Dit zijn de 5 leukste activiteiten in de Stubaier herfst

Bezoekers en locals kijken dit jaar weer uit naar de ‘Echt Stubai’-herfstactiviteiten. Vijf weken lang, van maandag 4 september tot zondag 8 oktober, is er in de buurt van Innsbruck een gevarieerd programma voor jong en oud. Denk aan muzikale, culinaire, traditionele en sportieve activiteiten. Terwijl de natuur haar kleurenpalet verandert, heeft het Stubaital voor ieder wat wils.

Feesten tijdens het traditionele ‘Almabtrieb’

Het einde van de zomer kondigen ze in het Stubaital traditioneel aan met de ‘Almabtrieb’. De koeien, schapen en geiten van de alpenweiden en weilanden worden teruggedreven naar het dal, waar ze de wintermaanden in hun eigen stal doorbrengen. Dit spektakel vieren ze elk jaar in de dorpen van het Stubaital. In Fulpmes komen de dieren op zaterdag 9 september de vallei binnen. De stoet gaat een week later verder, op zaterdag 16 september, in Neustift en Telfes. Aansluitend zijn er boerenmarkten, eetkraampjes en livemuziek. Op zaterdag 23 september worden de laatste dieren teruggebracht naar het dal in de wijk Milders in Neustift. Een boerderijfeest op de ‘Brollerhof’ sluit de Almabtrieb feestelijk af.

Sportief hoogtepunt – de Schlickeralm Run 2023

De 34e Schlickeralmrun is één van de bekendste bergafdalingen ter wereld. Het sportevenement heeft een lange traditie in het Stubaital en is al het toneel geweest voor verschillende internationale kampioenschappen. Vanaf het startpunt in Telfes leidt het langste van de twee loopparcours door een indrukwekkend bergdecor van bossen, weilanden en beken, een glinsterend panoramameer en via kronkelende bergpaden naar de finish bij Kreuzjoch – in het Schlick 2000 wandelcentra. Het fantastische uitzicht over het Stubaital beloont de lopers voor hun inspanningen, net als het publiek dat hen fanatiek vanaf de zijlijn aanmoedigt. Op zaterdag 9 september vindt het sportieve Stubaier plaats.

 

 

Geniet van regionale producten op de Stubaier boerenmarkten

Elke vrijdag nodigen boeren je uit voor de Stubaier boerenmarkt in het muziekpaviljoen in Neustift. Kies uit regionale delicatessen en culinaire producten van de beste kwaliteit om als souvenir mee te nemen naar huis. Van gerookt spek tot zelfgebakken brood en de lekkerste kazen – allemaal rechtstreeks uit het Stubaital. Niet alleen vakantiegangers bezoeken deze markt graag, ook de inwoners van Stubai zijn volop vertegenwoordigd.

Gratis activiteiten, plezier en geschiedenis

Je nog verder laten onderdompelen door het landschap en de cultuur van Stubai? Dat kan met de verschillende gratis rondleidingen. Voor sportievelingen zijn er hoogveenwandelingen bij de Serlesliften in Mieders of begeleide wandelingen langs de Wildwaterroute – langs hutten, alpenweiden en bergtoppen. Fietsend de omgeving verkennen? Stap dan op de e-bike voor een ritje door het dal. Liever cultuursnuiven? Breng een bezoek aan de kerken van Neustift en Fulpmes. Of bezoek het Smedenmuseum in Fulpmes, het museum van lokale geschiedenis in Neustift en de ‘Pittlmühle’ in Mieders. Ook kun je kennis maken met de kunst van het distilleren tijdens een rondleiding door de schnapsstokerij.

Muzikale hoogtepunten met spectaculaire uitzichten

Voor muziekliefhebbers is er in de herfst ook genoeg te beleven. Elke week spelen er verschillende volksmuziekgroepen op de bergstations van Stubai. Zo geniet je van de typische klanken van de regio én het schilderachtige uitzicht op het dal.

 

 

Op maandagen vanaf 12 uur ’s middags combineert de Stubaier Gletscher livemuziek met verschillende delicatessen. Op woensdagen vanaf 1 uur luister je bij het Elferbahn bergstation naar traditionele Tiroolse volksmuziek. Bij bergstation Kreuzjoch in Schlick 2000 spelen ‘Stocki & friends’ elke donderdag vanaf 1 uur alles van Oberkrainer volksmuziek tot Austropop. Op zondagen, vanaf half 1, ben je uitgenodigd voor het ‘Stubai G’spiel und G’sang’ rondom de Serlesliften. Op 29 september laten kleine en grote ensembles hun muzikale vaardigheden horen tijdens ‘Klang und Gsang auf den Almen’ (Klank en Zang op de Alpenweiden). Zo krijgen bezoekers een stukje cultureel erfgoed van het Stubaital mee tijdens hun vakantie in de herfst.

 

 

 

 

 

Comments are closed.