Tussen de bergen en bergmeren van je vrijheid genieten

De gemoedelijkheid van het Zuiden ervaren. Je helemaal thuis voelen bij de gezellige gastheren en -vrouwen, waar alles om het welzijn van hun gasten draait. Met je gezin en/of vrienden een fijne tijd midden in de natuur beleven. De kinderen genieten van een zorgeloze vakantie en avonturen zijn er volop. Ontdek de verborgen pareltjes van het Zuiden. Kortom: redenen genoeg voor een kampeervakantie in Karinthië, het zonnige zuiden van Oostenrijk.

Op de ruim 100 campings met 16.000 standplaatsen vindt iedereen zijn favoriete plekje – aan een meer, onderaan een berg, langs de oever van een rivier, op een boerderij of op een van de naturistencampings. Wat kampeerliefhebbers zo fijn vinden aan Karinthië? De combinatie van bergen en warme bergmeren. Want die zorgt voor heel veel gave activiteiten: relaxte fietstochten, wandelen, kanoën, mountainbiken, klimmen, suppen en nog veel meer. Ook het milde, zonnige klimaat aan de zuidzijde van de Alpen zorgen voor een afwisselende, op-en-top geslaagde vakantie.

 

 

De campings in Karinthië hebben een paar nieuwtjes te bieden

Vooral het eerste glamping resort van Oostenrijk aan de Pirkdorfer See in het zuiden van Karinthië dat in 2020 werd geopend, is vermeldenswaard. Lakeside Petzen Glamping heeft acht glamping tenten, zeven glamping chalets en drie boomtenten. De natuurlijke zwemvijver, boomsauna, speeltuin voor de kinderen, het restaurant met terras aan het meer en de twee plekken voor een kampvuur, zorgen ervoor dat iedereen het hier naar zijn zin heeft. Camping Breznik aan de Turner See heeft nieuwe Deluxe-stacaravans met uitzicht op het meer en twee gloednieuwe Glamping-Lodges te bieden en camping Schluga aan de Pressegger See beschikt over zes nieuwe Alpin Lodge II-appartementen. ‘HOCHoben’ in Mallnitz is een geheel nieuw alpine campingresort met 18 luxe chalets, gelegen op ruim 1.200 meter hoogte, midden tussen de indrukwekkende bergen. In Glamping Village Kötschach wordt natuur gecombineerd met comfort. Het is een vakantieoord voor heel bijzondere vakantiemomenten met vakantiehuizen van een ander soort.

Duurzaamheid & reizen

Voor veel kampeerders, die houden van vakantie vieren in de natuur, is duurzaamheid een belangrijk thema. Steeds meer mensen willen zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk op vakantie en stellen campings op prijs, die datzelfde nastreven. Maar liefst vier Karinthische campings voldoen op dit vlak aan de strenge regels van de drie belangrijkste keurmerken: EU Ecolabel, Oostenrijks Ecolabel en Green Camping. De meest duurzame campings in Karinthië:

  • Alpencamp in Kötschach-Mauthen
  • Camping Brunner am Millstätter See
  • Camping Mössler am Millstätter See
  • Camping Rosental Roz in Gotschuchen

Reis je met het openbaar vervoer naar je stacaravan, chalet, camping pod of huisje? De Bahnhofshuttle, de stationstransfer, brengt je van het treinstation naar de camping. Je kunt ook gebruik maken van de shuttle als je zelf op pad wilt, bijvoorbeeld naar de verschillende bezienswaardigheden. Zo blijft de (eigen) auto overbodig en kun jij optimaal genieten van je vakantie in de bergen.

Actief genieten

Karinthië; daar worden fietsers blij van. Neem bijvoorbeeld de grote ‘Kärnten Seen Schleife’. Deze 420 kilometer lange fietsroute in de vorm van een acht langs de mooiste uitzichtspunten van Karinthië loopt deels langs de rivieren Gail en Drau en doet 20 meren aan, waaronder de Millstätter See, Faaker See, Ossiacher See, Wörthersee, Klopeiner See, Pressegger See en de Weißensee. Uiteraard kunnen de etappes van de route ook afzonderlijk worden gefietst en naar eigen wens worden gecombineerd. Erg handig: ‘Kärnten rent-e-Bike’ fietsverhuur – met 50 locaties in heel Karinthië en in totaal 1.000 huurfietsen en e-bikes. Huur hier heel gemakkelijk een fiets, inleveren kan bij iederde willekeurige locatie, geheel naar eigen keuze. Sommige verhuurlocaties bevinden zich pal naast een camping. Het pakket ‘Flow Trails Kärnten’ is uniek in Oostenrijk. En met de zogenaamde ‘Flow Trail Card’ kun je bij de 30 Flow Trails in de vijf mountainbike-regio’s (de bikeparken Nassfeld, Weissensee, Turracher Höhe, Bad Kleinkirchheim en Petzen) terecht. Van mei tot oktober.

Wandelen, kanoën en klimmen

De fantastische combinatie van bergen en meren zorgt ervoor, dat actief bezig zijn en intens genieten van je vakantie de orde van de dag is. De vele wandelroutes die vlak bij de camping beginnen, nodigen uit om de natuur te ontdekken en eropuit te gaan. De prachtige wandelpaden liggen op alle denkbare hoogtes, zijn kindvriendelijk en soms zelfs toegankelijk met kinderwagens. Ontdek naar hartenlust en afhankelijk van zin, tijd, ambitie en conditie de vele (uitstekend bewegwijzerde) routes in heel Karinthië. De Großglockner is met zijn 3.798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Hier start de langste langeafstandswandelroute van Karinthië, de Alpe-Adria-Trail. Deze ruim 750 kilometer lange trail bestaat uit 43 etappes en loopt via Slovenië naar Italië, naar de Adriatische Zee. Uiteraard kunnen ook hier afzonderlijke dagetappes worden geboekt en gelopen. Liever wat rustiger aan doen? Kies dan voor een van de Slow Trails – de korte wandelingen rondom de Karinthische meren. Deze trails zijn maximaal 10 kilometer lang en het verloop omvat nooit meer dan 300 hoogtemeters.

 

 

Eens zin in iets anders? Dan is de ‘Draupaddelweg’ – per kano of kajak de langste en grootste rivier van Karinthië, de Drau, afpeddelen misschien een goed idee. Of ontdek de vele spannende klimmogelijkheden met verschillende moeilijkheidsgraden in de Karinthische bergen. Tip: met de Kärnten Card zijn ruim 100 bezienswaardigheden en attracties gratis: musea, kabelbanen, zwembaden, boottochtjes, panoramaroutes en een overvol activiteitenprogramma. De kaart is geldig van april t/m oktober en kost € 52,- (voor volwassenen) resp. € 27,- (voor kinderen) per week. Een uitgebreid overzicht van de attracties, bezienswaardigheden en kaartprijzen vindt u op de site. Naast de Kärnten Card zijn er tal van regionale bonuskaarten verkrijgbaar in Karinthië.

Meer informatie & contact

Meer informatie is te vinden op de site of in het gratis ‘Camping & Caravaning magazine’, met ruim 50 geselecteerde campings. Het magazine is te bestellen op de camping site of bij ‘Urlaubsinformation Kärnten’, tel: +434633000.

 

 

 

 

 

Comments are closed.