Amerikaanse WOII veteranen vieren 80e herdenking van D-day in Normandië

Gisteren zijn 48 Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog geland in Normandië om deel te nemen aan de 80e herdenking van de D-Day-landingen op 6 juni. De voormalige soldaten, velen van hen eind negentig en sommigen meer dan 100 jaar oud, arriveerden met een speciale chartervlucht van Delta Air Lines, vanuit Atlanta rechtstreeks naar de luchthaven Deauville-Normandy.

Welkom door Brigitte Macron

Brigitte Macron, First Lady van Frankrijk, verwelkomde de Amerikaanse veteranen op de luchthaven van Deauville. Mevrouw Macron werd vergezeld door Patricia Miralles, de Franse minister voor Veteranenzaken en Herdenkingen. Beiden benadrukten de belangrijke rol die de veteranen speelden bij de landingen in Normandië, een moment dat in de geschiedenis van Frankrijk is gegrift en uiteindelijk de weg heeft vrijgemaakt voor de bevrijding van Europa.

 

 

De veteranen uit de Tweede Wereldoorlog stapten uit het vliegtuig onder hartstochtelijke toejuichingen van honderden inwoners van Normandië, leden van de Amerikaanse en Franse strijdkrachten en lokale schoolkinderen. Voor een aantal veteranen was het de eerste keer sinds de landingen in Normandië dat zij terugkeerden naar Frankrijk.

 

 

Ed Bastian, CEO van Delta, zei: “Delta is bevoorrecht met het terugbrengen van de dappere veteranen naar Noord-Frankrijk, voorafgaand aan deze speciale herdenkingsweek. We zijn vereerd om samen met Madame Macron onze helden uit de Tweede Wereldoorlog na hun ongelooflijke reis te begroeten en te zien hoe zij geraakt zijn door het warme welkom vandaag door de bevolking van Normandië.”

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Brigitte Macron werd op het podium voor de officiële ceremonie vergezeld door oorlogsveteraan Neil McCallum, die uitdrukkelijk had verzocht om de Franse First Lady te ontmoeten. Na ontvangst van zijn videoboodschap, tijdens McCallum’s reis op weg naar de herdenking van dit jaar, besloot mevrouw Macron om aanwezig te zijn bij de verwelkoming op de luchthaven van Deauville en hem daar persoonlijk te ontmoeten. “Je bent ongelooflijk in de video, maar in het echte leven ben je de beste”, zo zei zij.

Ed Bastian bood mevrouw Macron, samen met vertegenwoordigers van Best Defense Foundation, de regio Normandië en de stad Deauville, een groot schaalmodel van een Delta 767-vliegtuig aan. Aan de luchthaven van Deauville gaf Bastian een foto van vliegende duiven, als symbool van vrede en als dank voor de ondersteuning door de luchthaven bij het terugbrengen van Amerikaanse oorlogsveteranen naar Frankrijk.

 

 

 

 

 

Comments are closed.