Zo krijg je schade bij het verhuren van je vakantiewoning vergoed

De verhuurder doet zijn of haar best om altijd een vakantiewoning op te leveren die helemaal tiptop in orde is. Het kan gebeuren dat een huurder schade aanbrengt aan je woning. Wellicht een kleine schade, zoals een gebroken bord bij het afwassen. Of grote schade, mocht een huurder bijvoorbeeld een niet-toegestaan feestje hebben gehouden. Hoe je dat vergoed krijgt? Dat lees je hier.

Vraag een borg

Wanneer je een vakantiewoning verhuurt aan mensen die je niet kent, is het heel normaal om borg te vragen. Maar dit zou je eigenlijk ook moeten doen bij mensen die je wel kent. Het is erg vriendelijk om het neefje van je buurvrouw of die vriendin van de tennis in jouw vakantiewoning te laten logeren. Alleen jouw goede wil kan een zuur randje krijgen als uitgerekend zij iets breken en je daarna in een discussie belandt over wie de schade moet gaan betalen.

Hanteer heldere contractafspraken

En dit soort discussies wil je vermijden. Daarom is het belangrijk om je contract zo duidelijk mogelijk op te stellen. Verwerk hierin onder andere hoeveel kussens of wijnglazen er in de woning aanwezig zijn en welk bedrag er van de borg wordt ingehouden bij schade. Laat de huurder van jouw woning dit contract vooraf ondertekenen. Dan is altijd duidelijk wat er gebeurt als er schade is.

Verhuur jij je appartement?

Het is ook slim om regels in het contract te zetten rondom feestjes of grote groepen. Als iemand een feestje geeft in jouw woning, is de kans groter dat er iets kapot gaat. Ook als je een woning van bijvoorbeeld zes personen verhuurt en er logeren 12 personen, kan dat voor drukte zorgen waarbij de kans groter is dat er iets stuk gaat. Geen idee hoe zo’n contract op te stellen? Neem een advocaat met ervaring in de armen en geef dit uit handen. Op deze manier ben je zeker dat je contract waterdicht is.

Verzamel bewijsmateriaal

Mocht er een geschil komen met je huurder welke uitmondt in een procedure, dan moet je bewijzen dat de schade er vooraf nog niet was. Dit is soms moeilijk te bewijzen. Maar daar kun je op inspelen. Het is handig om vooraf aan de huur een video op te nemen van alles of een beschrijvings/ inspectierapport te hebben waarbij je alles iedere keer weer afstreept zowel voor en na elke huurperiode. Een hoop werk, maar dit bewijs is ontzettend belangrijk om tijdens de uiteindelijke procedure te winnen. Zorg er wel voor dat de huurder je inspectierapport heeft ondertekend. Anders is het namelijk niets waard.

 

 

Zelfs dan komt het af en toe nog voor dat een huurder nog steeds weigert te betalen – zelfs na een procedure. Dat is natuurlijk erg vervelend. Daarom is het handig om een betrouwbaar incassobureau op speed-dial te hebben, mocht het nodig zijn. Een incassobureau inschakelen kan je namelijk veel stress besparen. Zij zorgen ervoor dat je rekening wordt betaald.

 

 

We hopen uiteraard van harte dat er gewoon niets vervelends gebeurt met jouw vakantiewoning, en dat je veel fijne mensen mag ontvangen die jouw plekje netjes en met respect behandelen. Maar mocht dat niet zo zijn, dan is het altijd aan te raden om het telefoonnummer van je advocaat en incassobureau bij de hand te hebben.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.