De Landesgartenschau in Bad Dürrenberg is het uithangbord voor een schilderachtige regio

Onder het motto “Toverij van Zout en Bloemen” heeft de 5e Landesgartenschau Saksen-Anhalt in Bad Dürrenberg haar poorten geopend. In het historische kuurpark met zijn imposante, 636 meter lange gradiëntwerk, verenigen zich tuinkunst en industriële cultuur.

 

Het terrein ligt direct aan de Saale en biedt te midden van de culturele regio’s, die in alle windrichtingen geweldige reiservaringen bieden, een hemelse ervaring. Een bezoek aan de bloeiende Landesgartenschau, waar ook een van de oudste spoorbrugg van Duitsland te vinden is, is daarom ideaal om op zoek te gaan naar “echte” belevenissen.

De noordelijkste wijnbouwregio van Europa

In het zuidwesten van Bad Dürrenberg ligt het meest noordelijke wijnbouwgebied van Europa, de regio Saale-Unstrut, op slechts 30 minuten rijden met de auto. Als de dagen warmer worden, zijn actieve tochten te voet of per fiets door de prachtige omgeving naar de mooiste wijnhuizen en struisvogeltavernes de moeite waard. Op drie wijnroutes en diverse wijnwandelroutes kunt u de gekweekte planten bekijken en de producten van de wijnmaker proeven. De wijnen kunnen ook rechtstreeks bij de wijnmaker Saale-Unstrut worden gekocht.

Op een steenworp afstand ligt Schulpforta, waar een internaat is gevestigd en waarvan de gotische gebouwen doen denken aan de school “Zweinstein” uit de Harry Potter-serie. Geen wonder dat het gebied werd gekozen als decor voor verschillende films, van “The Pope” tot SOKO Leipzig tot “Flying Classroom”. De nieuwste productie “Bibi Blocksberg” biedt een kijkje achter de schermen in video’s met originele filmscènes en exclusieve interviews, die zijn voorbereid met behulp van de mixed reality-app Set-Caching. De avonturen van Bibi Blocksberg zijn direct op de filmlocatie Schulpforte te beleven en bieden de interactieve mogelijkheid om zes taken in een missie op te lossen.

Hier schittert de wijn in de zon

In het westen lonkt de Geiseltalsee met een eerste bezoek als de temperaturen in het voorjaar mild zijn. De rondweg rond het meer leidt direct langs de wijngaard Goldener Steiger, die een fantastisch uitzicht biedt. Ooit werd hier steenkool gewonnen, maar vandaag de dag glanst de wijn in het glas als het water in het zonlicht. Een wijngaardspoorlijn brengt gasten die niet goed te voet zijn naar het hoogste punt, maar tijdens een fietstocht moet u uzelf ook trakteren op een pauze bij de Straußwirtschaft. Vanuit de 2 havens Mücheln en Braunsbedra kunnen verschillende wateractiviteiten worden gestart, zoals duiken, zwemmen en stand-up paddling, maar ook een boottocht met een barbecue- of zeilboot of de excursieboot MS Geiseltalsee. Je kunt er ook overnachten op een woonboot.

 

Merseburg ligt in het noorden van Bad Dürrenberg. Het historische kathedraal-kasteelensemble torent hoog boven de Saale uit. Vooral de romaanse keizerlijke kathedraal, de belangrijkste woonplaats van keizer Hendrik II, is een bezoek waard. De schatkamer van de kathedraal presenteert altaarstukken, sculpturen, grafschriften, schilderijen en manuscripten, waaronder de beroemde magische spreuken van Merseburg. Het romantische Ladegas-orgel, dat ook deel uitmaakt van de Merseburg-orgeldagen van 7 tot 15 september, biedt een bijzondere klankervaring. September is te horen en dit jaar staat in het teken van Oostenrijkse componisten. Het zomerhoogtepunt is het Schlossfestspiele van 14 tot 16 juni 2024: een kleurrijk stadsfestival met een podiumprogramma op de binnenplaats van het kasteel en praktische activiteiten, attracties en wandelacts. De kasteeltuin wordt omgetoverd tot een middeleeuws rockfestivalterrein en een historische middeleeuwse markt met kooplieden, jongleurs en ridders.

