UNESCO roept historische Thaise stad Si Thep uit tot Werelderfgoed

Gelegen op ongeveer 240 km ten noorden van Bangkok, vind je de oude stad Si Thep. Deze bijzondere plek is een overblijfsel van de Dvâravatî-beschaving die zich van de 6e tot de 10e eeuw in het huidige Thailand leefde. Het culturele belang van de stad is ook bij UNESCO niet onopgemerkt gebleven; de organisatie heeft dan ook besloten Si Thep aan hun Werelderfgoedlijst toe te voegen.

Belangrijke overblijfselen

Het historische park van Si Thep beschermt belangrijke overblijfselen van een tijdperk dat voorafging aan het Khmer-rijk en het Koninkrijk Siam. Het park bestaat uit drie belangrijke locaties: de oude stad Si Thep – waarvan de funderingen, grachten en dijken al meer dan 1500 jaar onveranderd zijn gebleven, de ruïnes van een monumentale stupa van Khao Klang Nok, en de grot van Khao Thamorrat die versierd is met allerlei reliëfs die in de rots zijn gebeeldhouwd. Het park is open voor bezoekers van 08:00 tot 16:30 uur.

 

Lees ook dit artikel: SummmerArt op kasteel Hernen

 

De bakstenen en laterieten constructies, de ingenieus uitgesneden lateien en de prachtige beelden van Boeddha en hindoeïstische godheden laten het opmerkelijke vakmanschap zien van de bouwers en kunstenaars uit de Dvâravatî-periode, waarbij invloeden uit Zuid-India werden gecombineerd met de lokale tradities. Deze kenmerkende architectonische en artistieke stijl wordt erkend als ”De Kunstschool van Si Thep”. Het belichaamt niet alleen een herinnering aan het land, maar is ook een schat voor de hele mensheid.

 

 

Culturele reisroute door Thailand

Gelegen in de provincie Phetchabun, kan het historische park van Si Thep eenvoudig worden toegevoegd aan een culturele reisroute door Thailand. Op 2,5 uur rijden ten noorden van Ayutthaya of slechts 1 uur rijden ten noorden van Lopburi, is een dag in Si Thep een logische toevoeging voordat bezoekers doorreizen naar Phitsnulok. Vanaf daar vertrek je gemakkelijk naar Sukhothai en/of Chiang Mai. De route maakt het mogelijk voor reiziger om drie historische steden aan te doen die op de Werelderfgoedlijst staan. Si Thep is de 7e Thaise toevoeging aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Al eerder werden de historische steden van Sukhothai, de historische stad Ayutthaya. de wildreservaten van Thung Yai – Huai Kha Khaeng, de archeologische plaats van Ban Chiang, het boscomplex van Dong Phayayen – Khao Yai, en de bossen van Kaeng Krachan al uitgeroepen tot Werelderfgoed.

 

 

 

 

 

Comments are closed.