgt niet alleen voor de aanleg van deze netwerken, maar ook voor continue kwaliteitsverbetering en uitbreiding ervan’, zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen. ‘Tussen nu en eind 2025 rollen we aaneensluitende wandelknooppuntennetwerken uit in de volledige Dender- en Molenbeekvallei en een deel van de Scheldevallei. Eens de netwerken volledig klaar zijn, zullen wandelaars kunnen genieten van ruim 1.000 kilometer aan nieuwe Oost-Vlaamse wandelpaden.’

 

 

Belang van natuur en landschap

De natuurlijke schoonheid en het landschap zijn belangrijke redenen voor een (korte) vakantie in de Oost-Vlaamse regio’s. Dat is zo voor alle regio’s maar bij uitstek in de Vlaamse Ardennen (48,3%) en het Meetjesland (46%). Ook de fiets- en wandelmogelijkheden wegen sterk door bij de keuze van een regio als toeristische bestemming. ‘Toerisme Oost-Vlaanderen erkent al langer het belang van natuurbeleving. Als partner in de ontwikkeling van het Nationaal Park Scheldevallei en de Landschapsparken Vlaamse Ardennen en Zwinstreek zullen we daar de komende jaren dan ook verder op focussen’, aldus Leentje Grillaert.

Hoge gastentevredenheid

Gasten kijken erg positief terug op hun (korte) vakantie in een Oost-Vlaamse regio. 86% is zeer tot uiterst tevreden, zowel over de regio zelf als over het logies waar ze verbleven. De grootste tevredenheidsscores gaan naar het aanbod van fietsroutes- en netwerken, de gastvrijheid/vriendelijkheid van de lokale bevolking en de natuur. Meer dan een derde van de vakantiegangers denkt er (sterk) aan om binnen de drie jaar opnieuw op vakantie te gaan in dezelfde regio.

Economische return

Jaarlijks noteren de Oost-Vlaamse regio’s 480.000 recreatieve aankomsten, goed voor 1,1 miljoen overnachtingen. Een verblijfstoerist in deze regio’s besteedt gemiddeld 106 euro (exclusief jeugdlogies) per persoon per nacht. Globaal genereert recreatief verblijfstoerisme (inclusief jeugdlogies) in de Oost-Vlaamse regio’s zo’n 93 miljoen euro. ‘Gasten in de Oost-Vlaamse bestemmingen zorgen op die manier voor een aanzienlijke omzet bij lokale ondernemers en geven aan dat het hier uitstekend toeven is. Redenen te over om versterkt in te zetten op een doordachte en duurzame ontwikkeling van het toerisme in Oost-Vlaanderen’, besluit Leentje Grillaert.

 

 

 

 

 

Comments are closed.