 

Cultuurstad Halle (Saale)

Als u tijd heeft, kunt u de regio ten noorden van Bad Dürrenberg comfortabel met de tram verkennen. Lijn 5 verbindt het kuuroord rechtstreeks met Halle (Saale) in het stadsvervoer van HAVAG. Schkopau, Merseburg en Leuna liggen langs de ongeveer 1,5 uur durende route. De route kruist in totaal 5 keer de rivieren Weiße Elster en Saale en leidt langs het grootste chemische park van Duitsland, Leuna. Het lijdt natuurlijk geen twijfel dat de omweg naar Halle (Saale) ook met de auto of fiets langs het Saale-fietspad de moeite waard is, aangezien daar een divers cultureel programma te vinden is. Overigens: in het Staatsmuseum van de Prehistorie, bekend van de Himmelsscheibe von Nebra, bevindt zich ook het graf van de sjamaan, dat werd gevonden op het terrein van de Staatstuinshow van Bad Dürrenberg. Het is een van de oudste begrafenissen in Midden-Duitsland en verrast met zijn overvloedige grafgiften.

Naumburger Dom in Naumburg)

 

Lützen en Zeitz

Richting het oosten van Bad Dürrenberg kom je bij de Saksische metropool Leipzig, op slechts een uur rijden. Leipzig, bekend door zijn rijke geschiedenis en tegenwoordig door zijn dynamische stadsleven, is de geboorteplaats van zowel Martin Luther als de beroemde componist Johann Sebastian Bach. Leipzig’s historische binnenstad en het Völkerschlachtdenkmal zijn het bezoeken waard. Ten zuiden van Leipzig ligt de stad Lützen, die beroemd is vanwege de slag bij Lützen in 1632, waar de Zweedse koning Gustav II Adolf en de keizerlijk-katholieke Albrecht von Wallenstein tegenover elkaar stonden. Een herdenkingssteen en de jaarlijkse Gedenketschkapelle herinneren aan deze bloedige gebeurtenis, waar de Zweedse koning met zijn soldaten op dit veld vocht. Wie vandaag de dag het voormalige slagveld bezoekt en luistert naar de “Schlachtfeld Pfad Lützen 1632” verhalen over de strijd, kan dit levendig ervaren via een app die je via een QR code kunt downloaden. Ook voor gezinnen is Lützen een spannende bestemming: naast een klimpark kunnen kinderen op een kleine tijger-touwbrug hun moed en behendigheid testen en kunnen ze leren hoe kleine tijgers klimmen.

 

 

De hertog van Saksen-Zeitz liet in Zeitz, in het zuidelijkste puntje van Saksen-Anhalt, een prachtig woonpaleis bouwen. Binnen is tegenwoordig het Duitse Kinderwagenmuseum, waar je vreemde en interessante verhalen over de ontwikkeling van kinderwagens kunt doorgronden. De uitgestrekte kasteeltuin accentueert de woning en creëert een bloeiende sfeer voor wandelingen, concerten en bruiloften. Halverwege en ook in het drielandenpunt Saksen-Anhalt, Thüringen en Saksen ligt de stad Weißenfels, die rijk is aan cultuurhistorie. Talrijke gebouwen getuigen hiervan, zoals kasteel Neu-Augustusburg met zijn indrukwekkende kasteelkerk en de prinselijke crypte. Bijzonder bezienswaardig zijn het Heinrich Schützhuis, het Novalis-monument, het marktpleinensemble met de Mariakerk, het barokke stadhuis en het Prinsenpaleis. Aan de zuidwestelijke rand van Saksen-Anhalt ligt Zeitz, deze barokke parel, gebouwd door de hertog van Saksen-Zeitz is een prachtig woonpaleis. Zeitz biedt een prachtig residentieslot. Binnenin bevindt zich het Duitse Kinderwagenmuseum, waar de ontwikkeling van de kinderwagen vanaf de grond van dichtbij kan worden ervaren. De indrukwekkende slotstuin nodigt uit tot ontspannen en biedt bloeiende ambiance voor wandelingen, concerten en festivals.

Zeitz ligt langs de Romanesque Road, die het drielandenpunt van Saksen-Anhalt, Thüringen en Saksen verbindt, en biedt toegang tot het culturele erfgoed van Stadt Weissenfels. Weissenfels biedt talrijke monumenten zoals het Neu-Augustusburg slot met indrukwekkende barokke trap en de Vorstengraf. Andere bezienswaardigheden zijn het Heinrich-Schütz-huis, het Novalis-Gedenkteken, en het marktplein met Mariënkerk en barok stadhuis, die een rondleiding waard zijn.

Zeitz

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.