Camping Weltevreden wil duurzame koploper in de toeristische branche zijn

Camping Weltevreden, gelegen aan de Zeeuwse kust, is volop bezig om tegen het einde van 2023 volledig duurzaam te zijn. Met hun inzet neemt Camping Weltevreden een voortrekkersrol in de toeristische branche en hoopt andere campings te inspireren om soortgelijke initiatieven te ondernemen.

Het wagenpark is volledig elektrisch en de chalets zijn allemaal voorzien van zonnepanelen

“Als campingeigenaar van een seizoensbedrijf stelt het ons in staat om optimaal gebruik te maken van zonne-energie, omdat onze energievraag perfect overeenkomt met het zomerseizoen. Dit geldt voor iedere camping. We streven ernaar om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de combinatie van verbruikersaanbod, zonne-energie en het gebruik van daluren. De 1000 zonnepanelen, warmtepompen, boilers en elektrische voertuigen zijn aangesloten en draaien.

 

 

Binnen een maand is alles ook echt gekoppeld zodat energiespecialist Edmij met behulp van ai en algoritmes op afstand alles kan monitoren, afstemmen en aansturen. We liggen op schema en maken goede vooruitgang,” vertelt Adriaan Wisse van Camping Weltevreden.

Forecasting, AI en algoritmes

Een belangrijke rol in de transitie naar volledige verduurzaming en het optimaal gebruik maken van de zonne-energie is weggelegd voor Edmij. Door middel van Forecasting voorspelt de energiespecialist dagelijks per uur het elektriciteitsverbruik van de camping. “Wij doen die forecast op basis van de specifieke kenmerken die spelen rondom de camping en op basis van de weersvoorspellingen. We verbeteren onze algoritmes continue en automatisch door het verschil tussen het voorspelde verbruik en het werkelijke verbruik te analyseren. We voorspellen op die manier zo nauwkeurig mogelijk, zodat de kosten van onbalans zo klein mogelijk zijn,” licht Jeffrey Bartels van Edmij toe. “We monitoren het energieverbruik met behulp van slimme meters en ontwikkelen een warmtebuffer om het dag-nacht ritme te overbruggen. Daarnaast worden laadpalen uitgebreid met ‘smart charging’ en wordt de mogelijkheid om zelf energie op te wekken vergroot. Met ‘power-balancing’ worden alle campingplaatsen op een efficiënte wijze van energie voorzien en worden de installaties optimaal gebruikt en benut.”

 

 

Een andere pijler van de Camping Weltevreden is om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. “We streven ernaar om de CO2-uitstoot terug te brengen van 280 ton in 2018 naar slechts 40 ton tegen het einde van 2023. Dit wordt bereikt door energie-efficiënte maatregelen te implementeren en de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Bovendien verdubbelt de camping het aantal zonnepanelen van 500 naar 1000. Dit stelt ons in staat om meer duurzame energie op te wekken en bij te dragen aan zelfvoorzienendheid op het gebied van energie,’’ aldus Wisse.

Europese subsidie

Om de overgang naar volledige duurzaamheid te realiseren, heeft Camping Weltevreden vorig jaar Europese subsidie ontvangen uit het corona herstelfonds. Met een bijdrage van 625.000-euro van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU, heeft de camping een solide steun gekregen om haar duurzaamheidsinitiatieven te versterken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.