Een reisgids over Tirana, de jongste hoofdstad van Albanië

Tirana is de jongste hoofdstad van Albanië en heeft zich in korte tijd ontwikkeld van een geïsoleerde en onbekende hoofdstad tot een bruisende metropool die buitenlandse bezoekers in veel opzichten verrast.

Levendig marktstadje in het Ottomaanse rijk

In het begin van de 20ste eeuw was Tirana een klein, levendig marktstadje in een uithoek van het Ottomaanse rijk. Door de grote invloed van Italië vanaf 1925 kreeg Tirana brede boulevards, ruime pleinen en grote regeringsgebouwen. De binnenstad heeft die Italiaanse uitstraling gehouden, met tientallen terrassen, tuinen, parken en door hoge platanen omzoomde straten.

 

 

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er woonkazernes in communistische stijl en na 2000 deed de hoogbouw haar intrede in heel Tirana, wat duidelijk te zien aan de vele nieuwe wolkenkrabbers in het centrum. Tirana heeft interessante musea, een rijk cultureel leven en fantastische restaurants en cafés. Als de drukte in de stad te groot wordt vind je bergen, meren, stranden en zee in de directe omgeving.

 

 

Auteur Gerda Mulder is socioloog en reisde in de jaren 1970 voor het eerst naar het toen nog ontoegankelijke socialistische Albanië en stelde de eerste Nederlandse Albanië-reisgids samen (1984). Zij publiceerde bij uitgeverij Skanderbeg Books reisboeken met verhalen zoals Een fascinatie voor Theth, het Albanese bergdorp van A. den Doolaard (2012, vertaald in het Engels en Albanees) en Albanië – In geuren en kleuren, een compilatie van reisverhalen over de locaties in Albanië waar de opnamen plaatsvonden voor het populaire tv-programma Wie is de Mol? (2022). Voor Odyssee Reisgidsen scheef ze naast de Tirana gids (2017) gidsen over Kosovo (2019) en Noord-Albanië (2019). Auteur: Gerda Mulder. Prijs: € 23,50. 144 pagina’s. ISBN: 9789461231734

 

 

 

 

 

Comments are closed.