Zo ziet het er 75 jaar na D-Day uit in Normandië

In de aanloop naar de 75e herdenking van D-Day zijn de slaapplaatsen langs de Normandische kust helemaal uitverkocht. Sommigen hebben twee jaar geleden al hun onderkomen gereserveerd voor de festiviteiten rondom 6 juni 2019. Dan is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Europa begon met een ongekende geallieerde invasiemacht. Vanaf die 6e juni 1944 werden de Duitsers teruggedreven. Minder dan een jaar later capituleerden ze in Berlijn.

Landingsstranden in Normandië

Omaha Beach

Dat D-Day een heftige dag was zie je nog steeds rondom de landingsstranden van Utah Beach en Omaha Beach. Militairen sneuvelden daar terwijl ze aan land probeerden te komen onder aanhoudend vuur van de Duitsers. Deze zaten verschanst in hun bunkers. De geallieerde slachtoffers liggen nu onder maagdelijk witte kruizen op perfect onderhouden erevelden. Op de begraafplaats van Omaha Beach staan bijna 10.000 van die kruizen die allemaal georiënteerd zijn naar het westen, de richting van het vaderland van al die soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid. Ze staan keurig uitgelijnd op het kort gemaaide gras. De rust die nu heerst op dit veld zo vlak langs de Atlantische Oceaan komt onwerkelijk over. Het heeft niets weg van die helse dag in juni 1944.

Ereveld van Omaha Beach

Longues

De stranden zijn leeg inmiddels. Tientallen jaren lang na de invasie kon je er nog spullen terugvinden, oud materieel, of hulzen. Maar de sterke getijden hebben met eb en vloed alles meegenomen, terug de zee in, en wat overbleef is opgeruimd. Veel van de bunkers die deel uitmaakten van de 4.000 kilometer lange Europese verdedigingslinie Atlantik Wall staan er nog wel. Sommige kun je bezoeken, andere zijn weer afgesloten. En in Longues steekt de loop van een flink kanon nog steeds uit één van die bunkers. Schieten zal hij niet meer want de loop hangt enigszins troosteloos en verslagen naar beneden.

De batterij van Longues

Mulberry

Voor het dorp Arromanches werd een kunstmatige haven gebouwd door de geallieerden. Deze aanlegplaats was onontbeerlijk voor de aanvoer van verse troepen en nieuw materieel. Grote drijvende havendelen van beton werden over het Kanaal vanuit Engeland naar Normandië gesleept: de Mulberry pontons. De blokken liggen er nog steeds, dan weer in zee, dan weer op het droge, afhankelijk van het tij. 75 jaar aan stormen en het voortdurende gebeuk van de oceaan hebben deze haven geen goed gedaan en de pontons zijn dan ook zwaar beschadigd. Maar ze liggen er nog steeds, als getuigen van de bevrijding van Europa.

Mulberryhaven van Arromanches

Mulberryhaven van Arromanches

John Steele

Sainte-Mère-Eglise is het dorp waar de parachutisten in alle vroegte landden op die dinsdag 6 juni 1944. De Amerikaan John Steele bleef met zijn parachute aan de kerktoren hangen. De klokken waren aan het luiden tijdens de aanval en pas na vele uren van gevechten die zich onder hem afspeelden werd de man bevrijd uit zijn benarde positie. Hij was inmiddels wel doof.

John Steele aan de kerk

John Steele aan de kerk

Tegenover deze kerk staat één van de mooiere musea over de landingen, vol met voorwerpen, foto’s, uniformen en maquettes. Andere indrukwekkende musea zijn te zien in Arromanches en Omaha Beach. En er zijn nog veel meer musea in dit gebied, groot en klein, die allemaal eer betonen aan de geallieerde bevrijders. Tijdens een verblijf in Normandië kiezen veel Nederlanders voor een kleinschalig verblijf om zo alle festiviteiten mee te kunnen maken.

Museum van Sainte-Mère Eglise

Museum van Sainte-Mère Eglise

Herdenkingen

Je kunt niet door Normandië rijden zonder herinnerd te worden aan de tweede wereldoorlog. Het is alweer driekwart eeuw geleden maar daar in Normandië lijkt het verleden veel recenter. Natuurlijk heeft de streek veel meer te bieden dan dat, van prachtige stranden, duinen, pittoreske dorpjes, de lokale dranken appelcider en calvados, goede kazen, tot veel vis en zeevruchten. Maar naast dit alles zit de bevrijding van de nazi’s inmiddels in het DNA van deze streek. De herdenkingen zijn nu al begonnen en kennen hun hoogtepunt op 6 juni 2019. Dan zullen ook een paar veteranen uit die tijd nog eens naar de landingsstranden terugkeren. Het zijn de soldaten die hun leven in de waagschaal zetten voor mensen waar ze nog nooit van hadden gehoord. 75 jaar geleden, op D-Day!

Verdedigingen langs de Atlantische Oceaan

Verdedigingen langs de Atlantische Oceaan

Dit zijn de leukste plekken in Duinkerken

Je kunt deze Duinkerken tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond van Duinkerken en handige reisgids bij.

 

Comments are closed.