Met de Veluwse Hanzestories maak je een tijdreis op de fiets of te voet

De Noord-Veluwe heeft haar deuren geopend voor een avontuurlijke reis door de geschiedenis met de lancering van de Veluwse Hanzestories. Deze unieke stories, bestaande uit 3 fietsroutes en 2 wandelroutes, bieden bezoekers de mogelijkheid om op een speelse manier kennis te maken met de geschiedenis van de Hanzesteden en de omliggende gebieden.

Via een handige web-app leiden de routes de bezoeker op een actieve digitale reis door de tijd. Tijdens de fiets- of wandeltochten brengt een karakteristiek personage uit de Hanzetijd het verhaal van het gebied tot leven. Als digitale gids betrekt dit personage de bezoekers volledig bij deze historische periode, waardoor ze zich echt deel van de geschiedenis voelen.

 

 

Op pad met historische figuren

Zo gaat men in Ermelo en Putten op pad met de reizende koopman Hanz om zijn aardewerken potten en pannen te verkopen om zo samen een virtuele schatkist met dukaten te vullen. Samen met Alderik de Hanzeboer ontdekt men de eeuwenoude Hanzestad Elburg en de omgeving van Oldebroek. De personages vertellen boeiende verhalen over hun leven en de historische gebeurtenissen van het gebied, precies op de plekken waar deze ooit plaatsvonden. Op deze manier wordt de geschiedenis tot leven gebracht en worden de Hanzesteden verbonden met de achterliggende gebieden.

Een stap voorwaarts in erfgoedbeleving

Met de lancering van de Veluwse Hanzestories wordt een belangrijke stap gezet in het beleefbaar maken van het culturele erfgoed van de Noord-Veluwe. Dit project is een uitnodiging aan de bezoeker om de diepe historische wortels van dit gebied op een laagdrempelige en interactieve manier te ontdekken.

 

 

Een onvergetelijke ontdekkingstocht

De fiets- en wandelroutes zijn niet alleen educatief maar ook ontworpen om een leuke ervaring te bieden voor gezinnen, geschiedenisliefhebbers en recreatieve fietsers en wandelaars. De wandelroutes door Harderwijk en Hattem zijn 4 en 10 kilometer lang en zijn gebaseerd op het wandelroutenetwerk. De fietsroutes maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk en variëren tussen de 23 tot 45 kilometer. De routes zijn geschikt voor iedereen die op zoek is naar een actieve dag in de buitenlucht, geïnteresseerd is in het verkennen van de Veluwe en haar erfgoed, of gewoon een unieke ervaring wil beleven.

800-jarig bestaan van de Hanzesteden

De Veluwse Hanzestories zijn het resultaat van de inspanningen tijdens het Hanzejaar dat het 800-jarig bestaan van de Hanzesteden viert en als doel heeft de omliggende gebieden met elkaar te verbinden. Daarmee geven de Hanzesteden de bezoekers én bewoners het Hanzegevoel weer mee. De verhalen zijn ontwikkeld door de Noord-Veluwse gemeenten, en mede de Provincie Gelderland samen met het regionale bureau voor toerisme VisitVeluwe en communicatiebureau Amazing. Bezoekers kunnen de Hanzestories-routes bekijken op de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.