Pas-de-Calais herdenkt 80 jaar D-Day

De Noord-Franse Opaalkust – op minder dan 4 uur rijden van Nederland – speelde een belangrijke rol bij de invasie van de geallieerden. De komende maanden zijn er tal van evenementen om 80 jaar D-Day in Pas-de-Calais te herdenken, zoals een legerkamp, parades en een grote WOII-expositie in La Coupole.

Pas-de-Calais als afleidingsmanoeuvre voor D-Day Normandië

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 vielen geallieerde vliegtuigen Pas-de-Calais aan met honderden bommen, terwijl kleine schepen vanuit Zuid-Engeland valse radioberichten uitzonden over een geplande landing aldaar. Dit was onderdeel van operatie Fortitude South, een geallieerde afleidingscampagne, die de Duitse generaals ervan overtuigde dat de invasie in Pas-de-Calais zou plaatsvinden. Dit leidde tot een gebrek aan versterking in Normandië, wat meehielp aan het succes van D-Day.

 

 

Bevrijdingsfeest in Haillicourt, 29 augustus – 1 september

Eind augustus vindt de 38ste editie van Il etait une fois le Pas-de-Calais libéré plaats in Haillicourt, nabij Lens en Béthune. Het viert de 80e verjaardag van de bevrijding door Poolse troepen met een parade, historische voertuigen, muziekoptredens en jaren ’40-stijl buvettes (barretjes).

 

 

WO2-expositie in La Coupole: vanaf juni 2024

La Coupole, nabij Saint-Omer, is een indrukwekkend overblijfsel van WOII. Hier bouwde Duitsland V2-raketten om Londen aan te vallen. Tegenwoordig is de gigantische bunker een museum over WOII en de naoorlogse ruimtevaartrace. Vanaf juni 2024 is er een expositie genaamd “Les chemins de la Libération, entre joies et drames”, gericht op operatie Fortitude South en de bevrijding van Nord-Pas-de-Calais in 1944. De tentoonstelling behandelt ook tragische gebeurtenissen zoals de ‘Laatste trein uit Loos’, een konvooi van bijna 900 mannen die op de vooravond van de bevrijding uit Tourcoing werden gedeporteerd.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Andere belangrijke WOII bunkers en oorlogsmusea in Pas-de-Calais

Dit zijn nog meer plekken om te bezoek in Pas-de-Calais:

  • Blockhaus Eperleques: gebouwd in 1939 door de Duitsers om onderdak te bieden aan een lanceerbasis voor V1- en V2-raketten.
  • Musee de Mémoire in Calais: oorlogsmuseum in een bunker gebruikt als Duitse commandopost, met tal van oorlogsfoto’s en -voorwerpen.
  • Batterie Todt en Musée du Mur de l’Atlantique: enorme bunker aan de kust bij Cap Griz Nez met oorlogsvoertuigen en spoorwegkanon.
  • Musee 39-45 in Ambleteuse: hier kun je een archieffilm jaren-40-stijl zien met de landing in Normandië en de bevrijding van Parijs. Ook is er een grote collectie soldatenuitrustingen.

En ook het Fort van Mimoyeques: voormalige V3-basis, van waar dagelijks honderden projectielen werden afgeschoten op Londen. Aangevallen op D-Day door Tallboy-bommen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.