Het Biokovo-Imotski Meren geologisch park is toegevoegd aan de Global Geoparks van UNESCO

Tijdens 8e zitting van de Raad voor Global Geoparks of UNESCO is het voorstel geaccepteerd om het Biokovo-Imotski Meren geologisch park op de lijst van wereld geologische parken te plaatsen. Kroatië kan nu dus trots zijn op maar liefst 3 geologische parken op de UNESCO-lijst, waaronder de eerder opgenomen geologische parken Papuk en de Vis-archipel, wat eens te meer de uitzonderlijke natuurlijke rijkdom van het land bevestigt.

Kroatië wordt wereldwijd erkend als een toeristische bestemming met uitzonderlijk goed bewaarde natuur, en het nieuws over de opname van het derde Kroatische geologische park op de UNESCO-lijst bevestigt dit feit nog eens. Natuurlijke hulpbronnen zijn de meest waardevolle hulpbron van elk land, en we kunnen trots zijn op de rijkdom van onze flora en fauna, evenals op het behoud van grote delen van ons land, waarvan vele ongerept zijn gebleven”, aldus Kristjan Staničić, directeur van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme.

 

 

Ivana Ćapin, uitvoerend directeur van het geologisch park Biokovo-Imotski meren, is ook trots op dit succes. Ze verklaarde dat dit het park een compleet nieuwe dimensie in de wereld geeft. “Dit is een grote beloning voor ons allemaal die hier vanaf het begin met toewijding aan hebben gewerkt, en tegelijkertijd een grote motivatie voor verdere actie, omdat zich nu nieuwe mogelijkheden voor ons openen voor het hele gebied” zei Ćapin. Haar verklaring werd gevolgd door Slavo Jakša, directeur van de overheidsinstelling PP Biokovo, die zei dat het gebied van het geopark van uitzonderlijk cultureel, historisch en natuurlijk belang is omdat het een grote geologische diversiteit en habitats van talrijke planten- en diersoorten omvat. Burgemeester Ivan Budalić bevestigde dat de stad Imotski vanaf de eerste dag actief heeft deelgenomen aan de financiering van de activiteiten die aan dit resultaat vooraf zijn gegaan en kondigde de bouw van een modern bezoekerscentrum in het geopark aan als de volgende stap en doel.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Biokovo-Imotski Meren geologisch park omvat een uitgestrekt gebied en herbergt een diverse reeks geologische formaties en landschappen. Hoogtepunten zijn onder andere de majestueuze Biokovo-bergketen, de mysterieuze Modro en Crveno Lakes, en de indrukwekkende karstgrotten die de verbeelding prikkelen.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Bezoekers van het geopark kunnen genieten van spannende activiteiten zoals wandelen, fietsen en kajakken, terwijl ze getuige zijn van de unieke geologische fenomenen en ze kunnen de rijke biodiversiteit van het gebied ontdekken. Het Biokovo-Imotski Meren geologisch park biedt ook educatieve programma’s en rondleidingen om bezoekers bewust te maken van de geologische processen en natuurlijke schatten die het park te bieden heeft.

 

 

 

 

 

Comments are closed.